ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα κατολίσθηση στη διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου

Νέα κατολίσθηση προέκυψε στην διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου αργά χθες το μεσημέρι, Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, με χωμάτινους όγκους να κατακρημνίζονται μέσα στο κανάλι, διακόπτοντας την ναυσιπλοΐα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ενημέρωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η κατολίσθηση προέκυψε και πάλι στο τμήμα των πρανών της διώρυγας, κάτω από τη γέφυρα του Βιολογικού Καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, του αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Τάσου Γκιολή, των υφυπουργών Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστου Δήμα και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ταγαρά, της διοίκησης της Α.Ε. Διώρυγας Κορίνθου καθώς και εκπροσώπων επιστημονικών φορέων, προκειμένου να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν, στη συνέχεια, το συντομότερο δυνατό, οι παρεμβάσεις που θα επιλύσουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε για την αντιμετώπιση του προβλήματος κατέληξαν στα εξής:

– Ως αιτία των καταπτώσεων οι εκπονηθείσες μελέτες αναφέρουν την απώλεια των λίθινων κρηπιδωμάτων που λειτουργούσαν ως αντιστήριξη και προστασία του πρανούς από την υγρασία και την διάβρωση. Η παρέμβαση που μελετάται, με προϋπολογισμό υλοποίησης περί τα 9.000.000 ευρώ, αφορά μία ζώνη ενός χιλιομέτρου στη διώρυγα -η οποία με πρόσφατη απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το εν λόγω έργο -σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΕΔΙΚ- “θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά από σχετική πρωτοβουλία των υφυπουργών Χρίστου Δήμα και Νίκου Ταγαρά και χάρη στην συνδρομή του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, με την συμμετοχή και του γενικού γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη”.

– Συμφωνήθηκε, μετά από την σχετική παρουσίαση που έκαναν οι καθηγητές Εδαφομηχανικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μιχάλης Καββαδάς και Βασίλης Μαρίνος, να προχωρήσει η εγκατάσταση μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης ο οποίος σε πραγματικό χρόνο θα παρακολουθεί τα πρανή. Αρχικά η εγκατάσταση θα γίνει στην προβληματική περιοχή που χρήζει προσοχής, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για εφαρμογή του μελλοντικά σε όλο το μήκος της διώρυγας, ώστε να προλαμβάνονται πιθανές καταπτώσεις. Η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού περί τις 300.000 ευρώ, θα γίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και το Πράσινο Ταμείο.

– Το προϋπολογισμού περί τις 900.000 ευρώ έργο της εκατέρωθεν περίφραξης της διώρυγας, προκειμένου να καταστεί η περιοχή ασφαλής για το κοινό, θα υλοποιηθεί μέσω προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και της ΑΕΔΙΚ, η οποία αναμένεται να υπογραφεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Νέα κατολίσθηση στη διώρυγα του Ισθμού της Κορίνθου

Δημοφιλέστερα

To Top