ΚΟΙΝΩΝΙΑ

2.464 επικίνδυνες παραβάσεις και 12.410 αλκοτέστ τον Νοέμβριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

ΝΟ 1 ΑΙΤΙΑ ΤΡΟΧΑΙΩΝ Η ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ
171 ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΚAI MΙΛΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ Ή ΕΣΤΕΛΝΑΝ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
1.726 ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΡΕΛΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ

Aποκαρδιωτικά είναι για ακόμα μια φορά τα στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου για τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τον Νοέμβριο είχαμε 4 θανατηφόρα τροχαία (6 πέρυσι), 3 με σοβαρό τραυματισμό (6 το 2016) και 27 με ελαφρύ τραυματισμό (34 το 2016).

Συνολικά στα τροχαία ατυχήματα Νοεμβρίου είχαμε 47 παθόντες από τους οποίους οι 6 νεκροί(7 το 2016), οι 3 τραυματισμένοι σοβαρά (7 το 2016) και 38 με ελαφρά τραύματα (45 το 2016).

Τα κυριότερα αίτια των συγκεκριμένων τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

1. Απόσπαση της προσοχής του οδηγού
2. Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
3. Παραβιάσεις σήμανσης
4. Παραβίαση προτεραιότητας
5. Μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών
6 Ολισθηρότητα οδοστρώματος

Εκτός από την τελευταία αιτία, που είναι απρόβλεπτος παράγοντας, όλες οι προηγούμενες αιτίες οφείλονται ξεκάθαρα στην οδηγική μας συμπεριφορά, δηλαδή αφορούν εξ ολοκλήρου τον εκάστοτε οδηγό.

Απόσπαση της προσοχής του οδηγού, που σημαίνει μιλάω στο τηλέφωνο, στέλνω μηνύματα, κάνω like στο facebook και post εν ώρα οδήγησης, καυγαδίζω με τον συνοδηγό, γυρίζω να συνετίσω τα παιδιά μου στο πίσω κάθισμα, οτιδήποτε τελοσπάντων που μου αποσπά την προσοχή από τον δρόμο.
Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και παραβιάσεις σήμανσης (κυρίως του stop ή της αναστροφής που απαγορεύεται-αλλά ποιός νοιάζεται-μας ενδιαφέρει ο συντομότερος τρόπος και ο πιο γρήγορος για να γυρίσουμε. Παραβίαση των κανόνων προτεραιότητας- είτε γιατί αγνοούμε ποιος έχει προτεραιότητα- πράγμα εγκληματικό και δεν θα έπρεπε να έχουμε δίπλωμα καθόλου- είτε γιατί εμείς πάντα έχουμε προτεραιότητα και που να περιμένουμε τώρα…οι δρόμοι μάς ανήκουν!
Μη τήρηση κανόνων κυκλοφορίας πεζών. Γιατί πείτε μου, πόσοι σταματούν στις διαβάσεις που υπάρχουν μέσα στην πόλη για να περάσουν οι πεζοί; Πόσοι πατούν πάνω στις διαβάσεις των πεζών στα φανάρια, για να φύγουν αμέσως μόλις ανάψει πράσινο, ώστε να μην χάνουν δευτερόλεπτο από τον πολύτιμο χρόνο τους; Αυτές και άλλες 2.464 επικίνδυνες παραβάσεις έχουν καταγράψει οι αστυνομικοί της Τροχαίας μέσα στον Νοέμβριο που μας πέρασε.

Έγιναν 12.410 αλκοτέστ από 462 συνεργεία ελέγχων μέθης και διαπιστώθηκαν 189 παραβάσεις, που σημαίνει ότι 189 οδηγοί οδηγούσαν μεθυσμένοι.

Βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

1.726 για υπερβολική ταχύτητα
205 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
151 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
29 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
171 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
3 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων
19 για παραβίαση σηματοδότη
108 δεν είχαν περάσει από Κ.Τ.Ε.Ο.
14 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά
17 για αντικανονικούς ελιγμούς(κοινώς…μαγκιές)
21 για αντικανονικό προσπέρασμα(“μαγκιά” στο τετράγωνο)

Επομένως, δεν είναι στραβός ο γυαλός, και δεν φταίει πάντα ο δρόμος, αλλά στραβά αρμενίζουμε, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, που δυστυχώς δεν μεταβάλλονται με τα χρόνια, αλλά έχουν μικρές διακυμάνσεις- αυξομειώσεις με τις ίδιες ωστόσο επικίνδυνες παραβάσεις.

Χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν για να αλλάξει η οδηγική μας συμπεριφορά, ξεκινώντας από το να τηρούμε ευλαβικά τον Κ.Ο.Κ., γιατί όπως επισημαίνει και η Αστυνομία στην ανακοίνωσή της η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας, και αν ο καθένας μας τηρεί τους κανόνες και σέβεται, τότε θα μειωθούν και τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.

Για πολλοστή φορά οι οδηγίες είναι οι ίδιες και σαφείς:
-Δεν οδηγούμε ποτέ όταν έχουμε καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά
– Φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
-Σε περίπτωση που οδηγούμε ή είμαστε συνεπιβάτες σε μοτοσικλέτα, να φοράμε πάντα κράνος.
-Τοποθετούμε τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου μας και τους φοράμε πάντα ζώνη ασφαλείας.
-Δεν κάνουμε αντικανονικά προσπεράσματα.
-Ποτέ δεν παραβιάζουμε τον κόκκινο σηματοδότη.
-Σταματάμε πάντα στο STOP και δίνουμε προτεραιότητα.
-Δεν παραβιάζουμε ποτέ τα όρια ταχύτητας.
-Δεν μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε.
-Δίνουμε προτεραιότητα στους πεζούς και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
-Σεβόμαστε τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων
-Πριν ξεκινήσουμε για ταξίδι ελέγχουμε το όχημα που θα οδηγήσουμε

Την επόμενη φορά που θα μπούμε στο αυτοκίνητο ας σκεφτούμε τα παραπάνω νούμερα που αντιστοιχούν σε ανθρώπινες ζωές, ας τηρήσουμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, γιατί όλοι θέλουμε να επιστρέφουμε ακέραιοι στα σπίτια μας.

Γιατί δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι συμβουλές, αλλά απαιτείται να εφαρμόζονται από όλους μας στην πράξη. Ώστε να μην θρηνούμε αθώα θύματα στην άσφαλτο, και καμιά οικογένεια να μην περνάει Γολγοθά με τραυματισμένα παιδιά και ανθρώπους που παλεύουν μια ζωή για να αποκαταστήσουν τα τραύματά τους.

Ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας την επόμενη φορά που θα πιούμε και θα πάρουμε το τιμόνι, που θα “ξεχάσουμε” να φορέσουμε ζώνη, που θα μιλήσουμε στο κινητό ενώ οδηγούμε, που θα κάνουμε αντικανονικό προσπέρασμα γιατί απλώς βιαζόμαστε ή θα επιταχύνουμε στο πορτοκαλί φανάρι…

Μαίρη Περδικέα

2.464 επικίνδυνες παραβάσεις και 12.410 αλκοτέστ τον Νοέμβριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
To Top