ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκας: “Το Λιμάνι δεν είναι για να απλώνουμε τα πόδια μας και να πίνουμε τον καφέ μας, πρέπει να εκσυγχρονιστεί!”

Εξελίξεις για τα έργα με ΣΔΙΤ μέχρι το καλοκαίρι προανήγγειλε ο Δήμαρχος

Την επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι βασικές υποδομές τουριστικής υποδοχής της πόλης της Καλαμάτας, δηλαδή Λιμάνι και Αεροδρόμιο, επανέλαβε σε όλους τους τόνους για ακόμα μια φορά ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε το Λιμάνι μας πρέπει να φέρει πλούτο με την υποδοχή μεγάλων γιοτ, και το Αεροδρόμιο απέχει πόρρω απο τα ευρωπαϊκά και επιβάλλεται να εκσυγχρονιστεί.

“ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΝ ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΣΔΙΤ”

Την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στο θέμα των έργων που προγραμματίζονται να γίνουν με ΣΔΙΤ ή προτείνονται να ενταχθούν σε ΣΔΙΤ εξέφρασε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στους δημοσιογράφους.

“Χαίρομαι γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων επιτέλους συμφωνεί ότι με συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα μπορούμε να κατασκευάσουμε έργα και να κινηθεί σε έναν βαθμό η οικονομία μας”.
Ο δήμαρχος επεσήμανε τις πολλές συζητήσεις που έχει κάνει για το θέμα των ΣΔΙΤ με κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς, ενώ σημείωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι η Κυβέρνηση θα έχει ξεδιπλώσει τους σχεδιασμούς της για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, οπότε και θα γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι με το Αεροδρόμιο Καλαμάτας και με το Λιμάνι.

“ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ”

Την πεποίθησή του ότι το Λιμάνι πρέπει να φέρει πλούτο, για να αναβαθμιστεί η παραλιακή ζώνη, εξέφρασε ο δήμαρχος Καλαμάτας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “Το λιμάνι δεν έγινε για να το κοιτάμε, ούτε για να πίνουμε καφέ απολαμβάνοντας τη θάλασσα… Το λιμάνι πρέπει να γίνει παράγων ανάπτυξης της περιοχής. Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη για τη φιλοξενία μεγάλων γιότ.”

“ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΕΧΕΙ ΠΟΡΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ”

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Αεροδρομίου Καλαμάτας επανέλαβε για ακόμα μια φορά ο Παναγιώτης Νίκας, δηλώνοντας πως πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές του καθώς είμαστε τουριστική περιοχή και να γίνει εφάμιλλο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων γιατί αυτή τη στιγμή “απέχει πόρρω απο το να θεωρείται ευρωπαϊκό” όπως είπε χαρακτηριστικά. “Και εφόσον η χώρα μας δεν έχει τα χρήματα που απαιτούνται-πάνω από 50.000.000 ευρώ για αυτέ τις υποδομές-ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι ευπρόσδεκτος”, συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Νίκας. “Και χαίρομαι γιατί σε επίπεδο πολιτικό δεν δαιμονοποιούμε τα ΣΔΙΤ, όπως κάναμε με τον αυτοκινητόδρομο”.

“ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ-ΑΣ ΑΣΚΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ”

Την αγανάκτησή του εξέφρασε ο δήμαρχος για την κατάσταση που λειτουργούν αυτή τη στιγμή Αεροδρόμιο και Λιμάνι, λέγοντας πως δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε αυτή την κατάσταση. “Δεν είναι δυνατόν αυτός ο ήρωας, ο αερολιμενάρχης να ζητά έναν διοικητικό υπάλληλο από κάπου να ανοίγει μια πόρτα, και να έχει το Αεροδρόμιο ανοιχτό!”
Για ακόμα μια φορά επανέλαβε ότι “το Λιμάνι δεν είναι για να απλώνουμε τα πόδια μας και να πίνουμε τον καφέ μας ή δεν είναι μόνο γι’αυτό. 40 φορτηγά έχουμε όλα κι όλα και ψαρόβαρκες..
“Το 1900 έφτιαξαν οι πρόγονοί μας το Λιμάνι και κουβάλαγαν τις πέτρες με κουπιά! Τότε που δεν υπήρχαν ούτε ΣΔΙΤ, ούτε ΕΣΠΑ, ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Ε, δεν μπορεί να είναι άδειο, πρέπει να συνεργαστούμε στην κατεύθυνση να γεμίσει. Τέλος, ο δήμαρχος έκανε αναφορά στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν όταν το λιμάνι γεμίσει με μεγάλα γιοτ, εξασφαλίζοντας έτσι εργασία σε νέους ανθρώπους.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΔΙΤ

“Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις του Δημάρχου με κυβερνητικά στελέχη για την προώθηση κατασκευής έργων με τη διαδικασία σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Δήμο Καλαμάτας και συγκεκριμένα για:

Α) Κατασκευή διδακτηρίων και αθλητικών χώρων
Β) Πλήρη εκσυγχρονισμό του λιμανιού
Γ) Πλήρη εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου
Για αυτό το θέμα, το οποίο θεωρείται καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την ανάπτυξη του Δήμου αλλά ολόκληρου του Νομού και της Νότιας Πελοποννήσου, ο Δήμαρχος συναντήθηκε προχθές, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018, στην Αθήνα με το Γενικό Γραμματέα ΣΔΙΤ Νικόλαο Μαντζούφα.
Στο μεταξύ ο Δήμαρχος έχει ανταλλάξει απόψεις για το θέμα με: τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.
Εκτιμάται ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξουν εξελίξεις για τα έργα”.

To Top