Τροφή για σκέψη

Μύλος παραγωγής ιδεών και προγραμμάτων, όχι … ξωτικών!

Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων τα Τρίκαλα γενέτειρα του Βασίλη Τσιτσάνη, με τον «Μύλο των Ξωτικών» με χιλιάδες επισκέπτες Έλληνες και Βούλγαρους κυρίως. Με πληρότητα 100% για ένα μήνα τα ξενοδοχεία που διαθέτει ως νομός 75 τουριστικές μονάδες, με 2.282 δωμάτια και συνολικά 4.500 κλίνες.

Μεγάλο ρόλο στην μεγάλη επισκεψιμότητα παίζει φυσικά και η εγγύτητά τους στα Μετέωρα, που άλλωστε ανήκουν στον ίδιο νομό.

Όμως, τα τελευταία χρόνια για κάτι άλλο που μαγεύει μικρούς και μεγάλους: τον περίφημο «Μύλο των Ξωτικών», το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και μεταμορφώνει τα Τρίκαλα σε πρωτεύουσα των Χριστουγέννων.

Είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστεί κανείς από το θεματικό αυτό πάρκο που δημιουργήθηκε από τον Δήμο Τρικκαίων εδώ και 7 χρόνια στην άκρη της πόλης των Τρικάλων.

Ένας παλιός  μύλος (πραγματικός μύλος), ο Μύλος του Ματσόπουλου, μεταμορφώθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 2011 σε «Μύλο των Ξωτικών» και προσφέρει μια σειρά από δράσεις και δραστηριότητες που μόνο σκοπό έχουν να μεταφέρουν τους επισκέπτες (κυρίως τους μικρούς) σε μαγικούς κόσμους προσφέροντάς τους χαρά.

Οπως κάθε χρόνο τα τελευταία επτά χρόνια έτσι και φέτος ο Μύλος άνοιξε τις πύλες του τον Νοέμβριο και θα μείνει ανοιχτός μέχρι και την ημέρα των Φώτων, 6 Ιανουαρίου.

Κάθε μέρα οι επισκέπτες κατακλύζουν τον χώρο και οι διοργανωτές ελπίζουν ότι φέτος θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ από πλευράς προσέλευσης. Καμιά φορά χάριν εντυπωσιασμού διαβάζουμε και υπερβολικά νούμερα, η αλήθεια είναι όμως ότι πράγματι υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα, αφού μιλάμε για έναν χειμερινό, θεματικό τουριστικό αξιοθέατο.

Η είσοδος στον Μύλο είναι δωρεάν και οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν μέρος σε μια σειρά από εντυπωσιακές δράσεις, όπως είναι το «Το σπίτι του Αϊ-Βασίλη», «Τα Βαγόνια του Κόσμου», «Το Παραμυθόσπιτο των Ξωτικών», «Το Ταχυδρομείο των Ξωτικών», «Η Ζωγραφική Προσώπου», «Το Σοκολατένιο Εργοστάσιο», «Ο Αλευρόμυλος των Ξωτικών», «Το Ενεργειακό Πάρκο από το Φυσικό Αέριο», «Το Εργαστήρι Αναρρίχησης», «Το Μουσείο Μανιταριών», «Το πηγάδι των ευχών».

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο «Μύλος των Ξωτικών» αποτελεί το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα ανάπτυξης και λειτουργίας πολιτιστικής δράσης από Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον ελλαδικό χώρο.

Ο αντίκτυπος μάλιστα που έχει στην τοπική κοινωνία και Οικονομία ο Μύλος αποτυπώνεται ανάγλυφα και στις κρατήσεις των τοπικών ξενοδοχείων (όχι μόνο της πόλης, αλλά και σε μεγάλη ακτίνα από αυτή), στα οποία η πληρότητα τις ημέρες της λειτουργίας του τα τελευταία χρόνια έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Οι επισκέπτες δε, δεν είναι μόνον από την Ελλάδα – στο πάρκινγκ του Μύλου μπορούσε να δει κανείς και τουριστικά λεωφορεία με βουλγαρικές πινακίδες, αφού οι γείτονες Βούλγαροι φαίνεται πως αψηφούν τις περίπου 7 με 8 ώρες διαδρομής προκειμένου να βιώσουν αυτή την εμπειρία.

