Yποδομές

Nίκας: “Αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι ένα δράμα-Μιλάμε για αρδευτικά έργα κολλημένα 30-40 χρόνια”

Σειρά συμβάσεων έργων με τους αναδόχους υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας στα γραφεία της ΠΕ Μεσσηνίας, παρουσία και των αναδόχων. Με πρώτο έργο την παράκαμψη Πεταλιδίου στο τμήμα Τζάνε-Καλαμάκι, για το οποίο είπε ότι

"Τι να εξηγήσουμε στον κόσμο; Από το 2008 έχει στοιχίσει το χιλιόμετρο σε αυτό το δρόμο περισσότερο από τον αυτοκινητόδρομο", ενώ συμπλήρωσε ότι "είναι για μένα υπόσχεση και στοίχημα για τον κόσμο της περιοχής"

. Ο περιφερειάρχης υπέγραψε και για την μονάδα αφαλάτωσης στον Δήμο Δυτικής Μάνης, ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα έρθει και το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού Κιτριές-Αβία, ενώ ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η βελτίωση του δρόμου Γαϊτσές-Τσέρια όπου έχει σταματήσει η υπεραστική συγκοινωνία. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Μιχάλη Αντωνόπουλο για γεωλογική μελέτη που αναλαμβάνει, για την άρση της επικινδυνότητας της 82ης επαρχιακής οδού Καλαμάτα-Σπάρτη, στο τμήμα Διπόταμα μέχρι διασταύρωση προς Νέδουσα.

Για το Τζάνε-Καλαμάκι: "Θα πρέπει να ντρέπεται το ελληνικό Δημόσιο"

“Ένα έργο για το οποίο το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να ντρέπεται”, δεδομένου -όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης- ότι ξεκίνησε πριν μία 15ετία βασισμένο σε λανθασμένη μελέτη, καθώς ήταν γνωστή η ύπαρξη των αρχαιοτήτων.

Συνεχίζοντας ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι υπήρξε μεγάλος αγώνας για να εξευρεθεί η επιπλέον χρηματοδότηση που απαιτούσε η εγκεκριμένη από το ΚΑΣ τελική λύση για την όδευση του δρόμου από την περιοχή της αρχαίας ακρόπολης, εκφράζοντας ευχαριστίες τόσο προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τη συνεργασία, όσο και προς τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, στην έδρα και στην Π.Ε. Μεσσηνίας, που αντεπεξήλθαν στις δυσκολίες.

Για Μεσσήνη-Εύα-Λάμπαινα: “Δεν έπρεπε να ενταχθεί- Ήταν ανώριμο μελετητικά-Το έργο σήμερα ξεπλόκαρε-Επιπλέον 1εκατ.ευρώ υπογράφουμε σήμερα"

Ακόμα, ο Π. Νίκας επισήμανε σχετικά με το έργο της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα ότι δεν θα έπρεπε εξ αρχής να έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόβλημα λόγω ελλείψεων στην μελέτη, η οποία μεταξύ άλλων παρέβλεψε και την ύπαρξη -κάτω από τον εν λόγω δρόμο- του αγωγού ύδρευσης της Μεσσήνης, ο οποίος θα πρέπει να μετακινηθεί.

“Πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα, υπογράφουμε επιπλέον χρηματοδότηση περί το 1 εκ ευρώ για τον εν λόγω αγωγό, ο οποίος θα αντικατασταθεί, στο πλαίσιο σχετικής προγραμματικής σύμβασης που η Περιφέρεια υπέγραψε με τον Δήμο Μεσσήνης. Λύνεται έτσι ένα πρόβλημα που υπήρχε από το 2011”.

