ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παγετός στα πατατοχώραφα Μεσσήνης και Καλαμάτας-Φόβοι για ζημιές στην παραγωγή

Αποκαρδιωτική ήταν σήμερα το πρωί η εικόνα στα πατατοχώραφα στην περιοχή του Μπουρνιά στη Δυτική Καλαμάτα αλλά και στη Μεσσήνη, μετά τη βραδιά που εξελίχθηκε σε θρίλερ, με τον υδράργυρο να πέφτει κάτω απο το μηδέν και να παραμένει πολλές ώρες, μέχρι και το πρώτο φως του ήλιου-Η κακοκαιρία “Mήδεια” έπληξε σημαντικά τις καλλιέργειες της ανοιξιάτικης πατάτας στις περιοχές της Καλαμάτας και Μεσσήνης-Αγωνία από τους παραγωγούς πατάτας για την τύχη των φυτών-Ζητούν να παρέμβει άμεσα ο ΕΛΓΑ

Ένα από τα πιο δύσκολα βράδια της αγροτικής ζωής τους πέρασαν τη νύχτα της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου πολλοί αγρότες της Μεσσηνίας, λόγω των συνθηκών παγετού που δημιουργήθηκαν στα χωράφια τους.


Συγκεκριμένα χθες το πρωί η θερμοκρασία κυμάνθηκε μεταξύ 0 και -1 °C ενώ τα ξημερώματα της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου έφθασε μέχρι και τους -3,4 °C στην Καλαμάτα ανατολικά και δυτικά του Παμίσου ποταμού και -2,5 °C στην περιοχή της Μπούκας.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι αρνητικές διότι έχει γίνει ζημιά σε όσους παραγωγούς έμειναν από νερό ιδιαίτερα στην Μεσσήνη και σε όσους πότιζαν με αέρα στην Καλαμάτα.
Η συνεχής κάλυψη για περίπου 12 ώρες δημιούργησε προβλήματα και στα φυτά, γεγονός που θα εκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο Γιώργος Γκούμας της εταιρίας Goumas Farming που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην περιοχή, μιλώντας στο Messinialive τόνισε: “Αίσθηση πραγματικά δημιούργησε η σταθερή ένταση του φαινομένου καθώς και η διάρκεια της υπό το μηδέν 2 και 3 βαθμών και όλη την διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον να σημειωθεί ότι και οι ισχυροί άνεμοι τις προηγούμενες ημέρες είχαν ταλαιπωρήσει τα φυτά ιδιαίτερα τα πρώιμα που ήταν μεγάλα.

Μια πρώτη γενική εκτίμηση δείχνει ότι θα έχουμε μια απώλεια στην αναμενόμενη παραγωγή κοντά στο 30% και αν σημειωθεί και η γενικότερη μείωση της καλλιέργειας που έφθασε το 25% τότε υπολογίζουμε σε μια παραγωγή που δεν θα ξεπεράσει 10 χιλιάδες τόνους στο σύνολο της.

Είναι απαραίτητο να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ και οι υπηρεσίες του να ξεκινήσει έγκαιρα τις εκτιμήσεις για την ζημιά αυτή που θυμίζει την περίοδο του 2004 στους παραγωγούς.

*Οι φωτογραφίες και η ενημέρωση δόθηκε από τον Γιώργο Γκούμα υπεύθυνο της Goumas Farming

To Top