Τροφή για σκέψη

Νίκας: “Όταν θα γίνουμε Κυβέρνηση και θα είμαστε πάνω από την Περιφέρεια…”

Σε μια αποστροφή του λόγου του στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο, ερωτηθείς από την αντιπολίτευση για τη νησίδα έξω από το ΤΕΙ, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αφού απάντησε πως είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας το έργο, καθώς πρόκειται για επαρχιακό δρόμο, ανέφερε χαριτολογώντας πως “όταν θα γίνουμε Κυβέρνηση και θα είμαστε πάνω από την Περιφέρεια, τότε θα μας ρωτάτε και εμείς θα απαντάμε…”, υποδηλώνοντας προφανώς ότι δεν μπορεί να απαντήσει για θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητας του Δήμου.

Ωστόσο, η φράση αυτή του δημάρχου, όσο αθώα και αν ειπώθηκε, “κρύβει” δύο ευσεβείς πόθους του Παναγιώτη Νίκα. Αφενός την επιστροφή στη διακυβέρνηση της χώρας της Ν.Δ. της οποίας είναι στέλεχος, με ή χωρίς τη δική του συμμετοχή. Γιατί δεν γνωρίζουμε αν ο δήμαρχος χρησιμοποιώντας α’ πληθυντικό υπονόησε και τη δική του συμμετοχή ως βουλευτής της ΝΔ, ή αν εξέφρασε απλώς την επιθυμία του για αλλαγή κυβέρνησης και ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ.

Αφετέρου η δήλωση “θα είμαστε πάνω από την Περιφέρεια” που συνοδευόταν και με την ανάλογη χειρονομία (καπέλωμα-ομπρέλα), αποτυπώνει το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας σε πολλά ζητήματα που άπτονται και της Περιφέρειας, αλλά και την “αιώνια κόντρα” Νίκα- Τατούλη, ως προς την ιεραρχία και τη δικαιοδοσία σε ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είναι γνωστό πως το νομικό πλαίσιο του Καλλικράτη είναι ασαφές σε κάποια θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση των φορέων ως προς τη δικαιοδοσία τους, και το μπαλάκι των ευθυνών να πηγαίνει από την Περιφέρεια στον Δήμο και τούμπαλιν, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που οι αρμοδιότητες αλληλοκαλύπτονται, με αποτέλεσμα “να μην γνωρίζει η αριστερά τη ποιεί η δεξιά”, ή να γίνεται “καπέλωμα” από την Περιφέρεια σε θέματα του Δήμου, για το οποίο ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.

Ο Παναγιώτης Νίκας θεωρεί ότι ο νόμος “δένει τα χέρια” στους δήμους, αφού για πολλά έργα απαιτείται πρωτίστως η έγκριση της Περιφέρειας, καθώς αυτή διαχειρίζεται τα ανάλογα κονδύλια.

Από την πλευρά του ο Πέτρος Τατούλης έχει και αυτός τις ενστάσεις του ως προς το πως λειτουργεί η Περιφέρεια και την εξάρτησή της από την Κυβερνητική πολιτική.

Ενδεικτικό σε αυτό είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του για Περιφέρεια που “θα πρέπει να λειτουργεί με τη δική της Κυβέρνηση και το δικό της Κυβερνητικό σχήμα και ο προϋπολογισμός της να υπακούει στις δικές της πολιτικές προτεραιότητες, και όχι της Κυβέρνησης».
Ουσιαστικά ο Πέτρος Τατούλης μίλησε για μια μικρή Κυβέρνηση περιφερειακής εμβέλειας που θα χαράσσει αυτεξούσια τη δική της πολιτική, και τον περιφερειάρχη που θα συντονίζει ως μικρός πρωθυπουργός τα θέματα στη χωρική της εμβέλεια.

Λόγια πολιτικών ανδρών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν τη δική τους βαρύτητα, τη δική τους σημασία, υποδηλώνοντας ταυτόχρονα και τις μελλοντικές τους πολιτικές φιλοδοξίες, έχοντας έναν κοινό παρανομαστή, την επιθυμία άσκησης κυβερνητικής εξουσίας…

Μαίρη Περδικέα

To Top