Κορονοιος

Μπλόκο στους κλειστούς χώρους και test για τους ανεμβολίαστους – Όλα όσα θα αλλάξουν από τον Σεπτέμβριο

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα γίνουν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, οι ανακοινώσεις για το πλαίσιο λειτουργίας των δραστηριοτήτων το φθινόπωρο.

Ο σκοπός των μέτρων που θα ληφθούν είναι ο περιορισμός μεταδόσεων της Covid-19 μέσω συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας των κλειστών χώρων αλλά και διαρκούς εργαστηριακού ελέγχου για ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα έχουν συνεχή αύξηση -ο αριθμός των νέων κρουσμάτων χθες για ημέρα Δευτέρα ήταν μεγάλος- και για αυτό απαιτούνται συγκεκριμένες κινήσεις ώστε να συγκρατηθεί το τέταρτο κύμα. Η προστασία των πλέον ευάλωτων είναι στην κορυφή της στρατηγικής αναχαίτισης των επιπτώσεων της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό ανοσοκατεσταλμένοι πολίτες θα μπορούν από την επόμενη εβδομάδα να προγραμματίσουν ραντεβού για την τρίτη, αναμνηστική, δόση του εμβολίου.

Ο Σεπτέμβριος θα είναι κομβικός μήνας σε σχέση με το πώς θα κινηθεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων θα είναι αμιγείς, δηλαδή μόνο για πλήρως εμβολιασμένους, που θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίων έξι μηνών για όσους έχουν νοσήσει. Το ίδιο αναμένεται ότι ισχύσει και για τα γήπεδα. Την ίδια στιγμή, σε εργασιακούς χώρους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid), με δική τους ευθύνη. Εως χθες το βράδυ οι συζητήσεις ήταν έντονες για το εάν θα γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, με ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα στην εστίαση, να υποβάλλονται σε δύο τεστ εβδομαδιαίως. Με διπλό εργαστηριακό έλεγχο θα μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες να διδάξουν και οι εκπαιδευτικοί ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους φοιτητές. Μόνο οι μαθητές θα υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα.

Καθολική χρήση μάσκας

Πολύ πιθανό είναι να ανακοινωθεί η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους για όλους ανεξαιρέτως, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Η χρήση της μάσκας για την οποία δόθηκε μικρή ελευθερία εν μέσω καύσωνα και μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου κυκλοφορεί ο καθένας μόνος του ή με την οικογένειά του κρίνεται απαραίτητη από τη στιγμή που ο καιρός θα κρυώσει – είναι γνωστό η χαμηλή θερμοκρασία ευνοεί μεγαλύτερη μετάδοση. Οι ειδικοί επιμένουν στη σωστή επιλογή μάσκας, με τις απλές υφασμάτινες να μην… προκρίνονται εν μέσω κυριαρχίας της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Χειρουργικές μάσκες και υψηλής προστασίας (ΚΝ95) προστατεύουν περισσότερο.

Για τα καταστήματα

Οσον αφορά σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους και για αυτούς τους χώρους, τα σενάρια αυτά φαίνεται πως απομακρύνονται καθώς ανακύπτουν δυσκολίες εφαρμογής στην πράξη. Θα ισχύουν, πάντως, μέτρα, όσον αφορά σε χωρητικότητα και αποστάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει σύσταση για διπλή χρήση μάσκας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, 12 το μεσημέρι, και θα γίνουν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η διευθύντρια της ΜΕΘ του Γ.Ν. «Ευαγγελισμός», καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Στο μεταξύ, έχουν φουντώσει τα σενάρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού. Το ενδεχόμενο άφησε χθες το πρωί ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Είναι από τα ενδεχόμενα που θα αξιολογηθούν και θα μας απασχολήσουν. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να απέχουμε από κάθε κίνδυνο. Για να μην μπούμε πάλι σε περιπέτειες. Με ό,τι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας», τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, πάντως, ερωτηθείς από τον «Ε.Τ.», δήλωσε συγκεκριμένα: «Δεν φαίνεται να ανοίγει θέμα πάντως επέκτασης της υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες».

