Υγεία

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας “δείχνει τον δρόμο” στην αυτοδιαχείριση μολυσματικών αποβλήτων

ΑΥΤΟ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΟΛΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μια ακόμη καινοτόμα πρωτοβουλία του Νοσοκομείου στο χώρο του ΕΣΥ

Το συγκρότημα διαχείρισης και επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων που εγκαινίασε η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας το απόγευμα της Πέμπτης σε μια όμορφη και σεμνή εκδήλωση, αποτελεί μια ακόμη σημαντική παρέμβαση με τεράστιο ενδιαφέρον στα υγειονομικά πράγματα της χώρας.

Κινείται και αυτή η παρέμβαση, στη στρατηγική της Διοίκησης περί της απεξάρτησης και της εξοικονόμησης πόρων, κατά το πρότυπο της αυτό-παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως στο οποίο προχώρησε μόλις πριν 3 χρόνια.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Για να καταλάβουμε όμως την σημασία και την συμβολή της τωρινής παρέμβασης , καλό θα ήταν με δύο λόγια να αναφέρουμε τι ισχύει σήμερα με τα μολυσματικά απόβλητα στα νοσοκομεία της χώρας.
Έτσι λοιπόν σήμερα και επειδή κανένας δεν μπορεί να «παίζει» με μολυσματικά απόβλητα, οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων καλούνται να υπογράφουν συμβάσεις ύστερα από πρόχειρους ή δημόσιους διαγωνισμούς με εταιρίες μεταφοράς και επεξεργασίας (αποστείρωσης) μολυσματικών αποβλήτων, προκειμένου να απομακρύνουν αυτά από το Νοσηλευτικό χώρο. Αυτό όμως συνεπάγεται με ένα σημαντικό κόστος σε ετήσια βάση για κάθε Νοσηλευτική Μονάδα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε προχθές ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γεώργιος Μπέζος, το ετήσιο αυτό κόστος για το Νοσοκομείο Καλαμάτας αγγίζει περίπου το ποσό των 100.000€.

ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΣΤΙΚΑ

Τι πετυχαίνει λοιπόν σήμερα το Νοσοκομείο Καλαμάτας με την εισαγωγή αυτής της νέας τεχνολογίας και την εγκατάσταση αυτού του συγκροτήματος;
Καταρχήν αυτό-επεξεργάζεται μόνο του δηλαδή αποστειρώνει τα παραγόμενα μολυσματικά του απόβλητα. Συνεπώς αυτό σημαίνει ότι μετά την επεξεργασία τους και σύμφωνα με βιολογικούς δείκτες που διαθέτει το συγκρότημα και το πιστοποιούν, αυτά μετατρέπονται σε αστικά απόβλητα κοινώς σκουπίδια και θα μπορούσε να κάνει την αποκομιδή κάθε δήμος που διαθέτει αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ.

Επομένως, μηδενίζει αυτομάτως το κόστος τόσο για την μεταφορά όσο και για την αποστείρωση που χρειάζονταν τα μολυσματικά.

Το σημαντικό επίσης είναι είναι ότι το αποτέλεσμα της επεξεργασίας πέρα από την αποστείρωση είναι η μετατροπή τους σε άμορφη, τεμαχισμένη, στεγνή μάζα (κοινώς χαρτοπόλεμος) που ο αρχικός τους όγκος μειώνεται στο 90% και το βάρος τους στο 60%.

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας θα μπορεί πλέον την ημερήσια παραγόμενη ποσότητα των 170kg μολυσματικά απόβλητα να επεξεργάζεται και να τα αποστειρώνει την επόμενη μέρα σε 4 ώρες, μέσα από τέσσερις ωριαίους κύκλους λειτουργίας του συγκροτήματος.

Σημειώνουμε ότι η προμήθεια του συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε με επιχορήγηση των 150.000€ από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στα μέσα του 2017, αφού το θέμα ενδιέφερε έντονα και τους δύο υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη.

Δημοφιλέστερα

To Top