ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SpaceX: Εκτοξεύθηκε η πρώτη ιδιωτική επανδρωμένη πτήση στο διάστημα

Πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή από αμερικανικό έδαφος μετά το 2011

Επιτυχημένη ήταν εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9, της εταιρείας του Ελον Μασκ, Space Χ, που σε συνεργασία με τη NASA έγραψε ιστορία ως η πρώτη επανδρωμένη πτήση για το διάστημα από τις ΗΠΑ εδώ και εννέα χρόνια.

Οι αμερικανοί αστροναύτες Μπομπ Μπένκεν και Νταγκ Χάρλεϊ εκτοξεύθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα επιβαίνοντες σε πύραυλο της SpaceX, της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας στην οποία εμπιστεύθηκε η Nasa μία τόσο πολύτιμη αποστολή.

Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που η εκτόξευση επανδρωμένης διαστημικής αποστολής πραγματοποιείται από το αμερικανικό έδαφος.

«Είναι απίστευτο, η δύναμη, η τεχνολογία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που βρισκόταν στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για την εκτόξευση. «Ήταν υπέροχο θέαμα για να βλέπει κανείς» πρόσθεσε. Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε την εκτόξευση απλά την αρχή, τονίζοντας πως κάποια στιγμή θα έρθουν πτήσεις προς τον Άρη.

Εκτόξευση χωρίς προβλήματα

Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση που μεταδόθηκε Live, η SpaceX ανακοίνωσε ότι το Dragon βρίσκεται στην σωστή τροχιά για να φθάσει στον ΔΔΣ. Μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο που έφθασε χιλιόμετρα μακριά στις ακτές της Φλόριντα, ένας πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας SpaceX του Ελον Μασκ απογειώθηκε στις 15.22 τοπική ώρα (22.22 ώρα Ελλάδος) και τα πρώτα λεπτά της πτήσης εκτυλίχθηκαν χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με την απευθείας αναμετάδοση της αποστολής της NASA.

Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αποκολλήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο έπειτα από πτήση δύο λεπτών, καθώς ο πύραυλος πετούσε με ταχύτητα 4000χλμ/ώρα, ενώ ο δεύτερος όροφος εξακολουθούσε να προωθεί την κάψουλα Crew Dragon προς τον προορισμό της, τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το όχημα του Space X, η κάψουλα Crew Dragon, είναι ένα εντελώς διαφορετικό όχημα από τον προκάτοχό του, το Διαστημικό Λεωφορείο. Συγκεκριμένα, το δεύτερο στηριζόταν σε γιγάντιους πυραύλους ώθησης, τοποθετημένους περιμετρικά του, ώστε να μεταφέρει τους αστροναύτες από τη Γη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Μετά απο 19 ώρες στν ISS

Η άφιξη του διαστημόπλοιου στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αναμένεται σήμερα το απόγευμα μετά από συνολικά 19 ώρες από τη στιγμή της εκτόξευσης.

Η επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX έδωσε νέα ώθηση στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το 2011 που αστροναύτες απογειώθηκαν από αμερικανικό έδαφος.

Δείτε live το ταξίδι και τις επικοινωνίες των δύο αστροναυτών με τους σταθμούς εδάφους:

 

To Top