800.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα

Δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την προσέλευση επισκεπτών στον φετινό Μύλο των Ξωτικών ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου.

Σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook αναφέρει ότι τα Τρίκαλα έχουν καταστεί ο νούμερο ένα χριστουγεννιάτικος προορισμός της χώρας. Όπως σημειώνει «έχοντας ξεπεράσει ήδη τις 800.000 επισκέψεις, ο φετινός Μύλος των Ξωτικών είναι με διαφορά, ο πιο επιτυχημένος όλων των εποχών και σαφώς το πιο μεγάλο Χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, προσελκύουμε επισκέπτες από όλα τα Βαλκάνια! Όλοι μαζί, κάναμε τα Τρίκαλα τον Νο.1 Χριστουγεννιάτικο προορισμό της χώρας!»

Ένα ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο

Ο Μύλος των Ξωτικών είναι… ένα ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο που μαγεύει και διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους. Περιπλανηθείτε και ανακαλύψτε χώρες του κόσμου που επισκέφθηκε ο αγαπημένος μας Άη Βασίλης, από την Ασία μέχρι την Αμερική, από την Ευρώπη ως την Ανταρκτική και από την Ωκεανία στην Αφρική.

Ο Μύλος των Ξωτικών αλλά και ολόκληρη η πόλη είναι έτοιμοι να υποδεχτούν αλλά και να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.

ο «Μύλος των Ξωτικών»

ο «Μύλος των Ξωτικών»

Τα «Ξωτικά» έχουν πληθώρα… δραστηριοτήτων

Πολλές δραστηριότητες μπορείτε να χαρείτε στον Μύλο των Ξωτικών. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στη χριστουγεννιάτικη αγορά, να «ταξιδέψετε» με το πολικό express, να δοκιμάσετε το χριστουγεννιάτικο fun park, να κάνετε μια παγωμένο βόλτα… στο παγοδρόμιο των Ξωτικών.

Αν βρεθείτε στον «Μύλο» μην ξεχάσετε να περάσετε και από το ζαχαροπλαστείο των Ξωτικών αλλά και την αγορά Μανιταριών όπου θα βρείτε… μανιταρολιχουδιές, μανιταρογλυκίσματα και μανιταροσοκολάτες!

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά από τις 10:00 το πρωί έως τις 10:00 το βράδυ.

ο «Μύλος των Ξωτικών»

ο «Μύλος των Ξωτικών»

ο «Μύλος των Ξωτικών»

Γιατί όχι κάτι παρόμοιο και στην Καλαμάτα;

Τις τελευταίες ημέρες ανταλάσσονται απόψεις στο facebook κυρίως, μεταξύ δημοτών της Καλαμάτας που έχουν επισκεφτεί το εν λόγω θεματικό πάρκο και ανοίγει ανεπίσημα μια συζήτηση του στυλ: μπράβο στα Τρίκαλα, εμείς τι κάνουμε;

Η θέση μας είναι ότι πρέπει να σκεφτούμε καινοτόμες ιδέες κι όχι να εφαρμόσουμε “αντιγραφές”! Θαμπωμένοι από την πολυκοσμία και την επισκεψιμότητα μιας άλλης πόλης δεν χαράζεις στρατηγική για τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Η Καλαμάτα έφερε το Καρναβάλι! Κάναμε για δυο χρόνια προσπάθειες για κάτι Χριστουγεννιάτικο! Ήρθε τουριστικό τρενάκι!

