ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπασακίδης: “Η υπόθεση 5G για την Καλαμάτα δεν έκλεισε”

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΗ WIND Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΣΑΚΙΔΗΣ

“Στο Ζυγό της σκοπιμότητας η εξελικτική πορεία του Δήμου”

Με αντιφάσεις και τυχοδιωκτισμό, οι παρατάξεις της μειοψηφίας που καταψήφισαν την εξέλιξη του πιλοτικού έργου εγκατάστασης δικτύου 5G στην Καλαμάτα, κατόρθωσαν για χάρη των πολιτικών τους σκοπιμοτήτων, να εκθέσουν σε όλη την χώρα την πόλη και τους κατοίκους της.

Για άλλη μια φορά, μετά τις θέσεις για το ανοικτό θέατρο, η ανοδική πορεία της πόλης και τα συμφέροντα των δημοτών, επιδιώκεται να ανακοπούν με προσχηματικό και ατεκμηρίωτο λόγο.

Κωλυσιεργία (Deflection κατά τον προπονητή Basket Ρικ Πιτίνο, δηλ. αλλοιώστε το παιχνίδι του αντιπάλου) η πολιτική τους επιλογή, που δικαιώνει όσους ήταν αντίθετοι με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με την κοπτοραπτική μέθοδο επι του κειμένου της σύμβασης, κινδυνολόγησαν αποδεχόμενοι ταυτόχρονα τις ακραίες και τεχνοφοβικές απόψεις των συμπολιτών μας και ατεκμηρίωτα ισχυρίστηκαν ότι ως Δήμος δώσαμε χωρίς να πάρουμε.

Η σύμβαση με τη Wind υπογράφτηκε στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, που ψηφίστηκε το 2018 από τις παρατάξεις τότε του κ. Μάκαρη και του κ. Μπρεδήμα, για την υλοποίηση ενός ΠΙΛΟΤΙΚΟΥ έργου, της εγκατάστασης δικτύου 5ης γενιάς, του οποίου ο εξοπλισμός, με γνώση όλων των μερών, ήταν και είναι ακόμη στο πρώιμο στάδιο της κατασκευής.

Σχεδιάστηκε, με τις επιφυλάξεις της προόδου και της ωριμότητας της τεχνολογίας, όπως περιγράφονται σε όλη την παράγραφο 4.1 και όχι σε λέξεις αυτής :
1. Η εγκατάσταση πυκνού δικτύου πιστοποιημένων κεραιών, που θα λειτουργούσαν στην αδειοδοτημένη από την ΕΕΤΤ συχνότητα των 3,6 GHz, στην Κεντρική πλατεία και την παραλία.

2. Η ανάπτυξη λογισμικού εφαρμογών, που θα παραχωρηθεί δωρεάν στους χρήστες, στα θεματικά πεδία, της κινητικότητας στην πόλη, της διαχείρισης διαρροών του αρδευτικού δικτύου του Δήμου, καθώς και της ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης, στους πιο πάνω κοινόχρηστους χώρους.

Στο σχεδιασμό αυτό ο Δήμος ανέλαβε την υποχρέωση να παραχωρήσει δημόσιο χώρο και να συμβάλλει στην αδειοδότηση της εγκατάστασης των κεραιών, καθώς και στην ρευματοδότηση αυτών.
Η Wind ανέλαβε, το κόστος αγοράς όλου του εξοπλισμού και της τοποθέτησης των κεραιών, καθώς και της ανάπτυξης των εφαρμογών λογισμικού.

Η πιλοτική εφαρμογή του έργου είχε ως αντικείμενο, τη ρύθμιση της επικοινωνίας των κεραιών μεταξύ τους, καθώς και τη λειτουργία των εφαρμογών λογισμικού. Εργασίες ανάλογες, αλλά σε άλλη κλίμακα, με τις ρυθμίσεις λειτουργίας ενός δικτύου υπολογιστών, ενός οικιακού router ή το συντονισμό των φαναριών ενός δρόμου και λαμβάνοντας υπόψη ότι μια κεραία, όπως πιθανά και το οικιακό router, μπορεί μεν να εκπέμπει σήμα αλλά να μην αναμεταδίδει δεδομένα.

