ΜΕSSINIA LIVE

Νίκας: “Απετράπη ένα τέταρτο κύμα μεταναστών στην Καλαμάτα”

Ένα σκάφος με 47 παράτυπους μετανάστες εντοπίστηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στον θαλάσσιο χώρο δυτικά της Λευκάδας και προς στιγμή υπήρχε το ενδεχόμενο να αποβιβαστούν στην Καλαμάτα.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιοι φορείς για να συντονιστούν και να μπορέσουν για ακόμα μία φορά να ανταποκριθούν στο περιστατικό.
Τελικά το ξύλινο πλοιάριο με τους μετανάστες πήρε πορεία για την Κόρινθο.
Νωρίτερα στις 23.15 το βράδυ είχε γίνει σύσκεψη στο παλιό Δημαρχείο με επικεφαλής τον δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, τον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, Παναγιώτη Πούπουζα, τους αντιδημάρχους Θανάση Βασιλόπουλο και Παύλο Μπουζιάνη και τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Αντρέα Καραγιάννη μαζί με υπηρεσιακούς φορείς, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο φιλοξενίας των μεταναστών αυτών σε περίπτωση που αποβιβάζονταν στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο δήμαρχος Καλαμάτας μίλησε στο Messinialive δηλώνοντας πως ο Δήμος και οι φορείς ήταν σε εγρήγορση, ωστόσο απεφεύχθη ένα τέταρτο "κύμα" μεταναστών-όπως είπε χαρακτηριστικά- καθώς θα ήταν η τέταρτη φορά το τελευταίο διάστημα που η πόλη της Καλαμάτας θα έπρεπε να φιλοξενήσει μετανάστες.
Kαι συμπλήρωσε πως «η Καλαμάτα είναι φιλόξενη πόλη, συμβάλλει στην αντιμετώπιση του εθνικού προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης, αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνεται κατάχρηση της διάθεσης φιλοξενίας της πόλης».

Μάλιστα σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή θεωρείται βέβαιο ότι οι μεταναστευτικές ροές θα αυξηθούν το καλοκαίρι.

Δεν έχει περάσει μια εβδομάδα από το Σάββατο που υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση με αφορμή την άφιξη στο Λιμάνι της Καλαμάτας 104 μεταναστών, που είχαν εντοπιστεί σε πλοιάριο ανοιχτά της Μεθώνης, ενώ ταξίδευαν για Ιταλία και μεταφέρθηκαν στο Λιμάνι της Καλαμάτας, και από εκεί στο κτήριο της πρώην Σχολής Νοσοκόμων στο νέο Δημαρχείο.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δεν είχε κρύψει τότε την ενόχλησή του και την αγανάκτησή του γιατί επιλέγονταν συνεχώς η Καλαμάτα για την υποδοχή των μεταναστών, ενώ η πόλη δεν έχει τις απαιτούμενες δομές για να ανταποκριθεί.

Σημειώνεται, επίσης, ότι περί τους 50 μετανάστες παραμένουν στο κτήριο της πρώην Νοσηλευτικής, στο συγκρότημα του νέου Δημαρχείου, χωρίς να προκαλείται κάποιο πρόβλημα. Γι' αυτούς είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ταυτοποίησης.

To Top