ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπρεδήμας για “ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας”: Ψήφισμα προς Κομισιόν για να προστατευτούν οι μεσσηνιακές χονδρολιές

Ψήφισμα που αφορά στην προστασία των ΠΟΠ βρώσιμων ελιών Καλαμάτας κατατέθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης “Αλλαγή για τον Δήμο Καλαμάτας”, Θόδωρο Μπρεδήμα, υιοθετήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας.

Το ψήφισμα αυτό θα αποσταλεί τόσο στην Κομισιόν, όσο και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, προκειμένου να μεριμνήσουν και να διαφυλάξουν την περαιτέρω προστασία των ΠΟΠ βρώσιμων ελιών Καλαμάτας, τόσο μέσα από την υποχρεωτική αναγραφή της ένδειξης “ΠΟΠ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”, όσο και από την μη επέκταση της ονομασίας αυτής σε άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι μεσσηνιακές ελιές, που όπως εκτιμά ο Θόδωρος Μπρεδήμας, η παραγωγή αγγίζει τους 40.000 τόνους, και δέχονται ήδη αθέμιτο ανταγωνισμό.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος στο MessiniaLIVE, “Πρέπει όλοι μαζί να σταματήσουμε αυτή την απάτη, η οποία επιχειρείται με τις βρώσιμες ελιές Καλαμάτας”.

Αναλυτικά το ψήφισμα:

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Του επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή για το Δήμο της Καλαμάτας»
Θόδωρου Μπρεδήμα

ΠΡΟΣ
το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δια του Δημάρχου Παναγιώτη Νίκα

Όπως είναι γνωστόν, οι βρώσιμες ελιές Καλαμάτας (χονδρολιές) που παράγονται στο Δήμο Καλαμάτας και γενικότερα στο Νομό Μεσσηνίας, είναι ονομαστές ως το «χρυσάφι» της βρώσιμης ελιάς, είναι δε περιζήτητες στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική και σε όλες σχεδόν τις Χώρες του Κόσμου, που εξάγονται, ως οι καλύτερες βρώσιμες ελιές και αυτοδύναμες προς εξαγωγή.
Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως στις 12/6/1996 αναγνωρίστηκαν οι βρώσιμες ελιές «Καλαμάτας» ως προϊόν ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) και έκτοτε αποτελούν τη μεγαλύτερη κατηγορία Ελληνικών Αγροτικών προϊόντων και συνεχώς αυξάνουν εντυπωσιακά τη δύναμή τους, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι περιζήτητες διεθνώς, αλλά δεν πρέπει να επεκταθεί σε άλλους Νομούς.

ΕΝ ΟΨΕΙ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ
Ζητάμε:
1) Οι βρώσιμες ελιές «ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» παραγωγής Μεσσηνίας να φέρουν υποχρεωτικά την ένδειξη–Σήμανση «ΠΟΠ ελιές ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» όπως προβλέπεται από την Νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
α) Κανονισμός Ε. Ε. 1107/1996, ELIPRO /0017/0030
β) Κανονισμός Ε. Ε. αριθμ. 1151/2012 για τα ΠΟΠ προϊόντα
γ) Ελιά ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΟΠ ΦΕΚ Β- 871/26 ΝΟΕΜΒ. 1993 αριθμ. Αποφάσεως 440304/11 Νοεμβ. 1993.
2) οι βρώσιμες ελιές που είναι ποικιλίας Καλαμών και παράγονται εκτός του νομού Μεσσηνίας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά την ένδειξη-σήμανση «ελιές Καλαμών», στην ελληνική και σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ελληνική αριθμ. Πρωτ. 282781/15-7-2010 έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, πρέπει να αρθεί ενδεχόμενη σύγχυση στην Ελλάδα και διεθνώς, μέσω της συμπερίληψης μόνον της ποικιλίας Καλαμών στον εθνικό κατάλογο.
3) Την πιστή εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων από τα ελεγκτικά όργανα της Χώρας μας και ειδικότερα της Μεσσηνίας (ΔΑΟΚ Μεσσηνίας) και (ΔΑΟΚ Τριφυλίας) διότι σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να ισχύσουν οι εκ των κείμενων Νόμων επιβαλλόμενες κυρώσεις και κυρίως να μην επεκταθεί η ονομασία σε άλλους Νομούς.

4) Το παρόν ΨΗΦΙΣΜΑ να αποσταλεί:
α) Στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου
β) προς την αρμόδια Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
γ) Προς τους βουλευτές Μεσσηνίας.

Ο επικεφαλής της παράταξης
(Θ. Π. Μπρεδήμας)

To Top