Για Μονάδα Αφαλάτωσης στη Δυτική Μάνη: "Διασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση ώστε του χρόνου να μην υπάρχουν προβλήματα υδροδότησης"

Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής περιοχής της Μάνης αποτελεί η διασφάλιση της υδροδότησης, η οποία είναι ανεπαρκής σε ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές της, τόνισε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας σημειώνοντας ότι η μονάδα αφαλάτωσης που διασφαλίζεται από την Περιφέρεια είναι ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Δυτικής Μάνης

“Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί έχουν πρόβλημα, ιδιαίτερα την θερινή περίοδο, καθώς τότε το νερό των γεωτρήσεων γίνεται υφάλμυρο και βεβαίως καθίσταται μη πόσιμο -αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι υπό τέτοιες συνθήκες ο τουρισμός δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Γι’ αυτό διασφαλίζεται από την πλευρά μας η χρηματοδότηση για την μονάδα αφαλάτωσης, έτσι ώστε του χρόνου να μην υπάρχουν αυτά τα προβλήματα” δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Βιολογικός Καθαρισμός Κιτριές-Αβία: Ένα δίκτυο παρατημένο και κατεστραμμένο-Την ευθύνη έχει Δήμος Δυτικής Μάνης, Σύνδεσμος και ΔΕΥΑΚ

Επιπλέον, ο Π. Νίκας γνωστοποίησε ότι στις προθέσεις της Περιφέρειας είναι να αποκαταστήσει την λειτουργία του δικτύου του Βιολογικού Καθαρισμού στην περιοχή των παραλιακών οικισμών, από τις Κιτριές μέχρι την Αβία, στον Δήμο Δυτικής Μάνης.

“Είναι ένα δίκτυο παρατημένο και κατεστραμμένο, έργο την ευθύνη του οποίου έχει και ο εν λόγω δήμος, αλλά και ο Σύνδεσμος, καθώς και η ΔΕΥΑ Καλαμάτας, καθώς τα λύματα πρέπει να κατευθυνθούν στον Βιολογικό Καθαρισμό της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρά να αντικατασταθεί όλος ο εξοπλισμός στα αντλιοστάσια, έχει ήδη υπάρξει μια πρώτη συνεννόηση με την ΔΕΥΑΚ, η οποία έχει αποστείλει στην Περιφέρεια μια σχετική μελέτη. Το σοβαρό αυτό ζήτημα θα μας απασχολήσει στην μεθεπόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου” είπε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας.

Για πλατεία Υπαπαντής: "Αν υπάρχει επιστημονικό ενδιαφέρον να προχωρήσει η ανασκαφή-Αν όχι δεν πρέπει να διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση"

Αναφορά έκανε, επίσης, ο περιφερειάρχης και στο θέμα της ανασκαφής για τα αρχαία στην πλατεία Υπαπαντής στην Καλαμάτα, σε συνδυασμό με τις αρχαιότητες που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.

Οπως είπε, ο Π. Νίκας, το εν λόγω έργο είχε μελετηθεί επί δημαρχοντίας του και εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου από τον ίδιο, ως περιφερειάρχης πλέον:

“Το έργο αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Προσωπικά είχα συνταχθεί με την άποψη του αρχαιολόγου καθηγητή Πέτρου Θέμελη -εφόσον θέλουμε να κάνουμε αρχαιολογική έρευνα, κηρύσσουμε τον ευρύτερο χώρο ως αρχαιολογικό και κάνουμε την έρευνα επί του ευρύτερου αυτού χώρου, όχι μόνο σε μια γωνία. Κουβέντιασα το θέμα με την υπουργό Πολιτισμού, αν από επιστημονικής άποψης υπάρχει ενδιαφέρον προφανώς η έρευνα πρέπει να προχωρήσει και στην πλατεία, και στον δρόμο και παντού. Αν όμως δεν υφίσταται επιστημονικό ενδιαφέρον, θα πρέπει να εφαρμοστεί ο αρχαιολογικός νόμος. Αυτό που δεν θα πρέπει να γίνει είναι να διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση, καθώς η πλατεία Υπαπαντής είναι χώρος επισκέψιμος και ένα από τα κέντρα του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή της Καλαμάτας”.

