ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νίκας: Μέσα στο καλοκαίρι έτοιμη η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρόη- Το φθινόπωρο στη Σκάλα

Ο περιφερειάρχης, αναφερόμενος στο πρόβλημα των σκουπιδιών που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Σπάρτη, επισήμανε προς τους δημοσιογράφους ότι πλέον για την περιοχή της Λακωνίας η λύση -βάσει του σχεδιασμού της κεντρικής διαχείρισης, ο οποίος όπως τόνισε ο Π. Νίκας, είχε γίνει από την απελθούσα περιφερειακή Αρχή- είναι η λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας στη Σκάλα.

Εκτίμησε δε ότι η εν λόγω μονάδα θα μπορέσει να είναι έτοιμη στις αρχές του ερχόμενου φθινοπώρου, εκφράζοντας και την άποψη ότι περί τα μέσα του φετινού καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί και η ανάλογη μονάδα επεξεργασίας στην Καλλιρρόη της Μεσσηνίας για τα απορρίμματα της εν λόγω Π.Ε. όπως και των Δήμων Μεγαλόπολης και Γορτυνίας στην Αρκαδία.

“Ο μόνος δρόμος είναι η Σκάλα και το πρόβλημα στην Σπάρτη προέκυψε λόγω της 7μηνης καθυστέρησης στην έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της μονάδας, αρχικά λόγω της άρνησης του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα να δώσει πρόσβαση -μέχρι που την αρμοδιότητα για την παραχώρηση της οποίας ανέλαβε το υπουργείο- και στη συνέχεια λόγω της δίμηνης κατάληψης του δρόμου” είπε ο περιφερειάρχης, αναφέροντας ότι παρόμοια καθυστέρηση είχε να επιδείξει και το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας, στη Μεσσηνία, για την πρόσβαση στον χώρο κατασκευής της μονάδας στην Καλλιρρόη.

“Επαναλαμβάνω ότι ούτε η περιοχή της Σκάλας στη Λακωνία, ούτε της Καλλιρρόης στη Μεσσηνία επελέγη από την παρούσα περιφερειακή Αρχή για εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας. Αυτό έγινε από την απελθούσα περιφερειακή Αρχή και τον σχεδιασμό της για την κεντρική διαχείριση, τον οποίον -παρά τα πολλά του προβλήματα- στήριξαν διάφορες κυβερνήσεις”

σημείωσε ο Π. Νίκας.

Πρόσθεσε δε ότι η υπ’ αυτόν περιφερειακή Αρχή υποχρεώθηκε -εκ των πραγμάτων, καθώς η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο- να προχωρήσει το εν λόγω έργο, ετοιμάζοντας στην ουσία νέο φάκελο καθώς αυτός που είχε υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τους προκατόχους του αποδείχθηκε τουλάχιστον ελλιπής.

Ο περιφερειάρχης, εξ άλλου, τόνισε ότι αποτελεί υποκρισία να εμφανίζονται ως τιμητές, στην περίπτωση της Σπάρτης, “οι άνθρωποι που προκάλεσαν τα ζητήματα στην περιοχή της Σκάλας, οι οποίοι αφ’ ενός δηλώνουν υπέρ της Σπάρτης και αφ’ ετέρου ‘στηρίζουν’ και την Τρίπολη διαμαρτυρόμενοι για να μην μετατραπεί σε χωματερή η Παλαιόχουνη. Πρόκειται για υποκριτικές, λαϊκίστικες και ψηφοθηρικές τακτικές οι οποίες εμάς δεν μας εκφράζουν, καθώς έχουμε πεποίθηση ότι οι πολίτες είναι ευφυείς και ώριμοι ώστε να τις αποκρούσουν”.

 

 

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Σε σύσκεψη καλεί ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, την αύριο Παρασκευή 8 Απριλίου, στις 2 το μεσημέρι, στα γραφεία της έδρας της Περιφέρειας, στην Τρίπολη, τους δημάρχους της πρώτης διαχειριστικής ενότητας (Αργολίδα, Κορινθία και μέρος της Αρκαδίας) της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης, τα απορρίμματα των δήμων των οποίων οδηγούνται προς επεξεργασία στην μονάδα της Παλαιόχουνης.

Στην εν λόγω σύσκεψη έχουν κληθεί να μετάσχουν επίσης και οι δήμαρχοι Σπάρτης και Δυτικής Μάνης, οι δήμοι των οποίων προσωρινά -εξ αιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν- προωθούν τα απορρίμματά τους στην πιο πάνω μονάδα επεξεργασίας.

Μεταξύ των θεμάτων της σύσκεψης περιλαμβάνεται η διαδικασία πληρωμής της διαχείρισης των απορριμμάτων στην μονάδα διαχείρισης της Παλαιόχουνης.

Ακόμα, θα συζητηθεί η λειτουργία της εν λόγω μονάδας και θα γίνει ενημέρωση σχετικά με την πορεία των εργασιών αφ’ ενός στον ΣΜΑ (Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων) Σπαθοβουνίου και αφ΄ετέρου στις μονάδες διαχείρισης Σκάλας και Καλλιρρόης.

Τέλος, στην ίδια σύσκεψη θα συζητηθούν οι ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν όσον αφορά στην προώθηση της ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Νίκας: Μέσα στο καλοκαίρι έτοιμη η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρόη- Το φθινόπωρο στη Σκάλα
To Top