Αθλητισμός

Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Καλαμάτας: Ξεκινούν τα μαθήματα για καινούργιους παίκτες

Μαθήματα για μικρούς και μεγάλους!

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ο Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Καλαμάτας (ΟΑΜΚ), θα πραγματοποιήσει κύκλους μαθημάτων για ενήλικες και παιδιά.
Η έναρξη της εκπαιδευτικής περιόδου 2017-2018 ξεκινά το Σάββατο 7 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 για το τμήμα παίδων και 18:00 για το τμήμα ενηλίκων, στον ημιόροφο του ξενοδοχείου Φαραί Παλάς.
Όποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει το συναρπαστικό αυτό παιχνίδι και να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μαθήματα, τους εκπαιδευτές, τον τρόπο εκμάθησης και οτιδήποτε άλλο γύρω από το Μπρίτζ ή τον όμιλο της Καλαμάτας, μπορεί να επικοινωνήσει με τους εξής τρόπους :
1. Τηλεφωνικά στο 6974-898944 (Κατσίποδας Δημήτρης )
2. Ηλεκτρονικά στο oamkbridge@gmail.com

Στο www.oamk.gr, καθώς και στην σελίδα στο Facebook υπάρχει συχνή ενημέρωση σχετικά με νέα και εκδηλώσεις
Επίσης, όποιος το επιθυμεί, μπορεί να επισκεφθεί τον όμιλο (ημιόροφος – ξενοδοχείο Pharae Palace) τις ημέρες και ώρες που υπάρχει αγωνιστική δραστηριότητα: κάθε Δευτέρα ή Τετάρτη μετά τις 20:30 και Κυριακή μετά τις 18:30
Ο Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Καλαμάτας είναι ο παλιότερος περιφερειακός όμιλος αγωνιστικού μπριτζ στην Ελλάδα, καθώς ιδρύθηκε το 1977, δύο μόλις χρόνια μετά την αναγνώριση του μπριτζ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Από τότε, σχεδόν κάθε χρόνο στην Καλαμάτα διοργανώνονται μαθήματα μπριτζ για αρχάριους.
Το μπριτζ μαζί με το σκάκι είναι αναγνωρισμένα πνευματικά αθλήματα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Κάθε χρόνο διοργανώνονται πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά και τοπικά τουρνουά, ενώ η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ) εκπροσωπείται με τις εθνικές ομάδες Όπεν, Γυναικών, Νέων και Παίδων στις μεγαλύτερες διοργανώσεις του εξωτερικού.
Χιλιάδες παίκτες στην Ελλάδα και εκατομμύρια παίκτες στον κόσμο παίζουν μπριτζ καθημερινά. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ (ΕΟΜ) Αλέκος Αθανασιάδης νιώθει πως «πρόκειται για ένα παιχνίδι εφάμιλλο επιστήμης, ελκυστικό σαν τις σειρήνες που βρέθηκαν στο δρόμο του Οδυσσέα,  ώστε να μη μπορείς να ξεφύγεις αν το γνωρίσεις. Καθώς παίζεται με τέσσερα άτομα σε ζευγάρια, οφείλεις να αναπτύξεις αρετές όπως είναι η πειθαρχία και ο σεβασμός τόσο προς τον συμπαίκτη, όσο και προς τον αντίπαλο. Αν σέβεσαι κάποιον σ’ ένα παιχνίδι κάνεις το ίδιο αυτόματα στην καθημερινότητά σου, στην εργασία και στις σχέσεις σου».

»Πρωτάθλημα σημαίνει πως αφού όλες οι τράπουλες μοιράζονται μια φορά στην αρχή, στο τέλος συγκρίνουμε, με τα ίδια δεδομένα, πως χειρίστηκαν τα χαρτιά οι διαφορετικές ομάδες. Επομένως δεν παίζει ρόλο ο παράγοντας τύχη αλλά το κατά πόσο θα αξιοποιήσεις τα φύλλα που κρατάς.»
Ο Δημήτρης Κατσίποδας, μαθηματικός, πρόεδρος του ΟΑΜΚ μας είπε: “Ο όμιλος στα πλαίσια της διάδοσης του αθλήματος θα πραγματοποιήσει μαθήματα αρχαρίων αλλά και παίδων. Ελπίζουμε ότι την φετινή χρονιά θα ενσωματωθούν αρκετοί νέοι αθλητές στον όμιλο, ώστε να γίνει ηλικιακή και ουσιαστική ανανέωση των αθλητών του ομίλου, κοιτάζοντας έτσι με αισιοδοξία και απαιτήσεις το προσεχές μέλλον.”

Ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος

Ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, μαθηματικός, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ δήλωσε: “Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία 3-4 χρόνια η ΕΟΜ κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για τη διάδοση του αθλήματος. Σε αυτή την προσπάθεια συμβάλλουμε όλοι όσοι γνωρίζουμε αυτό το καταπληκτικό παιχνίδι.”

