Νέα Προϊοντα

ΝΕΜΑ: Κέρδισε τις εντυπώσεις η μανιάτικη μπύρα στην Καλαμάτα!

Η ΠΡΩΤΗ ΑΦΙΛΤΡΑΡΙΣΤΗ, ΑΠΑΣΤΕΡΙΩΤΗ, ΦΡΕΣΚΙΑ ΜΑΝΙΑΤΙΚΗ ΜΠΥΡΑ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

To ντεμπούτο της στην Καλαμάτα έκανε χθες βράδυ η περίφημη Μανιάτικη μπύρα ΝΕΜΑ, που αν και μηνών ακόμα, ωστόσο η φήμη της έχει υπερβεί τα σύνορα της Μάνης, όπου και διατίθεται.

Το Messinialive συνάντησε τον δημιουργό της, τον μανιάτη Παναγιώτη Καπετανέα, ο οποίος τη σύστησε χθες βράδυ στο κοινό της Καλαμάτας, αφού το λανσάρισμά της έγινε στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης και στο “Κύτταρο” κατά τη διάρκεια του 6ου Φεστιβάλ Ελληνικής Μπύρας.

Πρόκειται για μια δροσερή, αφιλτράριστη και απαστερίωτη, ουσιαστικά μια φρέσκια μπύρα που διατίθεται σε βαρέλι, και έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας γνήσιας Ale, αρωματική και άκρως καλοκαιρινή

Ο κόσμος, που κατέκλυσε το βράδυ την οδό Αμφείας για το Φεστιβάλ Ελληνικής Μπύρας, τη δοκίμασε και ενθουσιάστηκε και τα σχόλια όλων ήταν διθυραμβικά, καθώς με τη δροσιά και το άρωμά της η ΝΕΜΑ κέρδισε και τους πιο επιφυλακτικούς.

Όπως μας εξήγησε ο εμπνευστής και δημιουργός της, η ΝΕΜΑ, που σημαίνει νεύμα (στην τοπική μανιάτικη διάλεκτο), σε προσκαλεί να την απολαύσεις!

Παράγεται στη Λακωνική Ζυθοποιία στη Σπάρτη, και διανέμεται από τον Χρήστο Μεϊμετέα σε Καρδαμύλη, Στούπα και Άγιο Νικόλαο Μάνης. Mε έμβλημα σε πρώτο πλάνο το λυκίσκο και τη φραγκοσυκιά αλλά και τους μανιάτικους πύργους, σήμα κατατεθέν της Μάνης, η ΝΕΜΑ γοήτευσε το κοινό της Καλαμάτας.

Ο 40χρονος Παναγιώτης Καπετανέας πειραματιζόταν για 10 χρόνια έως ότου καταλήξει στη συγκεκριμένη μπύρα. Μια απίστευτη αρωματική και εύπεπτη μπύρα, ελαφριά, με 4,6% αλκοόλ και όλα τα θρεπτικά συστατικά μιας απαστερίωτης μπύρας με κύριο, τη ζωντανή μαγιά της.

Ο Παναγιώτης Καπετανέας μας εξήγησε αναλυτικά όλη τη διαδικασία της παρασκευής της. Χρησιμοποιείται λυκίσκος, βύνη, μαγιά και νερό. Η διαδικασία κρατάει 7 ώρες και στη συνέχεια η μπύρα μπαίνει σε δεξαμενή ζύμωσης για 20 ημέρες, οπότε και μετά είναι έτοιμη προς διάθεση.

Το χαρακτηριστικό της φρέσκιας μπύρας, της αφιλτράριστης και απαστερίωτης, που την κάνει να ξεχωρίζει από την παστεριωμένη, είναι ότι διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά της αναλλοίωτα, με βασικό συστατικό τη ζωντανή μαγιά της, γι’αυτό άλλωστε έχει και μικρότερη διάρκεια ζωής.

Πως προέκυψε η ενασχόλησή του με τη μπύρα και πως και δεν ασχολήθηκε με το κρασί, τον ρωτήσαμε, και μας απάντησε ότι ο χώρος του κρασιού είναι ήδη κορεσμένος, ενώ η μπύρα- που είναι και η μεγάλη του αγάπη- έχει ακόμα χώρο να εξελιχθεί. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται πολλές μικροζυθοποιίες, μπύρες τοπικές με μικρή παραγωγή και ο κόσμος δείχνει να κάνει στροφή και προτίμηση προς αυτές και να δοκιμάζει τις μπύρες ελληνικής παραγωγής.

Ο 40χρονος Παναγιώτης μιλάει με πάθος για το νέο του “παιδί”, όπως αποκαλεί τη ΝΕΜΑ, καθώς απαιτήθηκε πολύς χρόνος και κόπος προκειμένου να τελειοποιήσει τη μπύρα του, που γνωρίζει ήδη επιτυχία στη Μάνη.
Στην Καλαμάτα διατίθεται προς το παρόν στο μπαρ “Κύτταρο”, ενώ στα σχέδια του δημιουργού της είναι η διάθεσή της αργότερα και σε άλλα μαγαζιά της πόλης.

Ρεπορτάζ: Μαίρη Περδικέα- Θανάσης Πουλόπουλος

To Top