ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Συσσίτια τέλος – Θα δίνουμε μετρητά στους μετανάστες

Για τις προπληρωμένες κάρτες μετρητών που θα αντικαταστήσουν τα συσσίτια για την διατροφή των προσφύγων, των μεταναστών και όλων εκείνων που αιτούνται ασύλου αλλά και την συμμετοχή των Δήμων – με την γενική εποπτεία του κράτους – για την φιλοξενία και την ένταξη αυτών των ανθρώπων, αλλά για τα 13 camp τα οποία λειτουργούν υπό εξαιρετικά ανθρώπινες συνθήκες, μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής,Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πως τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται σε ό,τι καλό γίνεται για την φροντίδα αυτών των ανθρώπων, για την πολιτική της κυβέρνησης, για το πρόγραμμα φιλοξενίας σε ενοικιαζόμενα σπίτια για την ανάγκη απενοχοποίησης της λέξης «παράνομος μετανάστης» καθώς πρόκειται για ανθρώπους που έχουν δικαιώματα και αυτά πρέπει να τους αποδοθούν «πριν μπουν στις βάρκες» όπως χαρακτηριστικά είπε, και μάλιστα πριν έρθουν στην Ευρώπη αλλά και να ανοιχτεί «ασφαλής διάδρομος».

ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ:ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ

Ο κ. Μουζάλας, αναφορικά με την δήλωση του Γάλλου προέδρου για τη δημιουργία στη Λιβύη χώρων διαμονής προσφύγων, απάντησε πως δεν μπορεί να ερμηνεύσει τον κ. Μακρόν και εξήγησε ότι αν οι άνθρωποι αυτοί δεν προστατευτούν από την πλούσια Ευρώπη αφήνονται ουσιαστικά στα χέρια των δουλεμπόρων.
Και όπως τόνισε μετά τα ναρκωτικά και τα όπλα τα δουλεμπορικά κυκλώματα είναι το τρίτο κύκλωμα σε χρήματα και σε βία.

“ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Την ανησυχία μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση «προβεί σε άστοχες ενέργειες» και αφαιρέσει κονδύλια και προσωπικό από την Ελλάδα προκειμένου να υποστηρίξει την Ιταλία στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκφράζει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εγκληματικό λάθος και προειδοποίησε ότι μπορεί να ξαναγυρίσει η χώρα μας σε «παλιές εποχές» σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη κρίση.

«Ηδη έχει λεχθεί σε Συμβούλιο υπουργών, έχουμε πληροφορίες από θεσμούς της Ευρώπης, όπως ο EASO και η Frontex, ότι υπάρχει μια τάση να αφαιρεθούν πόροι και δυνάμεις από το πέρασμα του Αιγαίου, δηλαδή την Ελλάδα, για να δοθούν στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση τώρα, έχοντας να αντιμετωπίσει τη ροή από τη Λιβύη»

“ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ”

Ο υπουργός παραδέχεται ότι τα πράγματα στα νησιά δεν είναι καλά ενώ σημειώνει ότι «χωρίς τις ΜΚΟ και κυρίως χωρίς τις θεσμικές οργανώσεις, δηλαδή την Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα».

Αναφορικά με το νέο σχεδιασμό του υπουργείου για τους μετανάστες είπε ότι

«Σταματάμε το συσσίτιο και δίνουμε στους ανθρώπους μετρητά και το δεύτερο ότι περνάμε από τα καμπ στα διαμερίσματα».

Στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλάει για τα υπό κατάρτιση προγράμματα ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, με καταγραφή των δεξιοτήτων τους, εκπαίδευση και έμφαση στην εργασία σε συνεργασία με τους κοινωνικούς φορείς της χώρας.

Επίσης, περιγράφει τη μετάβαση της υγειονομικής περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στο κράτος.

ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΝΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Ανακοινώνει επίσημα τη μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου στο κτίριο Κεράνη και τη δημιουργία Συμβουλίου που θα χαράσσει στρατηγικές με τη συμμετοχή εκπροσώπων άλλων υπουργείων.

Επιπλέον, κάνει λόγο για αύξηση του αριθμού των οικογενειακών επανενώσεων στη Γερμανία, ζητάει τη διεύρυνση του προγράμματος μετεγκατάστασης για τους Αφγανούς και όλα τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ διαψεύδει τις καταγγελίες ΜΚΟ για πίεση από την πλευρά της Ευρώπης ώστε να περιοριστούν τα κριτήρια ευαλωτότητας για τους αιτούντες άσυλο.

Τέλος, δηλώνει την αντίθεσή του στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων, ενώ αναφερόμενος στη Μόρια τονίζει «είναι σαφές ότι είμαστε αντίθετοι στην αστυνομική βία χωρίς λόγο», ωστόσο αναρωτιέται αν τα συγκεκριμένα επεισόδια θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χωρίς καταστολή.

«Βέβαια, θα ήταν ενδιαφέρον να ρωτήσει κανείς για τη βία αυτών οι οποίοι καίνε τα καμπ. Δεν το φέρνω σε αντιδιαστολή με το άλλο, αλλά νομίζω ότι πάνε παρέα. Αν κάποιος οργανωμένα επειδή θύμωσε και επειδή έχει δίκιο να είναι θυμωμένος -και το λέω με ειλικρίνεια αυτό- πάρει ένα ματσούκι και αρχίζει να σπάει τα σπιτάκια, να βάζει φωτιές, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί; Μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς καταστολή; Χρειάζεται και η καταστολή, αλλά πρέπει να γίνεται με απόλυτα νόμιμο τρόπο και χωρίς καταχρήσεις», συμπλήρωσε.

Μουζάλας: Συσσίτια τέλος – Θα δίνουμε μετρητά στους μετανάστες
To Top