Νίκας για ανασκαφή Υπαπαντής: "Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια μαύρη τρύπα μέσα στην πλατεία!"

"Αν έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον να σκάψουν τα πάντα! Να οριοθετηθεί ο αρχαιολογικός χώρος ευρύτερα. Αν δεν έχει επιστημονικό ενδιαφέρον ή δεν αξιολογείται σε αυτή τη φάση, να κάνει αυτά που προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος, που πάντως κατά την άποψή μου πρέπει να αλλάξει. Γιατί σχεδόν το πρώτο που κάνει ένας ιδώτης αν βρει αρχαία στο οικόπεδό του, είναι να τα καταστρέψει. Γιατί σου λέει, "που να μπλέξω". Κακώς! Κάκιστα! Η αρχαιολογική υπηρεσία πρέπει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας. Και πρέπει να συμβάλλει με ορθολογικό τρόπο".

Στη σέντρα έβγαλε το Υπουργείο: "Μου οφείλονται ως Περιφέρεια πάνω από 15.000.000 ευρώ-Με τέτοια αφερεγγυότητα δεν μπορούμε να έχουμε ποιότητα στα έργα"

Για τις οφειλές του Υπουργείου προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου που αγγίζει και ξεπερνούν τα 15 εκατ.ευρώ, επανέλαβε ο Παναγιώτης Νίκας, χρήματα για να πληρωθούν οι εργολάβοι, που όμως καθυστερεί η εκταμίευσή τους.

"Μου οφείλονται πάνω από 15 εκατ.ευρώ. Ο εργολάβος αν μέσα σε 2 μήνες δεν έχει πληρωθεί, μπορεί να σταματήσει το έργο! Πολλά έργα έχουν σταματήσει. Αυτά που λέω δεν είναι αντιπολίτευση, είναι μια πραγματικότητα! Χωρίς φερεγγυότητα στον εργολαβικό κόσμο, συμβαίνουν διάφορα",

υπογράμμισε ο περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι τα έργα καθυστερούν ή πέφτει η ποιότητά τους. "Με τέτοια φερεγγυότητα δεν μπορούμε να έχουμε ποιότητα στα έργα", είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε έκκληση να κλείσει σύντομα το θέμα αυτό, επικαλούμενος και τις συναντήσεις που είχε με τους αρμόδιους υπουργούς.

Νίκας: "Αυτό που συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι ένα δράμα"

Ερωτηθείς για τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος και την υπόσχεση από την κυβέρνηση ότι θα είναι έτοιμα σε δύο χρόνια, ο περιφερειάρχης απάντησε:

"Σε μένα; Αυτά τα είχε πει ο πρωθυπουργός πάνω στο φράγμα! Ότι μέσα σε 2 χρόνια ο προγραμματισμός ήταν να έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα. Αυτό το οποίο συμβαίνει στην πατρίδα μας είναι ένα δράμα! Φιλιατρινό, Μιναγιώτικο, Κελεφίνα, Τάκα, Ανάβαλος, Δόξα...να σταματήσω εδώ. Μιλάμε για αρδευτικά έργα κολλημένα 30-40 χρόνια. Δεν μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης αγροτική ανάπτυξη χωρίς τα δίκτυα άδρευσης!"

"Η Περιφέρεια κάνει έναν μοναχικό αγώνα με τον ΓΟΕΒ, το έχουμε φέρει σε μια κατάσταση ανεκτή, αλλά με την ενέργεια στα ύψη καταλαβαίνετε, ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε"...Γι αυτό είπα και προχθές στον Πολύλοφο, ας υπάρξει μετά από 30 και 40 χρόνια μια στοιχειώδης αγροτική πολιτική. Αναφέρομαι σε όλα τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει σε αυτή την περίοδο".

