ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ: Ποιοι να περιμένουν λεφτά και πότε

Την αυλαία των πληρωμών ανοίγει ο ΟΠΕΚΑ

Μπαράζ πληρωμών έρχεται τις επόμενες ημέρες για δικαιούχουςεπιδομάτων και συντάξεων. Οι καταβολές ξεκινούν από την ερχόμενη Παρασκευή 23 Αυγούστου και κορυφώνονται την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα πληρωθούν και οι συντάξεις σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Την αυλαία των πληρωμών ανοίγει την ερχόμενη Παρασκευή ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) με μια σειρά από καταβολές.

Αναλυτικά:

 • Την Παρασκευή 23 Αυγούστου θα καταβληθούν τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα μηνός Αυγούστου. Συνολικά θα καταβληθούν 67,4 εκ. ευρώ σε 153.379 δικαιούχους.
 • Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου θα καταβληθεί το Επίδομα Στέγασης (ενοικίου) σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 31 Ιουλίου και αυτή έχει εγκριθεί Η πληρωμή αφορά 279.014 νοικοκυριά που περιλαμβάνουν περισσότερα από 738.000 μέλη. Το συνολικό ποσό είναι ύψους πάνω από 33,84 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
 • Τη Δευτέρα 26 Αυγούστου θα καταβληθούν το επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε 1.629 δικαιούχους, συνολικού ποσού περίπου 383.000 ευρώ και το επίδομα ομογενών, σε 8.656 δικαιούχους, συνολικού ποσού περίπου 304.000 ευρώ, για το μήνα Αύγουστο.
 • Την Τρίτη 27 Αυγούστου θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως 31 Ιουλίου. Συνολικά θα καταβληθούν 57,6 εκ. ευρώ σε 272.643 δικαιούχους-νοικοκυριά με περισσότερα από 482.000 μέλη. Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΚΕΑ παραμένει ανοιχτή ώστε οι ενδιαφερόμενοι να την επισκέπτονται και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους ανά πάσα στιγμή.
 • Επίσης την Τρίτη 27 Αυγούστου θα καταβληθούν οι Συντάξεις και τα Επιδόματα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων μηνός Σεπτεμβρίου, σε 34.240 δικαιούχους συνολικού ποσού περίπου 10.75 εκ. ευρώ.

Ακολούθως την σκυτάλη παίρνει ο ΕΦΚΑ καθώς την ερχόμενη εβδομάδα πληρώνονται οι συντάξεις σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους. Η καταβολή τωνσυντάξεων του Σεπτεμβρίου 2019 αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη 27 Αυγούστου και ολοκληρώνεται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση άλλαξαν από τον Ιούλιο οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους και ειδικότερα για ελεύθερους επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ) και αγρότες (πρ. ΟΓΑ).

Με νομοθετική ρύθμιση οι πληρωμές ήρθαν νωρίτερα και έτσι οι συντάξεις των μη μισθωτών καταβάλλονται πλέον την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα (προπληρώνονται δηλαδή) και όχι την πρώτη εργάσιμη του τρέχοντα μήνα όπως ίσχυε. Οι μισθωτοί από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πληρώνονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα. Οι επικουρικές αντίθετα δεν προπληρώνονται όπως οι κύριες αλλά καταβάλλονται την δεύτερη εργάσιμη του τρέχοντα μήνα.

Αναλυτικά:

 • Ο πρ. ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Αυγούστου ημέρα Τρίτη.
 • Ο πρ. ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Αυγούστου ημέρα Τρίτη.
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου ημέρα Πέμπτη.
 • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου ημέρα Πέμπτη.
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου ημέρα Πέμπτη.
 • Τα υπόλοιπα πρ. Ταμεία του υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 29 Αυγούστου ημέρα Πέμπτη.
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 29 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη.
 • Το ΕΤΕΑΕΠ (πρώην ΕΤΕΑ) θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου ημέρα Τρίτη.

 

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

 

ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ: Ποιοι να περιμένουν λεφτά και πότε
To Top