ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΝΟΔΕ Μεσσηνίας για πατατοπαραγωγή: Οριακή η κατάσταση στο Νομό-Μέτρα στήριξης τώρα αλλιώς οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές

ΤΗΝ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΝΟΔΕ

Επιστολή στους υπουργούς της Κυβέρνησης στέλνει η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης των πατατοπαραγωγών της Μεσσηνίας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση "οριακή". "Η πρώιμη πατάτα παραμένει σχεδόν αδιάθετη στα χωράφια" επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Αργύρης Μαστοράκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, για κατακόρυφη πτώση του εισοδήματος των παραγωγών. Ζητά να ενταχθούν οι παραγωγοί στους πληττόμενους ΚΑΔ, και να ληφθούν μέτρα και για τη διευκόλυνση μεταφορών και εξαγωγών του προϊόντος.

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η κατάσταση στον αγροτικό τομέα και στην περιοχή μας ειδικότερα, δεν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί οριακή. Η πρώιμη πατάτα Μεσσήνης και Καλαμάτας παραμένει σχεδόν αδιάθετη στα χωράφια και οι μικρές σχετικά ποσότητες που ζητάει η αγορά πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές. Οι αιτίες πολλές, που αν και έχουν αναδειχθεί διαχρονικά, τα προβλήματα παραμένουν. Οι αθρόες εισαγωγές Αιγυπτιακής πατάτας εν' όψη της παραγωγής σε τρεις νόμους (Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας) δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην ομαλή διάθεση της εγχώριας παραγωγής. Οι ελληνοποιήσεις και η αισχροκέρδεια στην τελική διάθεση του προϊόντος, αποτελούν εξίσου μεγάλα προβλήματα για τους παραγωγούς μας.

Εκείνο που έφτασε όμως την κατάσταση στο απροχώρητο είναι η κρίση του κορωνοϊού, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις μεταφορές ενός εξαγώγιμου προϊόντος, όπως η πρώιμη πατάτα Μεσσηνίας και η μεγάλη πτώση στην κατανάλωση εξαιτίας του `lockdown’ στην εστίαση και τον τουρισμό.

Πρόκειται ΓΙΑ ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ εξαιτίας αυτής της κατάστασης και για αυτό ζητάμε άμεσα μέτρα στήριξής τους με την ένταξη των παραγωγών πατάτας του νόμου μας στους πληττόμενους ΚΑΔ, όπως και άμεσες ενέργειες για τη διευκόλυνση των μεταφορών και των εξαγωγών του προϊόντος μας, για να μην χαθεί το μερίδιο που κατέχουν στις διεθνείς αγορές.

Δεν χωράει καμιά ολιγωρία αυτή την στιγμή. Οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές".

 

ΝΟΔΕ Μεσσηνίας για πατατοπαραγωγή: Οριακή η κατάσταση στο Νομό-Μέτρα στήριξης τώρα αλλιώς οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές
To Top