Αναμνηστική δόση

Την επόμενη εβδομάδα -η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί στην ενημέρωση της ερχόμενης Δευτέρας- θα ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών ώστε να προγραμματίσουν το ραντεβού για την αναμνηστική δόση, για την οποία δόθηκε το «πράσινο φως» από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τα άτομα που θα κάνουν την τρίτη δόση είναι:

 • Μεταμοσχευμένοι συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων.
 • Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
 • Ατομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
 • Ογκολογικοί ασθενείς υπό αγωγή (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία).
 • Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
 • Ατομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα γίνεται με mRNA εμβόλιο και συστήνεται να γίνει τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση για όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Οσοι από τις παραπάνω κατηγορίες έχουν εμβολιαστεί προ μηνών μπορούν να εμβολιαστούν αμέσως μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα και δεύτερη δόση, είναι όμως ακόμη νωρίς, καθώς οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο ξεκίνησαν Μάιο. Ηδη, πάντως, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας στον «Ε.Τ.» υπάρχουν συστάσεις για δεύτερη δόση που συζητώνται στις ΗΠΑ.

Εμβολιασμένο το 56,2%

Βασική παράμετρος πριν από τις ενισχυτικές δόσεις για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος είναι ο εμβολιασμός με το βασικό εμβολιαστικό σχήμα όλο και περισσότερων ατόμων. Σύμφωνα με τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Θεμιστοκλέους, τουλάχιστον με μία δόση είναι εμβολιασμένο το 56,2% του γενικού πληθυσμού (65,4% του ενήλικου) και τον εμβολιασμό έχει ολοκληρώσει το 53,5% του γενικού πληθυσμού (62,7% του ενήλικου).

Τα ραντεβού της τελευταίας εβδομάδας εξακολουθούν να κινούνται σε… καλοκαιρινό ρυθμό (20.000 κατά μέσο όρο), υπάρχουν, όμως, ελπίδες ότι θα ανακάμψουν μετά την επιστροφή από τις διακοπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν κλείσει νέο ραντεβού 96.000 πολίτες.

Επιδημιολογική εικόνα

Η πανδημία συνεχίζει να κινείται με υψηλή ταχύτητα. Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 2.628 νέα περιστατικά κορονοϊού, αριθμός υψηλός για ημέρα Δευτέρα που παραδοσιακά έχει λιγότερα κρούσματα λόγω λιγότερων διαγνωστικών ελέγχων. Οι διασωληνωμένοι έως χθες ανέρχονταν σε 319, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον 34 θάνατοι. Εκτός από Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη που είναι υψηλά στον μολυσματικό χάρτη, έντονη διασπορά διαπιστώνεται, επίσης, σε Ρόδο, Αχαΐα, Καβάλα, Ηλεία, Εύβοια.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

 • Κλειστοί χώροι που σχετίζονται με τη διασκέδαση (όπως είναι οι χώροι εστίασης, οι χώροι ψυχαγωγίας, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα γήπεδα) θα λειτουργήσουν με ένα παρόμοιο σε σχέση με σήμερα πλαίσιο. Θα είναι αμιγείς και θα απευθύνονται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης (τελευταίων έξι μηνών).
 • Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη. Το ίδιο θα ισχύει και για τους φοιτητές.
 • Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test), το οποίο θα παρέχεται δωρεάν. Oι μαθητές από 12 ετών και άνω θα μπορούν να εισέρχονται στις τάξεις και με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν εμβολιαστεί.
 • Στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα ή δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με δική τους ευθύνη. Τα δύο τεστ θα ισχύουν σίγουρα για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων.
 • Επανέρχεται κατά πάσα πιθανότητα η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για όλους τους εξωτερικούς χώρους.

 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

https://eleftherostypos.gr/koronoios/809379-mploko-stous-kleistous-xorous-kai-test-gia-tous-anemboliastous-ola-osa-tha-allaxoun-apo-ton-septembrio/

Μπλόκο στους κλειστούς χώρους και test για τους ανεμβολίαστους – Όλα όσα θα αλλάξουν από τον Σεπτέμβριο
To Top