Οι συμβάσεις έργων που υπέγραψε σήμερα με τους αναδόχους ο Νίκας

-Σύμβαση έργου ποσού, χωρίς ΦΠΑ, 9.356.622,90 ευρώ για την κατασκευή του υποτμήματος χθ 5+200 - χθ 6+450 – διέλευση αρχαιολογικού χώρου Πεταλιδίου της επαρχιακής οδού Ριζόμυλος - Κορώνη, στο τμήμα γέφυρα Τζάνε - έξοδος Καλαμακίου (χθ 2+840 έως χθ 10+160).
Το έργο, προϋπολογισμού 13.000.000 ευρώ, αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής της επαρχιακής οδού Ριζόμυλος - Κορώνη, τμήμα γέφυρα Τζάνε - έξοδος Καλαμακίου (χ.θ. 5+200-χ.θ. 10+160), με κατασκευή σήραγγας για τη διέλευση από τον αρχαιολογικό χώρο του Πεταλιδίου.

Συνοπτικά τα έργα που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο της παρούσας εργολαβίας είναι τα παρακάτω:

1. Κατασκευή αρτηρίας δίιχνης διατομής μήκους περίπου 1,05 χιλιομέτρου, με πλάτος οδού 7,5 μέτρων και δε τμήμα μήκους περίπου 330 μέτρων όπου προβλέπεται ανακατασκευή της οδού.
2. Κατασκευή ενός ισόπεδου κυκλικού κόμβου.
3. Αποκατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου με κατασκευή παράπλευρων και εγκάρσιων οδών μήκους περίπου 850 μέτρων.
4. Κατασκευή σήραγγας μήκους 265,66 μέτρων και Cut and Cover μήκους 48,40 μέτρων
5. Κατασκευή έργων αποχέτευσης – αποστράγγισης αρτηρίας, παράπλευρου και εγκάρσιου δικτύου και κόμβου.
6. Εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού στον ισόπεδο κόμβο και στα υπόγεια έργα (σήραγγα και Cut and Cover)

Β
1. Βελτίωση - συντήρηση στο τμήμα Κέντρο – Τσέρια της 35ης επαρχιακής οδού, στον Δήμο Δυτικής Μάνης, προϋπολογισμός 150.000 ευρώ

2. Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας κοινότητας Κρεμμυδίων, στον Δήμο Πύλου - Νέστορος, προϋπολογισμός 74.400 ευρώ
3. Αποκατάσταση βατότητας οδών στις κοινότητες Χρυσοκελλαριάς και Υάμειας, στον Δήμο Πύλου – Νέστορος, προϋπολογισμός 200.000 ευρώ
4. Εργασίες πράσινου και φύτευσης στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας, προϋπολογισμός 50.000 ευρώ
5. Συμπληρωματική σύμβαση ποσού 46.000 ευρώ για το έργο διαμόρφωσης του προαυλίου χώρου στο πρώην Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Σώστη, στον Δήμο Οιχαλίας

Γ
Ένταξη στο ΠΠΑ 2021 - 2025 της Περιφέρειας Πελοποννήσου του έργου αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης στην 7η επαρχιακή οδό Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα, στον Αξονα Προτεραιότητας “Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων”
Το έργο, η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη του οποίου ανέρχεται σε 903.225,81 ευρώ, περιλαμβάνει την αντικατάσταση των υφιστάμενων αγωγών από νέους υπό πίεση βαρυτικούς αγωγούς ύδρευσης, επί της 7ης επαρχιακής οδού, παράλληλα με την ανακατασκευή της, ώστε να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή όχληση των κατοίκων και των εγκαταστάσεων της περιοχής εκατέρωθεν της οδού και να μειωθούν οι περαιτέρω εκσκαφές επί της νέας οδοποιίας. Οι νέοι προτεινόμενοι βαρυτικοί αγωγοί θα τοποθετηθούν κατά τμήματα, κατά μήκος της επαρχιακής οδού, με εκκίνηση από το σημείο βορειοανατολικά της Μεσσήνης, έως το βορειοανατολικό σημείο του Αριστοδήμειου.

Δημοφιλέστερα

To Top