Ο Βασίλης Ρουσέας

Ο Βασίλης Ρουσέας, καθηγητής πληροφορικής, υποδιευθυντής του 5ου Λυκείου Καλαμάτας και πιστοποιημένος εκπαιδευτής της ΕΟΜ, ο οποίος θα διδάξει φέτος μπριτζ στην Καλαμάτα χρησιμοποιώντας τη νέα μέθοδο της Audrey Grant, μας είπε τα εξής:
«Σας περιμένουμε για να μεγαλώσουμε την μπριτζιστική οικογένεια της Καλαμάτας και να απολαύσουμε μαζί το πιο διασκεδαστικό παιχνίδι που εφηύρε ο άνθρωπος.
Η Μέθοδος εκμάθησης των πενταφύλλων μαζέρ της Audrey Grant είναι αποτελεσματική, ακολουθεί την δυναμική που έχει το μπριτζ και στηρίζεται σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι παίκτες αποκτούν τις σωστές βάσεις του αγωνιστικού μπριτζ. Τολμήστε το ανεπιφύλακτα, έχετε μόνο να κερδίσετε

O Δημήτρης Παπασπύρου

Ενθουσιασμένος με την κινητικότητα γύρω από το παιδικό μπριτζ στην Καλαμάτα δηλώνει ο Δημήτρης Παπασπύρου από το Αγρίνιο, κοινωνιολόγος, Σύμβουλος για θέματα εκπαίδευσης της ΕΟΜ και υπεύθυνος του προγράμματος παίδων.
Συγκεκριμένα είπε: «Το έργο που επιτελείται στην Καλαμάτα από τον ΟΑΜΚ ως προς την εκπαίδευση παιδιών και εφήβων στην εκμάθηση του Μπριτζ είναι μοναδικό για το επίπεδο της εκπαίδευσης αυτού του πνευματικού αθλήματος στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ καταβάλλει συστηματική προσπάθεια για τη βελτίωση της εκπαίδευσης των ενηλίκων στο Μπριτζ. Όμως, υστερούμε στην εκπαίδευση των παιδιών, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τις αναπτυγμένες στο Μπριτζ ευρωπαικές χώρες. Από το 2015 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα που αφορά αποκλειστικά σε παιδιά που επιθυμούν να μάθουν Μπριτζ. Στο πρόγραμμα αυτό πρωταγωνιστούν οι παράγοντες του ΟΑΜΚ, που πλέον μπορώ να τους αποκαλώ “οι φίλοι και καλοί συνεργάτες από την Καλαμάτα”.
Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, η οποία στηρίζεται και από άλλες παρόμοιες προσπάθειες κυρίως στην Αθήνα τα έχουμε δει, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, να προκύπτουν σε αγωνιστικό επίπεδο. Επιθυμώ να τονίσω το εξής: πέρα από την ευχάριστη απόδοση των παιδιών σε εσωτερικούς και διεθνείς αγώνες Μπριτζ, ένα σημαντικό παράλληλο όφελος είναι η μεταστροφή της κοινής γνώμης του Μπριτζ που δεν ήθελε να πιστέψει στις ικανότητες των παιδιών. Πλέον, αυτά τα παιδιά, πολλά από τα οποία είναι μέλη του ΟΑΜΚ, στολίζουν τις ημερίδες και τα πρωταθλήματα στη χώρα μας. Και είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον του ΟΑΜΚ και των φίλων Μπριτζέρς στην όμορφη Καλαμάτα!»

Μπορούν να συναγωνιστούν μικροί και μεγάλοι επί ίσοις όροις;;
Ναι, στο μπριτζ μπορούν! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί μια γέφυρα για το χάσμα των γενεών! Πολλές φορές παππούδες συναγωνίζονται τα εγγόνια τους, και πατεράδες παίζουν με τους γιούς τους!

Είναι φανερό ότι οι καλαματιανοί μπριτζέρ ανήκουν στους πρωτοπόρους του αθλήματος.
Ο Ο.Α.Μ.Κ. είναι ο πρώτος περιφερειακός όμιλος που υλοποίησε πρόγραμμα εκμάθησης μπριτζ σε μικρά παιδιά. Από το 2013 όλο και περισσότερα παιδιά έρχονται στον ΟΑΜΚ για να μάθουν μπριτζ, ενώ στο 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας εκπονήθηκε πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με τον ΟΑΜΚ όπου γύρω στους 30 μαθητές ασχολήθηκαν με το μίνι μπριτζ. Παράλληλα, φέτος το καλοκαίρι, πάρα πολλά παιδιά έκαναν μια πρώτη γνωριμία με το άθλημα του μπριτζ στο summer camp του Ακρίτα στο ξενοδοχείο Elite, ενώ η κορύφωση ήρθε με την συμμετοχή δύο μικρών αθλητών του ΟΑΜΚ με την Εθνική Παίδων στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπριτζ Νέων που έγινε στη Σλοβακία και κατέλαβαν την 9η θέση.
Εσείς τι λέτε; Μήπως ήρθε ο καιρός να μάθετε μπριτζ;

Όμιλος Αγωνιστικού Μπριτζ Καλαμάτας: Ξεκινούν τα μαθήματα για καινούργιους παίκτες
To Top