MESSINIA PLUS

Νεστόρεια: Για πρώτη φορά θα γίνει επίδειξη πάλης από τον “Αριστόδημο”

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ 2019 στην πλατεία της Χώρας την Κυριακή 4 Αυγούστου

Η ΠΑΛΗ ΩΣ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗΣ

Από την αρχαία Ελλάδα έως σήμερα

Ημέρα αφιερωμένη στο άθλημα της πάλης με τη συμμετοχή του Α/Σ Αριστόδημου
Η συνέχεια ενός θεσμού που γεννήθηκε πριν 43 χρόνια, έγινε σκοπός άντεξε στο χρόνο και συνεχίζει....
Έχουν περάσει 43 χρόνια από τότε που τα μέλη του Συλλόγου των εν Αθήναις Χωραϊτών εμπνεύστηκαν την δημιουργία των πολιτιστικών εκδηλώσεων ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ που θα γίνονταν κάθε καλοκαίρι στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Ήταν το 1976, η Χώρα μας διαβαίνει την εποχή της μεταπολίτευσης η αναγκαιότητα του πολιτισμού αρχίζει να γίνεται ορατή και ξεκινούν τα πρώτα δειλά αλλά ενθουσιώδη βήματα.
Έτσι λοιπόν αξίζει να σημειωθεί ότι τα ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ ήταν οι τέταρτες πολιτιστικές εκδηλώσεις που θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας και πρόεδρος του συλλόγου των εν Αθήναις Χωραιτών που τα εμπνεύστηκε και υλοποίησε ήταν ο Λεωνίδας Αντωναρόπουλος.

Τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1977, τις αγκάλιασαν οι κάτοικοι της Χώρας και ως θεσμός αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικός αφού άντεξαν στο χρόνο και
συνεχίζουν. Παράλληλα πρόσφεραν εικόνες, εμπειρίες και θέαμα πρωτόγνωρο για την ύπαιθρο της δεκαετίας του 80 συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στη βελτίωση του πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδα μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά των διοργανωτών καταβαλλόταν μια αγωνιώδης προσπάθεια που ξεκινούσε πολλούς μήνες πριν για την κατάρτιση του προγράμματος και για τους δε κατοίκους της Χώρας το τι θα περιείχαν τα ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ ήταν αντικείμενο συζήτησης και προσμονής.
Τα ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ επι δημαρχίας του Δημήτρη Παπαθωμόπουλου και με την υποστήριξη του τότε υπουργού πολιτισμού Σταύρου Μπένου το 1996, τέθηκαν υπό την αιγίδα του δήμου Νέστορος και στη συνέχεια του Καλλικρατικού Δήμου Πύλου Νέστορος. Από τότε οργανώνονται από το δήμο με τη συμμετοχή φορέων και την υποστήριξη και χορηγών.
Σε όλη αυτή τη διαδρομή των τεσσάρων δεκαετιών άλλαξαν πολλά, τόσο στη φιλοσοφία των εκδηλώσεων όσο και στη δομή, αυτό όμως που αποτελεί σταθερή αξία και σηματοδοτεί την έναρξη των ΝΕΣΤΟΡΕΙΩΝ είναι ο αγώνας δρόμου τριών χιλιομέτρων από το Ανάκτορο Νέστορος έως την Χώρα.
Είναι μάλιστα ιδιαίτερα συγκινητικό ότι οι πρώτοι αθλητές που πήραν μέρος με την έναρξη των εκδηλώσεων, σήμερα διαβαίνουν την έκτη και έβδομη δεκαετία της ζωής τους!
Η ανακάλυψη πριν τρία χρόνια του τάφου του αρχαίου πολεμιστή στο ανάκτορο Νέστορος πρόσφερε την έμπνευση για την μετονομασία του αγώνα δρόμου σε ́ ́Δρόμο του αρχαίου πολεμιστή ́ ́ θεσμό που πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και ανάδειξης της Χώρας, του ανακτόρου και των ΝΕΣΤΟΡΕΙΩΝ σε όλη την Ελλάδα.
Φέτος για πρώτη φορά στα ΝΕΣΤΟΡΕΙΑ θα παρουσιαστεί ένα θέαμα, άγνωστο σχετικά στη Μεσσηνία,τουλάχιστον ως πριν τρία χρόνια, αλλά άρρηκτα δεμένο με τον αρχαίο πολιτισμό μας και με την αθλητική μας ιστορία.
Την Κυριακή 4 Αυγούστου αθλητές του Α.Σ.Μ. ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ ο οποίος ιδρύθηκε το 2016 θα πραγματοποιήσουν επίδειξη ολυμπιακής πάλης ελληνορωμαικής και ελευθέρας στην πλατεία της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παλαίστρα στην αρχαία Μεσσήνη που ήρθε στο φως με την αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, σηματοδοτεί την αξία της πάλης ως άθλημα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Στα βάθη των αιώνων χάνεται η προέλευση της πάλης, η οποία είναι από τα αρχαιότερα ατομικά αθλήματα. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ηλιάδα τους αγώνες πάλης προς τιμήν του Πάτροκλου κατά την πολιορκία της Τροίας και την αναμέτρηση του βασιλιά της Ιθάκης Οδυσσέα με τον Αίαντα, γιο του βασιλιά της Σαλαμίνας Τελαμώνα.
Η πάλη λατρευόταν, επίσης, στην Αίγυπτο, τη Μεσοποταμία και την Ινδία. Σύμφωνα με τον μύθο, η πάλη στην αρχαία Ελλάδα ήταν εύρημα του θεού Ερμή. Ο Φιλόστρατος λέει ότι την πάλη εφηύρε η κόρη του Ερμή, η Παλαίστρα, η οποία πέρασε τα νεανικά της χρόνια στα δάση της Αρκαδίας. Στην Αρχαία Ελλάδα, αποτελούσε το κυριότερο μέσο αγωγής των νέων. Είχε δε τον χαρακτήρα επίδειξης, ετοιμότητας πνεύματος, τέχνης και δύναμης και ήταν απαλλαγμένη από κάθε αίσθημα οργής και κτηνώδους ερεθισμού.

