ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσομάλλης: Να μην χαθεί χρόνος για την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών

Ο οδικός χάρτης για τις διαδικασίες αποζημίωσης, αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων και ανασυγκρότησης της οικονομικής ζωής των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, συζητήθηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Σπάρτη, παρουσία του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου, του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης Γρηγόρη Σκάλκου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, με τη συμμετοχή του βουλευτή Μεσσηνίας Μίλτου Χρυσομάλλη, βουλευτών της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αντιπεριφερειαρχών, του Δημάρχου Πύλου-Νέστορος, του αντιδημάρχου Οιχαλίας και υπηρεσιακών παραγόντων.

Όπως τόνισε το κυβερνητικό κλιμάκιο και σύμφωνα με όσα έχει ήδη πει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οι αποζημιώσεις θα κυμανθούν σε ποσοστό περίπου 70% της εκτιμηθείσας ζημίας, είναι δε οι μεγαλύτερες που έχουν δοθεί ποτέ, ενώ οι διαδικασίες θα κινηθούν με ταχύτατους ρυθμούς, προκειμένου να δοθεί άμεση οικονομική ανάσα στους πληγέντες.
Παράλληλα, άμεση θα είναι και η έναρξη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στις πληγείσες περιοχές για να προλάβουμε την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, με προεξάρχοντα έργα τους καθαρισμούς των ρεμάτων από φερτά υλικά και καμένους κορμούς, αντιπλημμυρικά έργα στα κατάντη των πληγεισών περιοχών και την κατασκευή φραγμών από κορμοδέματα, για να αντιμετωπιστεί η παράσυρση των εδαφών.
Τέλος, η ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών θα βασιστεί σε στοχευμένες παρεμβάσεις που θα σχεδιαστούν ειδικά για κάθε περιοχή, με βάση τα τοπικά οικονομικά χαρακτηριστικά τους και σε συνεννόηση με τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές, προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν συντομότερη επιστροφή στην κανονικότητα.
«Είναι σημαντικό πως ελάχιστες ημέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Μεσσηνία, συζητάμε σήμερα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων Γρηγόρη Σκάλκο όχι απλά τις αποζημιώσεις των πληγέντων, αλλά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων, που θα προστατεύσει από τις επιπτώσεις των πυρκαγιών και θα οδηγήσει στην οικονομική ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.
Είναι σημαντικό πως έχουν ήδη καταγραφεί οι ζημιές σε σπίτια, σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, ενώ έχουν ήδη δοθεί προκαταβολές. Τόνισα στους συμμετέχοντες ότι χρειάζονται άμεσες κινήσεις και όχι καθυστερήσεις στη διαδικασία των αποζημιώσεων, διευκόλυνση των τοπικών αρχών για τη λήψη μέτρων προστασίας και αποκατάστασης και βέβαια ένα σχέδιο ανασυγκρότησης, στο οποίο πρώτο λόγο θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες, που άλλωστε τους αφορά. Η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ετοιμότητά της και την πίστη της πως κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω, κανείς δεν πρέπει να μείνει αβοήθητος, μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.

Χρυσομάλλης: Να μην χαθεί χρόνος για την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών
To Top