ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει με την κατάργηση του χαρτοσήμου

Αλλαγή σκηνικού στην αγορά αναμένεται να φέρουν η επικείμενη αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου 3,6%, από έναν νέο φόρο επί των συναλλαγών, η ηλεκτρονική και αυτοματοποιημένη τήρηση βιβλίων από όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις από το 2019, αλλά και οι αλλαγές στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων.

Το νέο «πακέτο» παρεμβάσεων στην πραγματική οικονομία, που συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος πλαισίου, προανήγγειλε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 10ο Thessaloniki TaxForum που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πιτσιλής, όσον αφορά την αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου, υπογράμμισε ότι στόχος της ΑΑΔΕ είναι να αντικατασταθεί το απαρχαιωμένο πλέον και δύσχρηστο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προκαλεί τριβές και πληθώρα δικαστικών αντιδικιών με τους φορολογουμένους, με ένα σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές, ο οποίος θα προσδιορίζεται και θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η ΑΑΔΕ αναζητά την ευρωπαϊκή εμπειρία στο ζήτημα αυτό, ώστε η τελική πρόταση που θα υποβληθεί, εκτός απροόπτου έως το τέλος του τρέχοντος έτους, να λαμβάνει υπ’ όψιν τις βέλτιστες πρακτικές στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισημαίνεται ότι δεν υπάγονται σε χαρτόσημο οι συναλλαγές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΦΠΑ (π.χ. πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών) ή οι συμβάσεις για τις οποίες οφείλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φόρος γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομίας κ.λπ. και γενικά κάθε σύμβαση η οποία απαλλάσσεται ρητά του τέλους χαρτοσήμου (π.χ. μεταβιβάσεις μετοχών). Αξίζει να σημειωθεί ότι με την καθιέρωση του νέου φόρου στις συναλλαγές, ο οποίος θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά, αναμένεται να μειωθεί το φορολογικό κόστος για ενοίκια επαγγελματικής στέγης, για τη σύναψη δανείων μεταξύ ιδιωτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, αλλά ακόμη και στις προκαταβολές μισθών που χορηγούν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους επιβάλλεται χαρτόσημο 3,6%, καθώς θεωρείται φορολογικά ότι χορηγείται δάνειο προς τον εργαζόμενο.

Ταυτόχρονα ο διοικητής της ΑΑΔΕ παραδέχθηκε ότι το νομικό πλαίσιο του Ειδικού Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις τροχοπέδη για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος στην αγορά ακινήτων, βρίσκεται σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ώστε το πλαίσιο εξαιρέσεων από τον ΕΦΑ για τους φορείς της κεφαλαιαγοράς να προσαρμοσθεί στην ισχύουσα νομοθεσία περί κεφαλαιαγοράς και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα αποσταλεί σχέδιο προτεινόμενων ρυθμίσεων προς την πολιτική ηγεσία.

Θετική πορεία εισπράξεων δεκαμήνου

Η πορεία των εισπράξεων φόρων έως τον Οκτώβριο επιτρέπει αισιοδοξία για την εκπλήρωση των στόχων του 2018, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο 10ο Thessaloniki Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ τόνισε ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έπεσαν κάτω από το «ψυχολογικό όριο» του 1 δισ. ευρώ (εν συγκρίσει με τα 3,6 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει πριν από 3 χρόνια). Είναι αξιοσημείωτο δε ότι έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι να προβούν σε κινήσεις προκειμένου να εισπράξουν εκκρεμείς επιστροφές που είναι πάνω από 90 ημέρες και άνω των 300 εκατ. ευρώ.

Πηγή

Τι αλλάζει με την κατάργηση του χαρτοσήμου
To Top