ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mπαμπινιώτης στο MessiniaLive: “Ο αγώνας για την κατάκτηση της γλώσσας δεν τελειώνει ποτέ!”

Στο MessiniaLIVE μίλησε ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης επ’ ευκαιρία της διάλεξής του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΟΡΦΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΑΣ

“Ο αγώνας για την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας δεν τελειώνει ποτέ. Χρειάζεται συνεχής επιμόρφωση για τη γλώσσα και δυνατότητα και επιθυμία αυτομόρφωσης για όλους”, μας δήλωσε ο κ.καθηγητής.

“Δεν είναι μόνο η ωφέλεια και η απόλαυση, όταν καλλιεργούμε τη γλώσσα μας στην πραγματικότητα καλλιεργούμε τη σκέψη μας”.

ΓΙΑ ΤΑ “ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ” ΣΤΟΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟ ΛΟΓΟ

Ερωτηθείς για τα γλωσσικά λάθη που κάνουμε στον προφορικό μας λόγο αλλά και στον γραπτό ο κ.Μπαμπινιώτης απάντησε: “Για τα λάθη στον λόγο μας που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, εμείς δεν ρίχνουμε τον λίθον του αναθέματος. Το θέμα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους όχι με λόγια και αφορισμούς, αλλά με έργα, όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί”.

ΓΙΑ INTERNET

“Το Διαδίκτυο είναι χρήσιμο όπλο. Μπορούμε να βρούμε ψηφιοποιημένο υλικό της γλώσσας μας που είναι αξιοποιήσιμο”.

ΓΙΑ ΜΜΕ

“Μεγάλη η ευθύνη των ΜΜΕ. Θα μπορούσαν να εμπέμπουν έναν ποιοτικό λόγο, που να λειτουργεί ως πρότυπο, τόσο στην άρθρωση όσο και στη σύνταξη του λόγου μας”.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ

“Τη γλώσσα και τα μάτια μας! Μην κάνουμε εκπτώσεις στη γλώσσα! Κάθε κέρδος και επιτυχία και κατάκτηση στη γλώσσα μας δεν είναι μόνο απόλαυση, είναι επένδυση στη σκέψη μας και στην όλη ύπαρξή μας”.

“Να μην προσπαθούμε να λιγοστέψουμε την προσπάθειά μας με την ελληνική γλώσσα, προκειμένου να μάθουμε άλλες γλώσσες ή να ασχοληθούμε με άλλα”.

“Πρέπει να δούμε ποιά είναι η σχέση μας με τα βιβλία. Αν δεν διαβάζουμε και εξαρτιόμαστε από την τηλεόραση και τα διάφορα σήριαλ, προφανώς και θα έχουμε πρόβλημα γλώσσας”.

To Top