ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Στηρίζουμε τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι της Κυβέρνησης”

ΝΙΚΑΣ: “ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ”

O Δήμος Καλαμάτας είναι ένας φερέγγυος Δήμος δήλωσε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
“Το πρώτο στοιχείο που καταξιώνει την αυτοδιοίκηση είναι η αξιοπιστία και η φερεγγυότητά της. Και ο Δήμος Καλαμάτας είναι ένας φερέγγυος Δήμος”, υπογράμμισε ο Παναγιώτης Νίκας, εξηγώντας ότι παρέλαβε 10.000.000 ευρώ χρέη από τα οποία τα 5 ήταν πολιτιστικά και τα υπόλοιπα από τους μικρότερους δήμους που συνενώθηκαν λόγω Καλλικράτη με τον Δήμο Καλαμάτας, και “πλήρωσε την Αγορά, και όταν ο Δήμος Καλαμάτας ζητάει προμήθειες σύσσωμη η Αγορά σπεύδει για να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς. Το όριο που έχουμε βάλει είναι σε 15 ημέρες να πληρώνουμε τους προμηθευτές μας”.

Σε μια δήλωση που θα συζητηθεί προχώρησε ο Παναγιώτης Νίκας, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από τον χαρακτηρισμό του φιλοκυβερνητικού δημάρχου που του προσάπτουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι, λόγω των αγαστών σχέσεων που έχει και της καλής χημείας και συνεργασίας με πολλά στελέχη της Κυβέρνησης. Στο χθεσινό συμβούλιο δήλωσε ευρωπαϊστής, και πως στηρίζει τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι τις επιλογές της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα δήλωσε:
“Ο προϋπολογισμός του Δήμου Καλαμάτας είναι ένας προϋπολογισμός σε μια χώρα χρεοκοπημένη και ρημαγμένη”, συμπληρώνοντας ότι “συμφωνώ με την άποψη που ακούστηκε και από το ΚΚΕ ότι είναι ένας μνημονιακός προϋπολογισμός. Η διαφορά μας όμως είναι η εξής και είναι χαώδης: Κατά την άποψη του ΚΚΕ αυτός ο προϋπολογισμός οδηγεί στη φτώχεια και στα βράχια, κατά την άποψή μας η προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με τη σημερινή είναι μια προσπάθεια που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερα οργανωμένο κράτος και στο φως.

Με την έννοια αυτή στηρίζουμε κάθε μέτρο που έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ψηφίζεται από την Κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χώρας όχι τις επιλογές Κυβέρνησης.

ΝΙΚΑΣ: Ο ΛΟΓΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ

Στη συνέχεια προχώρησε σε μια άκρως πολιτική δήλωση,με πολλούς αποδέκτες, ασκώντας αιχμηρή κριτική στην Κυβέρνηση,
και ξεκαθαρίζοντας ότι ο ρόλος του είναι καθαρά αυτοδιοικητικός, εννοώντας πως μέσα ουσιαστικά από την καλή συνεργασία με τα κυβερνητικά στελέχη φροντίζει να μην έρθει σε δυσμενέστερη κατάσταση η Καλαμάτα.

Όπως δήλωσε, ο πολιτικός χρόνος έως τις εκλογές– αυτοδιοικητικές και βουλευτικές- θα είναι πυκνός και οι εκλογές δεν θα κριθούν από λεπτομέρειες, ούτε από το γεφυράκι, ούτε από τη στροφή ούτε από το σήμα, ούτε από τις διάφορες παρόλες περί αναπτύξεως και παραδείσων.
Θα κριθούν από ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης καθημερινά, από τους φόρους, τις συντάξεις, τους λογαριασμούς, από πρακτικά καθημερινά ζητήματα. Εγώ θεωρώ ως υποχρέωσή μου να έχω λόγο αυτοδιοικητικό, φροντίζω η περιοχή μας να μην έχει ένταση και συγκρούσεις, που θα φέρουν σε δυσμενέστερη κατάσταση την πόλη. Εμείς επιλέγουμε αυτόν τον συγκεκριμένο αυτοδιοικητικό δρόμο, κατέληξε ο δήμαρχος.

Θόλωσε πάλι το θέμα με το πολιτικό του μέλλον ο Παναγιώτης Νίκας καθώς σε μια αποστροφή του λόγου του έκανε μια δήλωση χρησμό, αφήνοντας και πάλι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συμμετοχή του στα αυτοδιοικητικά ή τη διεκδίκηση άλλης πολιτικής θέσης. Το βέβαιο πάντως είναι ότι δεν θα πάει σπίτι του, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει.
“Σας είπα όμως τι θα γίνει πολιτικά. Το 2019 όσοι πάνε ή όσοι πάμε στα χωριά, τα ζητήματα που θα τεθούν θα είναι απολύτως συγκεκριμένα”.

“Εδώ και 8 χρόνια δεν έχουμε αυξήσει τα δημοτικά τέλη”

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

“Σε μία χώρα πτωχευμένη δεν υπάρχουν σταθεροί παράμετροι. Επομένως δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική, το προϋπολογισμό θα τον τροποποιήσουμε 15 με 20 φορές, και θα πηγαίνουμε βλέποντας και κάνοντας, όπως ο κρατικός προϋπολογισμός.

Στις δραματικές μειώσεις τόσο στους ΚΑΠ όσο και στο ΣΑΤΑ αναφέρθηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Όπως είπε οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι μειώθηκαν από το 2009 κατά 37% και ενώ ο δήμος τότε πήρε 14.725.000 ευρώ, το 2017 πήρε 9.273.000 ευρώ, δηλαδή μια απόκλιση 5.000.000 ευρώ.
Και στο ΣΑΤΑ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς τα χρήματα μειώθηκαν κατά 63% και ενώ το 2009 πήραμε 3.000.000 φέτος τα χρήματα είναι 1.000.000 ευρώ “και πως τα παίρνουμε, στο τέλος του χρόνου. Και με ρωτάνε, γιατί δεν ξεκινάνε τα έργα; Γιατί δεν ήρθαν τα λεφτά!”, επεσήμανε ο δήμαρχος.

672.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ 100 ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Τη δυσαρέσκειά του όμως εξεφρασε και για τη μείωση στο 1/3 των λειτουργικών δαπανών για τα σχολεία, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά από 1.500.000 ευρώ παίρνουμε πλέον 672.000 ευρώ για 100 σχολεία του Δήμου Καλαμάτας για να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα (πετρέλαιο, ρεύμα, καθαρίστριες κλπ).
Τα σχολεία Καλαμάτας λειτουργούν από το έλλειμμα χρημάτων, δήλωσε ο δήμαρχος. Και από τις φιλότιμες προσπάθειες και την έμπρακτη συμβολή των γονέων θα συμπληρώναμε εμείς.
Επίσης σημείωσε ότι για τις επισκευές των σχολείων το ποσό είναι 160.000 ευρώ για τα 100 σχολεία….Όλα τα φορτώσανε στους δήμους, και ευτυχώς δεν μας έχουν φορτώσει και τα Νοσοκομεία!, δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Μ.Π.

To Top