Ο Πλάτων -παλαιστής ο ίδιος-χαρακτηρίζει την πάλη ως «τεχνικότατον και πανουργότατον των αθλημάτων».
Στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες (1896), η πάλη, ήταν μεταξύ των εννέα αθλημάτων,τα οποία υπήρχαν στο πρόγραμμα. Το 1900, στο Παρίσι, η πάλη έμεινε εκτός Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη και μοναδική φορά στη σύγχρονη ιστορία τους. Το 1904, στο Σεντ Λούις, οι Αμερικανοί συμπεριέλαβαν για πρώτη φορά στο ολυμπιακό πρόγραμμα την ελευθέρα, αλλά δεν έγιναν αγώνες ελληνορωμαϊκής. Το 1908, στο Λονδίνο, για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται στο ολυμπιακό πρόγραμμα και τα δύο στιλ της πάλης. Η επίσημη άνοδος των γυναικών στα ταπί έγινε το 1983, ενώ από το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες παλεύουν και οι κυρίες.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας πάλης (ΕΟΠ) Κώστας Θάνος κορυφαίος Έλληνας παλαιστής και ολυμπιονίκης το 2000 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνευ και θα ακολουθήσει εισήγηση από τον ίδιο με θέμα "Η πάλη ως άθλημα και μέσο διαπαιδαγώγησης, από την αρχαιότητα ως σήμερα".
Ο Α.Σ.Μ. Αριστόδημος άλλωστε,έχει υιοθετήσει το στρατιωτικό σύμβολο του βασιλιά Νέστορα, (μόρα), ως λογότυπό του συλλόγου μας.

Προπονητής του συλλόγου είναι ο κύριος Ευθυμιάδης Γεώργιος, ένα από τα μεγάλα ονόματα της Ελληνικής ελευθέρας πάλης τη δεκαετία του ’80 και πρωταθλητής Ελλάδος με πολλές διεθνής διακρίσεις. Επίσης καθηγητής-εκπαιδευτικός του γυμνασίου Μεσσήνης και Αριστομένης με ειδικότητα στην Ολυμπιακή πάλη και προπονητού Α! κατηγορίας.

Πρόγραμμα ημέρας

19:30 Έναρξη, χαιρετισμός από τον αντιπρόεδρο του Α.Σ,Μ,ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ Γ.ΚΟΚΚΙΝΟΥ.

19:45 Επίδειξη τεχνικών του αθλήματος από αθλητές και αθλήτριες του ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΥ

20:30 Εισήγηση του τέως προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης (ΕΛ.Ο.Π) κυρίου Κώστα Θάνου

΄΄Η πάλη ως άθλημα και μέσο διαπαιδαγώγησης΄΄

21:15 Ερωτήσεις-συζήτηση με τους παρευρισκόμενους

Νεστόρεια: Για πρώτη φορά θα γίνει επίδειξη πάλης από τον “Αριστόδημο”

Δημοφιλέστερα

To Top