Υγεία

Όλα όσα αλλάζουν στα φάρμακα το 2019

Μειώσεις στην τιμή των φαρμάκων δρομολογεί – μεταξύ άλλων – το Υπουργείο

Μειώσεις στην τιμή των φαρμάκων και μία σειρά από άλλα μέτρα, με στόχο την ελάφρυνση  των πολιτών δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας.

Η νέα πολιτική πρόκειται να ευνοήσει κυρίως τρεις κατηγορίες ασθενών:

  • όσους θα παίρνουν γενόσηµα,
  • τους χρονίως πάσχοντες,
  • και όσους έχουν χαµηλά εισοδήµατα.

Αλλωστε, τα πρώτα µέτρα στα φάρµακα για να διευκολυνθούν οι πολίτες έχουν υιοθετηθεί, ενώ αναµένεται να επεκταθούν µε το νέο έτος, προκειµένου να αποκοµίσουν οφέλη όλο και περισσότεροι ασθενείς.

Οι αλλαγές για τους ογκολογικούς ασθενείς

Ένα από τα βασικά µέτρα που αφορά τους ογκολογικούς ασθενείς είναι ότι πλέον δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν συµµετοχές για φάρµακα που σχετίζονται µε τις παρενέργειες της νόσου, τα οποία επιβαρύνουν ακόµη και µε 200 ευρώ τον µήνα τις τσέπες των πασχόντων.

Έτσι, εκτός της δωρεάν χορήγησης φαρµάκων που σχετίζονται µε τη θεραπεία της κύριας νόσου, πλέον θα χορηγούνται µε µηδενική συµµετοχή και φάρµακα που αφορούν τις επιπλοκές της ασθένειας ή τις παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής (π.χ. σκευάσµατα υποστηρικτικά της χηµειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας, αντιεµετικά, αντιθροµβωτικά, αναλγητικά, κορτιζονούχα σκευάσµατα, αντιβιοτικά για λοιµώξεις που συνδέονται µε τη χηµειοθεραπεία κ.λπ.).

Γενόσημα

Ελάφρυνση για τα νοικοκυριά θα αποτελεί η επιλογή των γενοσήµων φαρµάκων.

Όσοι ασθενείς δεν προτιµούν τα πρωτότυπα που όµως έχουν χάσει την πατέντα τους και επιλέγουν να ακολουθήσουν θεραπεία µε γενόσηµα θα έχουν µικρότερη συµµετοχή στην αγορά τους, ενίοτε και µηδενική, ανάλογα µε το ποσό που αποζηµιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Να σηµειωθεί ότι ο οργανισµός µε βάση τις κατηγορίες των φαρµάκων καλύπτει το φθηνότερο φάρµακο, το οποίο µπορεί να συµπίπτει µε την τιµή του γενοσήµου.

Ενδεικτικό είναι ότι ήδη µε την τακτική αυτή τους τελευταίους µήνες του 2018 έχει καταγραφεί µείωση κατά 40 εκατ. ευρώ της συµµετοχής στο κόστος των φαρµάκων για τους Ελληνες ασθενείς.

Εξοικονόμηση

Μπορεί να µην καταργήθηκε το µέτρο που επιβάλλει κάθε ασθενής να πληρώνει επιπλέον 1 ευρώ ανά συνταγή στο φαρµακείο, όπως είχε δεσµευτεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά πλέον κάθε συνταγή µπορεί να περιλαµβάνει πάνω από τρία φάρµακα. Αυτό σηµαίνει ότι ο ασθενής θα εξοικονοµεί πλέον τουλάχιστον ένα ευρώ ανά συνταγή, το οποίο απαιτούνταν να δαπανήσει προκειµένου να εκτελέσει δεύτερη συνταγή. Ηδη η κατάργηση του περιορισµού των τριών φαρµάκων ανά συνταγή απάλλαξε τους ασθενείς από 20 εκατ. ευρώ τους τελευταίους µήνες.

Ανασφάλιστοι

Οι ανασφάλιστοι ασθενείς θα συνεχίσουν να προµηθεύονται δωρεάν τα φάρµακά τους και για τη νέα χρονιά, αφού έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι. Λόγω των χιλιάδων ανέργων που έχουν δηµιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης, φαίνεται ότι οι ανασφάλιστοι έχουν µεγάλη ανάγκη για δωρεάν θεραπείες.

Ήδη στο πρώτο 11µηνο του 2018 περίπου 852.000 ανασφάλιστοι (µε ξεχωριστό ΑΜΚΑ) έλαβαν φάρµακα αξίας 250 εκατ. ευρώ. Με βάση τις ρυθµίσεις του υπουργείου Υγείας, το 1/3 των ανασφάλιστων λαµβάνει τα φάρµακά του µε µηδενική συµµετοχή λόγω χαµηλού εισοδήµατος.

Συνταγογράφηση

Στο µεταξύ, σε µια προσπάθεια να µειωθεί η άσκοπη συνταγογράφηση που αυξάνει τη φαρµακευτική δαπάνη κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, κάνοντας όµως και τους ασθενείς συχνά να προµηθεύονται φάρµακα χωρίς ουσιαστικά να τα χρειάζονται, έχει ξεκινήσει σταδιακά να εφαρµόζεται ένα σύστηµα ελέγχου των συνταγών που εκδίδονται.

Ήδη έχουν καταρτιστεί πρωτόκολλα συνταγογράφησης για πολλές ασθένειες, ενώ σκοπός είναι να καλυφθούν σχεδόν όλες οι παθήσεις. Τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης είναι προκαθορισµένα βήµατα που πρέπει να ακολουθεί το ιατρικό προσωπικό της χώρας στη θεραπεία των ασθενών.

Ειδικότερα, οι γιατροί µε τα νέα πρωτόκολλα θα πρέπει πριν συνταγογραφήσουν κάποια φάρµακα να τηρούν µια σειρά στη θεραπεία των ασθενών και κάποιες οδηγίες.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να δίνονται πρώτα παλαιότερα και δοκιµασµένα φάρµακα, πριν η αγωγή γίνει µε σύγχρονα σκευάσµατα πιο ακριβά. Μάλιστα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους γιατρούς και έχουν περάσει και στο ηλεκτρονικό σύστηµα συνταγογράφησης της Η∆ΙΚΑ έχουν µελετηθεί και προταθεί από ειδικές επιστηµονικές επιτροπές, ώστε τα πρωτόκολλα που ακολουθούνται να στηρίζονται στα διεθνή δεδοµένα για κάθε ασθένεια.

Με την εφαρµογή των πρωτοκόλλων επιδιώκεται ο περιορισµός της φαρµακευτικής δαπάνης µέσω του ελέγχου των συνταγών. Γεγονός, βέβαια, καθόλου τυχαίο, αφού στη χώρα µας τα τελευταία χρόνια ο αριθµός των συνταγών έχει εκτοξευθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2014 εκδίδονταν 4,5 εκατ. συνταγές τον µήνα, τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι έχουν εκτιναχθεί κοντά στα 6 µε 6,5 εκατ. συνταγές τον µήνα.

Τους επόµενους µήνες, πάντως, αναµένεται να ενταχθούν στο σύστηµα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλα πρωτόκολλα για διάφορα νοσήµατα, αφού προηγουµένως εγκριθούν τόσο από επιστηµονική επιτροπή όσο και από την ειδική επιτροπή παρακολούθησης της φαρµακευτικής δαπάνης που έχει συσταθεί στο υπουργείο Υγείας.

 

Πηγή: ethnos.gr

Όλα όσα αλλάζουν στα φάρμακα το 2019
To Top