Το έργο τελικά υλοποιήθηκε με βάση το διαθέσιμο εξοπλισμό και σύμφωνα με όσα είχαν προβλεφθεί στην & 4.1 της σύμβασης, όπου τοποθετήθηκε μόνο στο Πνευματικό Κέντρο μια κεραία υποστήριξη του WiFi της κεντρικής πλατείας μαζί με 6 σημεία πρόσβασης. Με την διάταξη αυτή δημιουργήθηκε ένα δίκτυο που έδινε την δυνατότητα ταυτόχρονα, σε πλέον των 200 ατόμων, να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με ταχύτητες έως 100Mbps.
Παράλληλα στο Ιστορικό Δημαρχείο, εγκαταστάθηκε εξοπλισμός πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες έως 300Mbps, μέσω του οποίου θα αναβαθμιζόταν η ταχύτητα πρόσβασης του δημόσιου δικτύου WiFi όλης της πόλης, ενώ από την πρώτη στιγμή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου περισσότεροι χρήστες είχαν πρόσβαση με μεγαλύτερες ταχύτητες.
Δέσμευση της Wind ήταν η αναβάθμιση της πρόσβασης των σχολικών μονάδων στο διαδίκτυο, έργο που δεν έγινε, γιατί το Υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε για τον ίδιο λόγο ένα αντίστοιχο έργο.

Με βάση τα δεδομένα, η Wind υλοποίησε το έργο σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις και σε τεχνολογικό επίπεδο παρείχε επιπλέον ΔΩΡΕΑΝ την υποδομή αναβάθμισης του δημοτικού δικτύου WiFi ως προς την ταχύτητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Με το έργο αυτό η ΚΑΛΑΜΑΤΑ έλαβε έμμεσα προβολή από τη Wind, ως η πρώτη πόλη με τη λειτουργία δικτύου 5G και το ισοζύγιο της σύμβασης είναι θετικό για το Δήμο, αφού δόθηκε μόνο ο χώρος εγκατάστασης της κεραίας στο Πνευματικό Κέντρο και αποκτήθηκε αξιόπιστη προσβασιμότητα για περισσότερους, διεθνής προβολή και μια άλλη προοπτική ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά τις ανησυχίες για τις επιδράσεις της Η/Μ ακτινοβολίας, αναζητήθηκε η αλήθεια από επίσημους και κρατικούς φορείς και όχι σε μεμονωμένες απόψεις. Η ακτινοβολία εκπομπής των κεραιών στην πλατεία, καταγράφτηκε στην περιοχή συχνοτήτων μεταξύ 3,4GHz και 3,77GHz, για 14 ημέρες, από ειδικό όχημα που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, με τιμές μικρότερες του 0,2V/m, όταν το όριο έκθεσης των διεθνών οργανισμών είναι 47,2 V/m.

Απέναντι στην αλήθεια, φωνές από τις μειοψηφίες, υιοθέτησαν μεμονωμένες επιστημονικές απόψεις, κινδυνολογώντας και σπέρνοντας το φόβο για τη δημόσια υγεία, με εκφράσεις «δεν είμαστε πειραματόζωα». Ενθάρρυναν την διακίνηση συνωμοσιολογικών και ρατσιστικών κειμένων, ανέπτυξαν θεωρίες για την κυβερνοασφάλεια και κράτησαν για το τέλος το πιο αντιφατικό: «Αν εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα, τότε ας έλθει και στην Καλαμάτα»

Με την αξιολόγηση αυτή και τα αποτελέσματα από την πρώτη εφαρμογή ενός δικτύου 5ης γενιάς, δίνεται στην πόλη μια προοπτική συνέχισης της ανοδικής της πορείας, που σχεδιάστηκε πριν χρόνια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η υπόθεση 5G για την Καλαμάτα δεν έκλεισε. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη διακοπή μιας σύμβασης που έληγε έτσι και αλλιώς την 31/12/2019, εξέθεσε την πόλη και τους κατοίκους της και ανέδειξε τις προθέσεις και τη σύγχυση των παρατάξεων της μειοψηφίας, ως προς το μέλλον της πόλης (εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης που έχει πάντα τους ίδιους προβληματισμούς και ένα σταθερής οπτικής γωνίας πολιτικό λόγο). Σύγχυση που επιβεβαιώνεται και από τις ανακοινώσεις των μελών τους στα social media και τον τύπο, την επομένη της κατακραυγής, μετά την ψηφοφορία.

Με τεκμηριωμένο και επιστημονικό λόγο στην ώρα του, η προσπάθεια ώστε η πόλη να ενσωματώσει κάθε τεχνολογικό επίτευγμα που θα συμβάλλει στην διαμόρφωση περιβάλλοντος 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, από εμάς ως Δημοτική Αρχή, θα συνεχιστεί.
Και αυτό είναι που ενοχλεί.
Προς το μέλλον με τόλμη και όχι με φόβο”.

Μπασακίδης: “Η υπόθεση 5G για την Καλαμάτα δεν έκλεισε”

Δημοφιλέστερα

To Top