ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομάκος: Πάρκο-κλουβί το πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας

“Το τελευταίο διάστημα μεγάλη κουβέντα γίνεται για το Πάρκο Σιδηροδρόμων (ΟΣΕ), τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και τα «έργα» που γίνονται. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας αυτού του ΔΣ έχουμε φέρει κατ’ επανάληψη ζητήματα που αφορούν το Πάρκο (με ερωτήσεις-τοποθετήσεις) στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν σχέση με το φωτισμό,τις αθλητικές εγκαταστάσεις,την κατάσταση του πράσινου,τη λίμνη,τις διαρροές νερού,τη διέλευση ζώων συντροφιάς.

Το Πάρκο-κλουβί που έχει εξαγγείλει η Δημοτική Αρχή με τα άθλιας αισθητικής κάγκελα είναι ότι χειρότερο για τη ζωντάνια και την κατάσταση του Πάρκου.Σημειωτέον πως το συγκεκριμένο θέμα με τα κάγκελα δεν έχει συζητηθεί στο Δ.Σ, δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, ούτε το κόστος. Σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν την αναβάθμιση της ζωής των λαικών οικογενειών,τις παιδικές χαρές,το πράσινο,τους αθλητικούς χώρους,τα πάρκα αναψυχής τα έχουμε βάλει σε προτεραιότητα από πλευράς διεκδίκησης και ελέγχου .Είναι σημαντικό να παλεύουμε για νέους χώρους και αναβάθμιση των ήδη υπάρχοντων για να μπορούν νέα ζευγάρια,τα μικρότερα παιδιά αλλά και η νεολαία να βρίσκουν διέξοδο στην άθληση,στη φύση,στη δράση,μακριά από τις εξαρτήσεις και την παθητικότητα του καναπέ.

Αν ακούσει κάποιος τις τοποθετήσεις του Δημάρχου για τις καταστροφές στο Πάρκο και τα κακοποιά ανήλικα παιδιά θα νομίζει πως είμαστε στα στενά της Νέας Υόρκης με τις εχθροπραξίες συμμοριών, στις φαβέλες του Ρίο, στο Μεξικό με τη μεγάλη εγκληματικότητα κ.λ.π. Υπερβάλει συνειδητά ο Δήμαρχος για να δικαιολογήσει τα κάγκελα για τις μικρές υλικές ζημιές που όντως υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια. Αν νομίζουν πως έτσι θα το προστατέψουν γελιούνται οικτρά.

Επίσης κρύβεται πίσω από την απαγόρευση προσλήψεων του Μνημονίου,την υπαρκτή υποστελέχωση του Δήμου για την κακή κατάσταση του πρασίνου στο Πάρκο και γενικότερα όλων των πάρκων αφού δεν υπάρχουν εργαζόμενοι στα συνεργεία του Δήμου για να τα συντηρούν και να τα επιβλέπουν. Η Δημοτική Αρχή αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τα Μνημόνια είναι τουλάχιστον υποκριτές όταν αντιδρούν στην υποστελέχωση των Δήμων αφού αυτά ψήφισαν,αυτά υπερασπίστηκαν, αυτά πάλεψαν για να εφαρμοστούν.

Εκτός αυτού πολλές παρεμβάσεις που μπορούν να αναβαθμίσουν το πάρκο δεν κοστίζουν ιδιαίτερα π.χ συντριβάνια,εκδηλώσεις,παιδικές χαρές. Σπαταλούν χρήματα έτσι και αλλιώς χρήματα για έργα αμφιβόλου ποιότητας που δεν συγκρίνονται με την πολλαπλή αξία ενός τόσο μεγάλου χώρου πρασίνου.

Πέρα όμως από τα ζητήματα αναψυχής,άθλησης και της κατάστασης του πράσινου στο Πάρκο, υπάρχει άλλο ένα πιο μεγάλο ζήτημα όπως το ζήτημα της συνάθροισης του Κοινού μετά το σεισμό.Η Δημοτική Αρχή το υποτιμάει και ιδιαίτερα μετά το έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που θεωρεί πως το Πάρκο πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση όλες τις ώρες και χωρίς εμπόδια. Είναι και αυτό ένα δείγμα της ελαφρότητας που βλέπουν ζητήματα που για εμάς είναι απολύτης προτεραιότητάς όπως της αντισεισμικής θωράκισης, τα αντιπλημμυρικά έργα,την αντιπυρική προστασία κ.α.

Επειδή όμως κάποιοι δημοτικοί συμβουλοί και δημοσιογράφοι μας κουνούν το δάχτυλο για τις προτάσεις που δήθεν δεν έχουμε, να παραθέσουμε ορισμένες:

· Άπλετο φως σε όλα τα σημεία του Πάρκου, ιδιαίτερα στο χώρο του Μουσείου που θα διώξει τις «συμμορίες» και θα δώσει ζωή όλες τις ώρες.

· Αναβάθμιση των ήδη υπάρχοντων και δημιουργία νέων παιδικών χαρών,νέα χώροι με παγκάκια κ.λ.π.

· Αισθητική αναβάθμιση της λίμνης όπως και στα ρυάκια που ποτέ δεν έχουν νερό,νέα συντριβάνια αν χρειάζονται.

· Περισσότερες εκδηλώσεις-εκθέσεις(όχι μόνο δύο το χρόνο)στο χώρο του Πάρκου με ευθύνη του Δήμου(Φιλαρμονική-Φάρις), έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο στέκι στην πόλη και για άλλους συλλόγους

· Δημιουργία τουαλετών αφού υπάρχουν μέρες που επισκέπτονται εκατοντάδες-χιλιάδες άτομα το Πάρκο

· Αναβάθμιση των αθλητικών χώρων ή και δημιουργία νέων χώρων. Μετά από πολλές παρεμβάσεις μας, έγιναν κάποια βήματα αλλά δεν επαρκούν.

Προτάσεις ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες σίγουρα θα έχουν σύλλογοι, μηχανικοί, οι υπηρεσίες του Δήμου, που όμως ο Δήμος δεν τους ακούει. Χρειάζεται όμως όλος αυτός ο κόσμος που αντέδρασε σε αυτές τις αλλαγές να είναι σε επιφυλακή έτσι ώστε να μπορέσουν να αποτραπούν κινήσεις υποβάθμισης του Πάρκου και να δωθεί μια νέα πνοή.

Όσον αφορά το θέμα Στέγασης Έφεδρων Αξιωματικών που με ευθύνη της Δ.Α δεν συζητήθηκε με σωστούς όρους στο Δ.Σ αφού ηθελημένα ή αθέλητα δεν ήρθε το επίμαχο έγγραφο με ρατσιστικές απόψεις και την πρόθεση αστυνόμευσης του Πάρκου.Είναι προς θετική κατεύθυνση (με αρκετή όμως καθυστέρηση) το νέο έγγραφο των Έφεδρων Αξιωματικών που καταδικάζει αυτές τις απόψεις και δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν έχει φασιστικές-ρατσιστικές απόψεις και δεν επιθυμεί να κάνει αστυνόμευση στο Πάρκο. Όμως στο συγκεκριμένο χώρο κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να φιλοξενούνται πολιστικοί-αθλητικοί σύλλογοι που να συνάδουν με τη ζωή και τη δράση της νεολαίας στο Πάρκο και ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει πάλι το θέμα”.

Άρθρο του Δημήτρη Οικονομάκου
Επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης

Οικονομάκος: Πάρκο-κλουβί το πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας
To Top