Υγεία

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Για πρώτη φορά στη χώρα αυτοδιαχείριση μολυσματικών αποβλήτων

ΤΕΛΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ-ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Η ΠΛΗΡΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ

Για ακόμα μια φορά το Νοσοκομείο Καλαμάτας πρωτοπορεί. Σήμερα Τετάρτη 11/10/2017 υπογράφηκε από τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργο Μπέζο και της αναδόχου εταιρείας η σύμβαση προμήθειας και εγκατάστασης του συγκροτήματος διαχείρισης και επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων.


Το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί το αργότερο τέλη Νοεμβρίου 2017.

Πρόκειται για μία καινοτόμο τεχνική επεξεργασίας των μολυσματικών αποβλήτων που στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων της Νοσηλευτικής Μονάδας αλλά και στην δυνατότητα της αυτοδιαχείρισης.

Πράγμα που σημαίνει-όπως επισημάνθηκε- ότι αφενός εξοικονομούνται περί τα 100.000 με 150.000 ευρώ ετησίως, αφετέρου το Νοσοκομείο Καλαμάτας εξασφαλίζει τη δυνατότητα και αυτοδυναμία να αποστρειρώνει και να επεξεργάζεται τα μολυσματικά του απόβλητα. Να διαχειρίζεται μόνο του τον μεγάλο όγκο των αποβλήτων του.
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά σε Δημόσιο Νοσοκομείο της χώρας.

Η υλοποίηση του έργου αγγίζει το ποσό των 146.940 € και οι πόροι προέρχονται από ειδική επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας αναγνωρίζοντας η ηγεσία την μεγάλη σημασία και σκοπιμότητα μία τέτοιας παρέμβασης.

ΜΠΕΖΟΣ:”ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΗ ΑΠΟΦΑΣΗ”

Με αφορμή την σημερινή υπογραφή της σύμβασης ο Διοικητής του Γ.Ν.Μεσσηνίας, Γιώργος Μπέζος δήλωσε:
«Σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για το Νοσοκομείο Καλαμάτας αφού ολοκληρώσαμε την πρώτη και μεγάλη φάση (διαγωνιστική) της προμήθειας του συγκροτήματος επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων.
Περνάμε τώρα στην φάση της εγκατάστασης και λειτουργίας και ευελπιστούμε ότι εφόσον όλα πάνε καλά μέχρι τέλη του χρόνου να έχει μπει στη λειτουργική διαδικασία.
Η απόφαση μας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση αυτού του έργου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας μας, που στοχεύει στην εξοικονόμηση πόρων και στην αυτοδυναμία της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας να καλύπτει συγκεκριμένες κοστοβόρες ανάγκες μέσα από τις δικές της δυνάμεις. Από την συγκεκριμένη δράση στοχεύουμε να εξοικονομήσουμε ετησίως 100.000 € με 150.000 €.

Θυμίζω ότι με αυτή τη λογική προχωρήσαμε τα προηγούμενα χρόνια στην υλοποίηση του μεγάλου δημόσιου έργου της ηλιοθερμίας, της βιοκλιματικής αναβάθμισης, της τοποθέτησης φωτοβολταϊκού συστήματος, της παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης κλπ.
Έτσι και θα συνεχίσουμε σεβόμενοι ΠΑΝΤΑ και το τελευταίο ευρώ του κάθε Έλληνα φορολογούμενου πολίτη”.

ΜΠΕΖΟΣ: ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

“Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το μεγάλο ενδιαφέρον και στήριξη στο συγκεκριμένο θέμα, μίας και το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης παρέμβασης καλύφθηκε από ειδική επιχορήγηση που ενέκριναν οι Υπουργοί Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης.
Κλείνοντας, ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους συνεργάτες της Τεχνικής Υπηρεσίας που φέρνουν σε πέρας μία τέτοια ρηξικέλευθη και καινοτόμα δράση.»

“5 ΤΟΝΟΥΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ”

Διευκρινήσεις και περαιτέρω πληροφορίες για τη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων όπως γίνονται αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο και πώς αυτό θα αλλάξει έδωσε με τη σειρά του ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Τάσος Βλαχοδημητρόπουλος.

Ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος εξήγησε πως τα μολυσματικά απόβλητα του Νοσοκομείου διακινούνται απo εξειδικευμένες εταιρείες σε ειδικούς χώρους αποστείρωσης και τελικά εναποτίθενται σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ.

Ο ίδιος έθεσε και άλλη μια παράμετρο, αυτή του περιβαλλοντικού κινδύνου από τη μεταφορά των μολυσματικών αποβλήτων ανά την Ελλάδα. Ο κίνδυνος αυτός πλέον εξαλείφεται ενώ περιορίζεται κατά πολύ το κόστος από τη μεταφορά τους.

Πλέον με το σύστημα αυτοδιαχείρισης των μολυσματικών αποβλήτων μειώνεται τόσο ο όγκος τους κατά 80%, όσο και κατά 25% το βάρος τους. Πλέον τα μολυσματικά απόβλητα θα μετατρέπονται σε απόβλητα αστικού τύπου, ελεγμένα με βιολογικούς δείκτες, όπως επεσήμανε ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος.

Νοσοκομείο Μεσσηνίας: Πρωτοποριακό σύστημα επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
http://www.nos.teilam.gr/docs/imerides/diimerida21102005/mera1/diaxeirisi_iatrikwn_apovlitwn.pdf

To Top