ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Nίκας στην Αθήνα για ΔΕΥΑΚ,”ΗΛΕΚΤΡΑ”, Κολυμβητήριο, διαχείριση απορριμάτων

ΠΛΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΤΩΜΕΝΗ Η ΑΝΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Ο Δήμαρχος Kαλαμάτας Παναγιώτης Νίκας μετέβη σήμερα 12/12 στην Αθήνα, και συναντήθηκε καταρχήν με την Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΣ.


ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑΚ

Με την κυρία Φωτονιάτα συζητήθηκε κυρίως το θέμα του τηλεχειρισμού του δικτύου της ΔΕΥΑΚ. Η σχετική πρόταση της ΔΕΥΑΚ έχει αξιολογηθεί θετικά, τη Δευτέρα «κλείνει» ο σχετικός πίνακας και το έργο έχει κάθε πιθανότητα να ενταχθεί. Πρόκειται για παρέμβαση πολύ σημαντική, που θα περιορίσει τις απώλειες είτε από κλοπή νερού είτε από βλάβες, θα δώσει τη δυνατότητα κεντρικού ελέγχου και γρήγορης επέμβασης – με χαμηλό κόστος – σε περίπτωση βλάβης, με αποτέλεσμα να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τη ΔΕΥΑΚ και, φυσικά, νερού. Αποτελεί ένα τεράστιο βήμα εκσυγχρονισμού.

ΕΠΙΣΚΕΥΗ «ΗΛΕΚΤΡΑΣ»

Τη συνάντηση απασχόλησε, επίσης, το πρόγραμμα επισκευής των δημοτικών κτηρίων, όπου επιδιώκεται να ενταχθεί το κινηματοθέατρο «Ηλέκτρα». Έγινε δια μακρών συζήτηση και αναφέρθηκε ότι είναι δυνατόν, αφού ανακατασκευασθεί, το κινηματοθέατρο να δοθεί με διαγωνισμό σε ιδιώτη. Είναι πολύ σημαντικά το master plan και η τεχνικο-οικονομική μελέτη, καθώς πρέπει να αποδειχθεί η οικονομική βιωσιμότητα του κτηρίου που θα ανακατασκευασθεί. Είναι προφανές ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή του ιδιώτη στη διαχείριση του κτηρίου, ώστε αυτή η παρέμβαση να είναι βιώσιμη οικονομικά.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΥ

Η Πρόσκληση για ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων, στην οποία ο Δήμος θα ανταποκριθεί σχετικά με το Δημοτικό Κολυμβητήριο Καλαμάτας, αναμένεται να εκδοθεί στις 10 Ιανουαρίου 2018.

ΕΞΥΠΝΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Επίσης, ο Δήμαρχος πληροφορήθηκε ότι πρόκειται να «ανοίξει» τον Ιανουάριο ένα πρόγραμμα, το οποίο θα δώσει στο Δήμο τη δυνατότητα συνεργασίας με τον Εμπορικό Σύλλογο και έχει τίτλο «Έξυπνα ανοιχτά κέντρα εμπορίου». Μέσω αυτού του προγράμματος είναι δυνατή η χρηματοδότηση του Δήμου για αναπλάσεις σε εμπορικούς δρόμους, με ψυχρά υλικά, για διαχείριση κυκλοφορίας κ.λπ. Ένα ποσόν είναι δυνατόν να διοχετευθεί σε εμπόρους για τη βελτίωση της εξωτερικής εικόνας των καταστημάτων τους (πινακίδες κ.λπ.) και αντιστοιχεί σε περίπου 10% του ποσού που θα δοθεί στο Δήμο. Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο για αυτό το θέμα, σχετικά με την επιλογή των δρόμων και άλλες λεπτομέρειες

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Καπετάνιο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στη συνάντηση συζητήθηκε η τοπική διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλαμάτα και τα προβλήματα που παρουσιάζει. Επίσης, έγινε συζήτηση και για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, επί τη βάσει του διαγωνισμού της Περιφέρειας. Συζητήθηκε, επίσης η συμφωνία που πέτυχε η Κυβέρνηση με την ΤΕΡΝΑ όσον αφορά στη βελτίωση του διαγωνισμού. Έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων γύρω από το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, που πρέπει να έχει αντιμετωπισθεί πριν την κάθοδο του Πρωθυπουργού στην Τρίπολη για το περιφερειακό συνέδριο, με το νέο έτος.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Τέλος, ο Δήμαρχος μετέβη σε Αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό για να δώσει συνέντευξη σχετικά με θέματα που αφορούν στη γιορτινή Καλαμάτα, την πορεία της πόλης και σε θέματα Αυτοδιοίκησης γενικότερα.

O Nίκας στην Αθήνα για ΔΕΥΑΚ,”ΗΛΕΚΤΡΑ”, Κολυμβητήριο, διαχείριση απορριμάτων
To Top