Υγεία

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Κατακόρυφη μείωση των εξόδων πετρελαίου μέσα σε 6 χρόνια

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ “ΠΡΑΣΙΝΟ” ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Εμφανή είναι πλέον τα αποτελέσματα της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το νοσηλευτικό ίδρυμα που κατατάσσεται στα πρώτα “πράσινα” νοσοκομεία της χώρας έχει ήδη μειώσει κατακόρυφα τα έξοδά του στην προμήθεια πετρελαίου. Ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία, όπου και  αποτυπώνεται ξεκάθαρα η κατακόρυφη μείωση των εξόδων όσον αφορά στο πετρέλαιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία, το 2012 το Νοσοκομείο ξόδευε κάθε χρόνο πάνω από 900.000 ευρώ για προμήθεια πετρελαίου. Ποσό δυσθεώρητο, μιας και δεν είμαστε στη βόρεια Ελλάδα! Με αυτά τα δεδομένα, ο Γιώργος Μπέζος αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτή την οικονομική αιμοραγία, αξιοποιώντας πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης μέσα από την ηλιοθερμία, με την εγκατάσταση ηλιοθερμικών συστημάτων, που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του χώρου και την παραγωγή ζεστού νερού. Από την επόμενη χρονιά, 2013, η διαφορά στα έξοδα ήταν ήδη εμφανής, με το κόστος να πέφτει στα 550.000 ευρώ, και το 2014 να πέφτει στα 384.000 ευρώ. Η θεαματική πτώση των εξόδων συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια με το 2018 να κλείνει με προμήθεια πετρελαίου κόστους 192.000 ευρώ.

Σε ανάρτηση του ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, παρουσιάζει το γράφημα που επιβεβαιώνει την εξοικονόμηση που γίνεται στο Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

“Σήμερα παρουσιάζουμε για 1η φορά την πορεία της δαπάνης στην προμήθεια πετρελαίου σε ετήσια βάση από το 2012 έως σήμερα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Η σημερινή εικόνα, είναι το αποτέλεσμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης που ξεκινήσαμε από το 2013 και μετά. Από την 1η στιγμή, μας ήταν ανεπίτρεπτο να δαπανούμε 900.000€ το χρόνο, για την προμήθεια πετρελαίου, που;;;; στην πιο ηλιόλουστη πόλη της Ελλάδας. ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ!!
ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩ!!!!ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ!!!”

Και η προσπάθεια ενεργειακής αναβάθμισης δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης 5.000 τ.μ., που θα οδηγήσει το Νοσοκομείο σε ενεργειακή αυτονομία, αφού πλέον θα παράγει το δικό του ρεύμα!

Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη της διοίκησης του νοσοκομείου από το έργο αυτό η εξοικονόμηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα φτάσει τις 240.000 ευρώ, όταν η ετήσια δαπάνη στη ΔΕΗ για το νοσοκομείο Καλαμάτας είναι σχεδόν 600.000 ευρώ.

Η καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα είναι ότι τα φωτοβολταϊκά πάνελ θα εγκατασταθούν πάνω σε στέγαστρα, που θα τοποθετηθούν στον χώρο στάθμευσης του Νοσοκομείου.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Νοσοκομείο έχει ήδη το δικό του οξυγόνο για ιατρική χρήση, ενώ έχει εγκαταστήσει συγκρότημα αυτοδιαχείρισης μολυσματικών αποβλήτων, αποστειρώνοντας τα απόβλητά του και μετατρέποντάς τα σε αστικά, εξοικονομώντας από την μεταφορά και επεξεργασία τους.

Μ.Π.

Νoσοκομείο Καλαμάτας: Σύντομα και φωτοβολταϊκό πάρκο 5.000 τ.μ.!

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας “δείχνει τον δρόμο” στην αυτοδιαχείριση μολυσματικών αποβλήτων

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Κατακόρυφη μείωση των εξόδων πετρελαίου μέσα σε 6 χρόνια
To Top