ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Στην Καλαμάτα περιόδευσαν οι υποψ. ευρωβουλευτές Χριστοφιλοπούλου και Σακελλάρης

Στην Καλαμάτα βρέθηκαν την Τρίτη 28 Μαίου οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Εύη Χριστοφιλοπούλου και Βασίλης Σακελλάρης. Μετά από την περιοδεία και τις επισκέψεις που έκαναν, βρέθηκαν το βράδυ στο εκλογικό περίπτερο του κόμματος στην Κεντρική πλατεία Καλαμάτας όπου κι εκεί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με πολίτες και με κομματικά στελέχη ενόψει των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ενώ μίλησαν στο Messinialive για την επίσκεψή τους στην Καλαμάτα, στέλνοντας το μήνυμά τους για τις κάλπες.

Ο Βασίλης Σακελλάρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό στα Οικονομικά και τη Διοίκηση του τομέα Υποδομών από το University College London. Έκτοτε ζει και εργάζεται στο Λονδίνο στους τομείς της ενέργειας, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και μεταφορών, αρχικά στη μεγαλύτερη εταιρία διανομής φυσικού αερίου και έπειτα ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων με έμφαση την ενεργειακή μετάβαση, τη στρατηγική και το μετασχηματισμό εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλέον είναι στέλεχος του Οργανισμού Αυτοκινητοδρόμων του Ηνωμενου Βασιλείου, στον τομέα της εξοικονόμησης και βελτιστοποίησης κόστους κατασκευαστικών έργων.

Το 2014 εκλέγεται Αντιπρόεδρος της φοιτητικής οργάνωσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EDS) για δύο θητείες, ενώ το διάστημα 2021-2022 συμμετέχει για πρώτη φορά στο Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ ως Αναπληρωτής Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων.

Παράλληλα, το 2021 εξελέγη Ταμίας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (YEPP) και τον Ιούνιο του 2022 ορίζεται Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ.
Τον Ιούνιο του 2023, εκλέγεται αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του ΕΛΚ.

Παρασκευή (Εύη) Χριστοφιλοπούλου

Σπουδές

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά από έναν γάμο και δυο παιδιά ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics, από όπου και έλαβε το μεταπτυχιακό (Msc Public Administration & Public Policy) και το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD Government). Για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής, που είχε τίτλο “Decentralisation in Post-Dictatorial Greece”, έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.

Ακαδημαϊκή Δραστηριότητα

Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του ΕΑΠ, όπου δίδαξε Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική (2002-2023)

Δίδαξε επίσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στη Σχολή Μηχανικών Χωροταξίας και Περιβάλλοντος επί πενταετία.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα και αυτοτελή κεφάλαια σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους από το 1987 έως σήμερα.

Κυβερνητική/ Διοικητική Εμπειρία

Γενική Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Εργασίας (1997-2002), αρμόδια για τη διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην Ελλάδα για την κατάρτιση την απασχόληση και την εκπαίδευση. Κατά το διάστημα αυτό ήταν σε διαρκή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προγραμματισμό τη διαχείριση και την αξιολόγηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.

Υφυπουργός Παιδείας (2009-2012) με αρμοδιότητα την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, την Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και την Δια Βίου Μάθηση. Στο διάστημα αυτό συμμετείχε σε Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και σε Συνέδρια και Συνδιασκέψεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ.

Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (2013-2014) Την εποχή εκείνη συνεργάστηκε στενά με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- τότε Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στις αρμοδιότητές ανήκαν μεταξύ άλλων η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, και τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρησιακά Προγράμματα του Υπουργείου. Ήταν υπεύθυνη για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Open Government Partnership του ΟΗΕ.

Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε ποτέ στο δύσκολο Υπόλοιπο Αττικής. Εκλεγόταν Βουλευτής Αττικής από το 2004 έως το 2019, διάστημα κατά το οποίο ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα κοινοβουλευτικού ελέγχου και εισηγήθηκε πολλά νομοσχέδια. Διετέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος το 2012-13. Μετείχε στο Ευρωπαϊκό Διακομματικό Κοινοβουλευτικό forum “European Mercator Dialogue” για την μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2016-2019)

Επαγγελματική Δραστηριότητα

Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΑΡΕΛΙΑΣ Α.Ε. από τον Ιούνιο του 2023.

Επιστημονική συνεργάτης της ΕΕΤΑΑ Α.Ε.(1986-1991)

Εμπειρογνώμων της Υποδιεύθυνσης Εκπαιδεύσεως της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος – πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπαιδευτών και μελέτη αξιολόγησης (1991-1997)

Ελεύθερη επαγγελματίας- σύμβουλος επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων και εκπαιδεύτρια ενηλίκων (1984-1996).

To Top