ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: 155.335 πολίτες στις εσωκομματικές κάλπες

28.000 ΕΓΓΡΑΦΗΚΑΝ ΜΕΛΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Σήμερα διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία, στις οποίες αναμένεται να λάβουν μέρος 155.335 πολίτες, οι οποίοι κατέβαλαν την ετήσια συνδρομή των 12 ευρώ.

«Πολλοί πριν από 30 μήνες όταν ανέλαβα την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μου έλεγαν οι ιδέες αυτές θα μείνουν μόνον στη θεωρία. Αποδείξαμε στην πράξη ότι το αίτημα για ανανέωση σε πρόσωπα, ιδέες και οργανωτικές δομές είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε δύναμη αντίστασης», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, με αφορμή την σημερινή εσωκομματική διαδικασία.

Η μεγάλη όμως έκπληξη κρύβεται αλλού καθώς από τους περίπου 155.000 ανθρώπους που δήλωσαν πως θα ψηφίσουν, οι 27.896 γίνονται μέλη της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά, ένας αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος.

Πρόκειται για πολίτες που δεν έχουν εμπλακεί ποτέ στο παρελθόν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πολίτες που κάνουν το μεγάλο βήμα, ενισχύοντας εκτός όλων των άλλων και σε οικονομικό επίπεδο την ΝΔ, ενώ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνει να δημιουργείται ένα νέο ρεύμα.

Μία κίνηση νέων σε ηλικία πολιτών που δηλώνει δυναμικό παρών στο πολιτικό σκηνικό. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων μελών (27.896), τα οποία θα ψηφίσουν την Κυριακή αγγίζει τα 35 έτη.

Πρόκειται δηλαδή για ανθρώπους που βρίσκονται στην πλέον παραγωγική περίοδο της ζωής τους και καταρρίπτουν με την συμμετοχή τους το στερεότυπο που θέλει την πολιτική στις μέρες μας να αποτελεί αγαπημένη ενασχόληση μόνο των συνταξιούχων.

Η ΝΔ όμως εκτός από την σημαντική συμμετοχή των νέων ανθρώπων βγαίνει κερδισμένη και σε ένα ακόμα επίπεδο από τη διαδικασία της Κυριακής. Τα έσοδα από τις συνδρομές που θα εισρεύσουν στο ταμείο θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την οικονομική εξυγίανση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μία περίοδο σημαντικών οικονομικών δυσκολιών το περίπου 1,5 εκ. ευρώ που θα μπει στο κομματικό ταμείο από τις συνδρομές των 155.000 πολιτών θα καλύψει τα έξοδα της ΝΔ για περίπου ένα χρόνο.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης και τα επιμέρους στοιχεία των 155.335 ενεργών μελών που θα ψηφίσουν στις 339 κάλπες:

– Περισσότερα από τα μισά μέλη ανήκουν στην πλέον δυναμική ηλικιακή ομάδα των 25-54 ετών, ενώ το 35% αυτών είναι γυναίκες και το 65% άνδρες.

– Το 46,3% εργάζονται ως μισθωτοί στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, το 13,3% είναι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες, το 7,5% είναι εκπαιδευτικοί, το 6,8% εργάζεται στον πρωτογενή τομέα και το 4,4% στην υγεία.

Όπως όλα δείχνουν ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής θα έχει έντονο το στοιχείο της ανανέωσης. Σε περισσότερες από το 60% των ΝΟΔΕ θα αναμετρηθούν δύο ή και περισσότεροι υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου και εκτιμάται ότι το ποσοστό ανανέωσης των μελών των προεδρείων των οργανώσεών θα ξεπεράσει το 50%.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό το φρεσκάρισμα σε πρόσωπα στο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ, κάτι άλλωστε που αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στις εκλογές αναμένεται να στηθούν 339 κάλπες σε όλη τη χώρα και σε κάθε κάλπη κατά μέσο όρο είναι εγγεγραμμένοι περισσότεροι από 2.500 πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η ηγεσία της ΝΔ προτίμησε να κλείσει τους καταλόγους για τις εκλογές της Κυριακής το περασμένο Σάββατο, με στόχο την προστασία του αδιάβλητου της όλης διαδικασίας, παρά την μεγάλη συμμετοχή.

Ούτε και πιο αισιόδοξος στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα μπορούσε να προβλέψει το ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ενδιαφέρον αλλά και την ΤΕΡΑΣΤΙΑ συμμετοχή των φίλων και των μελών της ΝΔ στην μεγάλη «γαλάζια» εσωκομματική εκλογική διαδικασία του Σαββατοκύριακου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ψηφίσει σε εκλογικό κέντρο στο Περιστέρι.


Πώς ψηφίζω;

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις
09:00πμ έως τις 07:00μμ
Πηγαίνεις μόνο στο εκλογικό κέντρο της τοπικής στην οποία είσαι εγγεγραμμένος.
Είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης
Δεν είναι απαραίτητη η επίδειξη κάρτας μέλους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσεις να ψηφίσεις είναι να έχεις εξοφλήσει την οικονομική συνδρομή του 2018 μέχρι τις 5 Μαΐου, σύμφωνα με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΣ” ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΨΑΡΩΝ 15, ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΩΤΗΡΟΣ 87, ΜΕΣΣΗΝΗ
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ Δ.Σ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΠΥΛΟΥ ΤΣΑΜΑΔΟΥ, ΠΥΛΟΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ Δ.Σ. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΓΕΩΡ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ

To Top