ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας μετά τη συνάντηση με Βίτσα: “Το Στρατόπεδο θα κλείσει σε 1 χρόνο”

EΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ- ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΟΣ

Ο Δήμαρχος μετέβη στην Αθήνα, σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2017 και συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, στο Υπουργείο, με αντικείμενο τη λειτουργία του στρατοπέδου Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, Αναπληρωτής Υπουργός γνωστοποίησε στο Δήμαρχο ότι όλα τα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων της χώρας καταργούνται, επομένως και αυτό της Καλαμάτας. Θα εφαρμοσθεί δε νέο σύστημα κατάταξης στο Στρατό Ξηράς.
Ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει την πρόθεση να συμβάλει στην κάλυψη μέρους των εξόδων λειτουργίας του στρατοπέδου και ο Αναπληρωτής Υπουργός απάντησε ότι το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά επιχειρησιακό, καθώς προέχει η ενίσχυση των δυνάμεων της παραμεθορίου.

Άλλωστε, το κόστος λειτουργίας του στρατοπέδου Καλαμάτας – περίπου 2,5 εκατ. το χρόνο – θεωρείται μικρό.

Το στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας θα κλείσει σε 1 χρόνο ή και παραπάνω και μέχρι τότε θα έχει αξιωματικούς και μόνιμη δύναμη στρατιωτών. Η Μονάδα Επιστράτευσης της Καλαμάτας θα μεταφερθεί στην Τρίπολη.

Δεν είναι προγραμματισμένο να οδηγηθεί το στρατόπεδο Παπαφλέσσα σε εμπορική χρήση, δηλαδή δε θα δοθεί σε ιδιώτες για αξιοποίηση. Κατά πάσα πιθανότητα, θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς (εν όλω ή εν μέρει) και, συγκεκριμένα, για τις ανάγκες της 120 ΠΕΑ, η οποία θα αναβαθμισθεί. Εφόσον τμήμα του στρατοπέδου είναι δυνατόν να διατεθεί για τις ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα γίνει αίτημα και θα υπάρξει διαπραγμάτευση με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα υπαχθεί το στρατόπεδο.

Ο Παναγιώτης Νίκας έθεσε το αίτημα παραχώρησης της σημαίας, που το 9ο Σύνταγμα Πεζικού είχε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και ο Δ. Βίτσας γνωστοποίησε ότι αυτό πρέπει να τεθεί υπόψη του Αρχηγού ΓΕΣ και ότι συμφωνεί με την παράδοσή της.

Ακόμη, ο Αναπληρωτής Υπουργός γνωστοποίησε στο Δήμαρχο πως υπεγράφη απόφαση για την αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ, που θα μετατραπεί σε διεθνές κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης και του έδωσε να αναγνώσει το περιεχόμενο της απόφασης”, καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας.

To Top