ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Ανευθυνότητα Πολάκη και ΕΟΠΥΥ στο θέμα της αποζημίωσης των οπτικών

Στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών – γυαλιών οράσεως στους δικαιούχους του ΕΟΠΥΥ, αναφέρονται με δήλωσή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσονας Φωτήλας.

Καταλογίζουν ανευθυνότητα στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, καθώς και στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το θέμα, το οποίο ταλαιπωρεί τόσο τους ασφαλισμένους πολίτες, όσο και τους οπτικούς-οπτομέτρες της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι από 1η Οκτωβρίου 2018 έχει τεθεί σε ισχύ η υπουργική απόφαση, η οποία καταργεί την προπληρωμή των ασφαλισμένων και την αντικαθιστά με voucher αξίας (έως) 100 ευρώ τα οποία πρέπει να προσκομίζουν οι δικαιούχοι στους οπτικούς. Ωστόσο, οι οπτικοί αρνούνται να παραλάβουν τα voucher. Ο κ. Πολάκης, προ ημερών, ξεκαθάρισε προς τους οπτικούς ότι η νέα διαδικασία θα εφαρμοστεί.
«Σήμερα οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να λάβουν την παροχή των οπτικών ειδών, όπως δικαιούνται από το νόμο, αφού οι οπτικοί – οπτομέτρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε λουκέτο τις επιχειρήσεις τους. Μια διαδικασία καθορισμένη αυθαίρετα από έναν Υπουργό που “αποφασίζει και διατάσσει” χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ή διάθεση για συνεννόηση» υποστηρίζουν οι επικεφαλής του τομέα υγείας της ΝΔ.
«Ο κ. Πολάκης αντί να επιλύσει το πρόβλημα, επιδίδεται -κατά την προσφιλή του, δυστυχώς, τακτική- σε απαράδεκτες ύβρεις και απειλές, σε κατασυκοφάντηση των επαγγελματιών και σε αυταρχικές και προδήλως εκβιαστικές συμπεριφορές» προσθέτουν και χαρακτηρίζουν παράνομη και καταχρηστική την άρνηση του ΕΟΠΥΥ «να παραλάβει τα δικαιολογητικά των ασφαλισμένων του».
Καλούν, τέλος, την κυβέρνηση «να παύσει επιτέλους να ασκεί κοινωνική πολιτική με ξένες τσέπες αλλά και να επιδείξει τη στοιχειώδη υπευθυνότητα προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ασφαλισμένων».

Η ανακοίνωση του ΠΕΟΟ

Οι οπτικοί – οπτομέτρες της χώρας, οι ασφαλισμένοι – δικαιούχοι της παροχής των οπτικών ειδών και όλος ο ελληνικός λαός παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό κυριολεκτικώς ενεοί την σύγχυση και τον πανικό της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία είναι εγκλωβισμένη στην αυθαιρεσία και την πολυνομία που η ίδια δημιούργησε.

Οι δικές μας θέσεις είναι ξεκάθαρες και κατανοητές:
1. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να συμβληθούμε σε καμία σύμβαση με καταχρηστικούς και αντίθετους στην συναλλακτική πίστη όρους, που οδηγεί σε καταστρατήγηση των συμφερόντων μας και στην βέβαιη οικονομική μας καταστροφή!
2. ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ τον τρόπο αποζημίωσης των οπτικών ειδών μέσω «βεβαιώσεων πληρωμής» αν δεν αποζημιώνεται απευθείας ο ασφαλισμένος, όπως ορίζει ο νόμος!
3. ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ την γραφειοκρατική διεκπεραίωση ώστε να μην επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος πολίτης!
Καλούμε την συγχυσμένη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ για ύστατη φορά:
Να τηρήσει τον νόμο που η ίδια επικαλείται: «..Τα γυαλιά και οι φακοί αποζημιώνονται είτε σε συμβεβλημένους παρόχους οπτικών ειδών, είτε στους δικαιούχους όταν αυτό κριθεί αναγκαίο από τον Οργανισμό..».
Να αναρτήσει δημόσια, όπως υποχρεούται, τους συμβεβλημένους οπτικούς σε όλη τη χώρα.
Να εκδώσει άμεσα εγκύκλιο προς όλα τα υποκαταστήματα του Οργανισμού ώστε να δέχονται την κατάθεση των δικαιολογητικών από τους ασφαλισμένους.
Κύριοι του ΕΟΠΥΥ, τα οπτικά είδη είναι ενταγμένα ήδη εκ του νόμου στα χορηγούμενα είδη από τον Οργανισμό προς τον ασφαλισμένο και πλήρως πιστοποιημένα.
Αν η πρόθεσή σας είναι να παύσετε την παροχή, να έχετε το θάρρος να το ανακοινώσετε ευθαρσώς στους πολίτες! Άλλωστε με τον τρόπο αυτό θα επιτύχετε και μεγαλύτερα πλεονάσματα!
Θα ήταν, τέλος, σκόπιμο οι σχετικές «ενημερωτικές» ανακοινώσεις του Οργανισμού να μην χρειάζονται προσφυγή στο …Μαντείο των Δελφών για να επεξηγηθούν.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΕΒΑΣΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!
ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΠΕΟΟ

ΝΔ: Ανευθυνότητα Πολάκη και ΕΟΠΥΥ στο θέμα της αποζημίωσης των οπτικών
To Top