ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Απελευθερώνονται σταδιακά οι επιδοτήσεις 22.000 αγροτών που θα κατάσχονταν λόγω χρεών

«Από το πρωί της Παρασκευής 28 Δεκεμβρίου 2018 είναι διαθέσιμα στην τράπεζα τα χρήματα των περίπου 22.000 δικαιούχων αγροτών, των οποίων οι λογαριασμοί τους θα υφίσταντο κατάσχεση, παρακράτηση ή συμψηφισμό με το καθεστώς που επικρατούσε πριν από την ψήφιση της νομοθεσίας για την προστασία των αγροτικών επιδοτήσεων έως του ποσού των 7.500 ευρώ την περασμένη εβδομάδα». Αυτό τόνισε με δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, εξηγώντας παράλληλα ότι: «Η καθυστέρηση μίας εβδομάδας σε σχέση με τους υπόλοιπους αγρότες, των οποίων οι ενισχύσεις ύψους άνω των 850 εκατ. ευρώ πιστώθηκαν στους λογαριασμούς το βράδυ της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου, οφείλεται στο γεγονός ότι έπρεπε να ψηφιστεί η εν λόγω τροπολογία και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, πριν γίνει η πληρωμή, για να ισχύσει κανονικά το ακατάσχετο έως του ποσού των 7.500 ευρώ. Από τις 24 Δεκεμβρίου είναι πλέον νόμος του κράτους».

«Όσον αφορά την πληρωμή της Παρασκευής, αυτή αφορά ποσό που δεν ξεπερνά τα 8 εκατ. ευρώ, το οποίο μπορεί να φαίνεται πολύ μικρότερο σε σχέση με την πληρωμή της 20ής Δεκεμβρίου, αλλά πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό ποσό για τους 22.000 συμπολίτες μας αγρότες, σε μια περίοδο που αυτή η ένεση ρευστότητας τους είναι απαραίτητη».

Το ποσό αφορά τη β’ δόση της Βασικής Ενίσχυσης, την πράσινη ενίσχυση και τα ποσά που δικαιούνται οι νέοι γεωργοί και οι μικροκαλλιεργητές.

Στη συνέχεια, ο κ. Αραχωβίτης επανέλαβε ότι: «Οι εκχωρήσεις και οι πάγιες εντολές προς τον ΕΛΓΑ και τους προμηθευτές ισχύουν κανονικά, όπως επίσης και οι ρυθμίσεις οφειλών. Επίσης, συνεχίζει να ισχύει το ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού ύψους 1.250 ευρώ το μήνα. Έτσι, έχουμε 1.250 ευρώ επί 12 μήνες ίσον 15.000 ευρώ, συν 7.500 ευρώ στις επιδοτήσεις. Με τη ρύθμιση αυτή καλύπτεται το σύνολο της επιδότησης του 90% των παραγωγών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών. Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν ποσά επιδότησης άνω των 7.500 ευρώ, μέχρι το ύψος αυτό είναι προστατευμένοι. Η ρύθμιση για το ετήσιο ακατάσχετο θα ισχύσει από τις 10 Δεκεμβρίου του 2018 και ανά ημερολογιακό έτος».

Τέλος, διευκρίνισε ότι προστατεύονται, επίσης, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και η εξισωτική αποζημίωση, η οποία υπάγεται στον Πυλώνα ΙΙ, αλλά σε αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν το κατάστημα της τράπεζας όπου ανήκουν και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, καθώς εμπίπτουν σε άλλες διατάξεις της νομοθεσίας (ν. 1790/1988 και παρ. 1 άρθρ. 32 του Ν.4314/2014).

Όπως έγραψε την Πέμπτη ο ΑγροΤύπος, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η τροπολογία για το ακατάσχετο των αγροτών 7.500 ευρώ ετησίως.

Η συγκεκριμένη τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και άλλες διατάξεις».

Σε δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός κ. Σταύρος Αραχωβίτης ανέφερε ότι το ακατάσχετο 1.250 ευρώ το μήνα παραμένει και επιπλέον είναι τα 7.500 ευρώ.

Επίσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Βάκη Τσιομπανίδη, προέδρου του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΚΕΛ), ότι υπάρχουν καταγγελίες πως έχουν «μπλοκάρει» στους τραπεζικούς λογαριασμούς χρήματα εξισωτικών, de minimis και αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε τα εξής: «Οι δικαιούχοι αγρότες που έχουν αυτό το πρόβλημα θα πρέπει μα απευθυνθούν στο διευθυντή της τράπεζας, ο οποίος σε συνεννόηση με το διευθυντή της ΔΟΥ, θα ξεμπλοκάρει τα χρήματα».

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Βάκης Τσιομπανίδης τόνισε ότι «για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα με τις κατασχέσεις εξισωτικών, de minimis και αποζημιώσεων ΕΛΓΑ, που είναι παράνομες, θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να εκδώσει μια διευκρινιστική εγκύκλιο ή μια Υπουργική Απόφαση, που θα ξεκαθαρίζει ότι οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις και ενισχύσεις είναι ακατάσχετες».

 

Πηγή

Απελευθερώνονται σταδιακά οι επιδοτήσεις 22.000 αγροτών που θα κατάσχονταν λόγω χρεών
To Top