ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη…

17 Σεπτεμβρίου: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.Ιερώνυμος, ερωτηθείς μετά το πέρας του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ι.Ν. Αγίας Σοφίας Ν. Ψυχικού για το θέμα της πληρώσεως των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, δήλωσε τα ακόλουθα:
«Τόσο ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Λαμπρινάκος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, όσο και ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, αποτελούν πρόσωπα κατάλληλα για τη διαποίμανση των Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων και Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου αντιστοίχως. Προσωπικά,οι υποψηφιότητές τους με βρίσκουν σύμφωνο».

Ήταν η πρώτη φορά που ο Μακαριώτατος, δημοσίως παίρνει θέση για υποψηφίους κληρικούς, βάζοντας τέλος στα σενάρια και την παραφιλολογία διαφόρων εκκλησιαστικών κύκλων.

Τι ακολούθησε; Οπως ήταν φυσικό κι αναμενόμενο προκλήθηκαν αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις από τους ανθυποψηφίους και τους υποστηρικτές αυτών! Γιατί και η Εκκλησία παρά τα θεολογικά της, έχει και τα …κοσμικά της! Αρθρογραφία, ρεπορτάζ σε μεγάλες εφημερίδες αλλά και τοπικές, δηλώσεις, παραδηλώσεις, καταγγελίες και γενικά έντονο παρασκήνιο, ειδικά και μόνο για την Μητρόπολη Νεαπόλεως και Θάσου, που δεν είναι ασυνήθιστο σε τέτοιες περιπτώσεις, αφού οι “διορισμοί” στην ουσία είναι ισόβιοι και καθοριστικοί σε κάποιες περιπτώσεις…

Πολύ πιθανή η εκλογή του ως Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων είναι αυτή του Θεόκλητου, μετά την δημόσια δήλωση του Αρχιεπισκόπου.

Καμία όμως αρνητική αναφορά για τον π.Θεόκλητο. Εναν άνθρωπο που όλοι ξέρουμε και σεβόμαστε και αν αύριο τον αξιώσει ο Θεός και εκλεγεί, θα αφήσει πίσω του αθόρυβο, ουσιαστικό και συνεπές έργο.
Και ο σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας ήξερε πολύ καλά γιατί τον πρότεινε και τον στήριζε: γιατί είναι ικανός!
Η εκλογή θα είναι δύσκολη, αφού ο ανθυποψήφιος για την θέση αρχιμανδρίτης Νήφων Καψάλης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Σταγών είναι σοβαρός και αξιόλογος “αντίπαλος”.
Μάλιστα πρόσφατα, ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος τοποτηρητής της Ι.Μ Σταγών και Μετεώρων ο οποίος βρέθηκε στην λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και Τιμίας Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος, προς το τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε και στο θέμα τοποθέτησης Μητροπολίτη στην Ι. Μ. Σταγών και Μετεώρων με τοποθέτησή του, να επιλεγεί ένας άξιος Μητροπολίτης λέγοντας… “ευελπιστώ να επιλεγεί ο Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. της Ι.Μ Μεγάλου Μετεώρου π. Νήφων Καψάλης οποίος κάνει σπουδαίο έργο…”
Και οι δυο είναι ικανοί και η Μητρόπολη στην Καλαμπάκα “τυχερή”, αφού ο διάδοχος του μακαριστού Σεραφείμ θα είναι ΑΞΙΟΣ!
Με την ευχή όλων των Μεσσήνιων, όμως, αυτός να είναι ο Θεόκλητος!

H νύχτα βγάζει Επίσκοπο και η αυγή Μητροπολίτη…
To Top