Μαζί φέραμε και την γκρίνια και την μιζέρια! Γιατί έτσι κι όχι αλλιώς, γιατί αυτό κι όχι το άλλο! Καλό για λίγο, όχι για πάντα! Δεν μας προβληματίζει αυτό; Την αξία και την απαξία την έχουμε ισοπεδώσει, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και σκοπούς…  

Από την πόλη μας λείπει ο διάλογος! Για πρώτη φορά ομάδες ανθρώπων από διαφορετικά στρώματα, κόμματα, αντιλήψεις κλπ κάθισαν σε ένα τραπέζι μαζί για την προετοιμασία του Κ21! Αυτή είναι η αλήθεια. Βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα και παράχτηκε έργο. Η μη ανάληψη της Πολιτιστικής πρωτεύουσας μας απογοήτευσε και μας γύρισε πίσω στην καθημερινότητά μας.

Δεν θα αρχίσουμε να απαριθμούμε τι έχουμε εμείς και τι δεν έχουν άλλες πόλεις! Θα είναι σε λάθος δρόμο…

Αν σκεφτούμε την πλούσια και παραγωγική καθημερινότητα της πόλης μας σε πολιτιστικά, αθλητικά και διάφορα δρώμενα και εκδηλώσεις, κάτω από έναν υπέροχο ήλιο, δίπλα από την θάλασσα και τον Ταύγετο, μια ανάσα από την Αρκαδία και την Λακωνία και σε δυο ώρες δρόμο από την πρωτεύουσα της χώρας, αρκούν!

Ανέκαθεν υποστηρίζουμε το εξής σοφό: Αντί να διαμαρτύρεσαι για το σκοτάδι, άναψε ένα κερί!

Η Μεσσηνία είναι ένας ευλογημένος τόπος με πολλά στοιχεία που λείπουν από άλλες πόλεις! Διαθέτει την διπλάσια τουριστική υποδομή από τα Τρίκαλα, με 155 μονάδες, 5.200 δωμάτια και 10.500 κλίνες! Και συνεχώς δημιουργούνται νέες εξαιρετικές μονάδες! Το στοίχημα είναι διευρυνθεί ο χρόνος της επισκεψιμότητας πέρα από το καλοκαίρι και να περνάει καλά ο επισκέπτης, έχοντας να δει και να κάνει πράγματα!

Κι όταν για παράδειγμα τα Τρίκαλα, αποφασίζουν να κάνουν μια τέτοια επένδυση, επειδή υπάρχει στο τιμόνι ένας δραστήριος και φιλόδοξος δήμαρχος, για να καλύψουν την απουσία άλλων πραγμάτων, το αναγνωρίζουμε και το συγχαίρουμε!

Οι δυνατότητες και οι προοπτικές της Καλαμάτας είναι τεράστιες! Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για θεματικό τουρισμό, για αγροτουρισμό για ορεινές δραστηριότητες, για υποθαλάσσιες για αμέτρητες δράσεις.

Παράλληλα υπάρχουν ακόμα τα σοβαρά θέματα που δεν έχουμε τελειώσει… Με πρώτο την διαχείριση των απορριμάτων. Το οδικό δίκτυο και άλλα θέματα της καθημερινότητας.

Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ένα ή και δυο εκατομμύρια επισκέπτες; ΟΧΙ!

Μας λείπει το όραμα και το κοινό σχέδιο! Ο διάλογος, η σύμπνοια, η συνεργασία!

Θεμιτό να έχουμε 12 υποψήφιους Δήμαρχους! Τι προτείνουν; Πώς βλέπουν την πόλη μετά από 10-15 χρόνια;

Προγράμματα και θέσεις περιμένουμε!

Κι αν θέλουμε… ξωτικά, τα Τρίκαλα είνα πανέμορφα για μια ωραία εκδρομή!

Θ.Π.

Μύλος παραγωγής ιδεών και προγραμμάτων, όχι … ξωτικών!
To Top