ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παγκόσμιος πυρετός για την ολική έκλειψη ηλίου – Δείτε την Live από τη ΝASA

Στις ΗΠΑ επικρατεί φρενίτιδα για την σημερινή ολική έκλειψη ηλίου καθώς είναι η πρώτη από το 1918 που θα είναι ορατή από τη μια άκρη των ΗΠΑ ως την άλλη.

Να σημειωθεί ότι η έκλειψη δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα.

Τι θα δουν οι πολίτες στις ΗΠΑ

Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θα δουν να καλύπτεται ο δίσκος του ηλίου από έναν σκοτεινό δίσκο, που θα είναι αυτός της σελήνης. Το φαινόμενο θα αρχίσει στις 19:49 και θα λήξει στις 23:02 ώρα Ελλάδος. Σε μία ζώνη των Ηνωμένων Πολιτειών όμως, η έκλειψη θα είναι ολική. Εξαιτίας της γεωμετρίας Σελήνης, Ήλιου, και Γης το διάστημα της ολικής έκλειψης θα είναι διαφορετικό, η μέγιστη διάρκεια κάλυψης θα είναι 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Τι θα συμβεί

Για ένα μικρό «παράθυρο» χρόνου, γύρω στα δυόμισι λεπτά, όταν η Σελήνη θα μπλοκάρει ακριβώς τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας να φαίνεται μόνο το στέμμα του, θα μπορεί κανείς να κοιτάξει απευθείας το φαινόμενο χωρίς σοβαρή βλάβη στα μάτια του.

Παρότι ο Ήλιος έχει διάμετρο περίπου 400 φορές μεγαλύτερη της Σελήνης, η τελευταία βρίσκεται περίπου 400 φορές κοντύτερα στη Γη από αυτόν, με αποτέλεσμα οι δίσκοι του Ήλιου και της Σελήνης να έχουν σχεδόν το ίδιο φαινομενικό μέγεθος στα μάτια ενός παρατηρητή από τη Γη.

Παρακολουθήστε σε live streaming από τη NASA την «Μεγάλη Αμερικανική Έκλειψη», όπως αποκαλείται:

 

 

#Eclipse2017 LIVE: Through the Eyes of NASA

On Monday, Aug. 21, all of North America will be treated to an eclipse of the Sun, and NASA will carry it live from coast to coast from unique vantage points on the ground and from aircraft and spacecraft, including the International Space Station. Coverage starts at noon ET/9am PT on Aug 21. Watch it live here on NASA's Facebook page or on your TV with the Facebook video app, available in major TV app stores. #Eclipse2017

Δημοσιεύτηκε από NASA – National Aeronautics and Space Administration στις Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017

To Top