ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μόνο η ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας θα λέγεται Kalamata Olives απαντά το Υπουργείο σε Μαντά και προειδοποιεί για πρόστιμα σε τυχόν παραβάτες

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΝΤΑΣ

Μόνο πιστοποιημένες επιχειρήσεις επιτραπέζιας ελιάς μπορούν να κάνουν χρήση των προστατευόμενων ενδείξεων «Ελιά Καλαμάτας» και «KALAMATA OLIVES», διαφορετικά διατρέχουν τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από την Α’Βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων. Αυτό αναφέρεται σε απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά για το ζήτημα της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην απάντηση του υπουργείου, «εάν κατά τους ελέγχους που διενεργεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ διαπιστωθεί χρήση της ένδειξης “Ελιά Καλαμάτας” ή άλλων όρων με άμεση ή έμμεση αναφορά στην προστατευόμενη ένδειξη π.χ. “KALAMATA OLIVES” από μη πιστοποιημένη επιχείρηση, καταγράφει το γεγονός ως παράβαση και ενημερώνει εγγράφως την επιχείρηση προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες. Η παράβαση παραπέμπεται προς επιβολή κυρώσεων στην Α’ Βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων».

Για την αποκλειστική χρήση του όρου «Καλαμάτα» από προϊόντα ΠΟΠ που πληρούν τις αντίστοιχες προδιαγραφές, καθώς και για την ανάγκη κατοχύρωσης νέων ΠΓΕ οι οποίες να θωρακίζουν τα ελληνικά προϊόντα επιτραπέζιας ελιάς, ο κ. Μαντάς είχε δραστηριοποιηθεί έντονα στο παρελθόν, καταθέτοντας πολλαπλές ερωτήσεις και αναφορές προς το υπουργείο και ζητώντας να υπάρξει ανοικτός και ειλικρινής διάλογος όλων των πλευρών, με στόχο την κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου για την προστασία όλων των ελληνικών προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς.

Η πλήρης απάντηση του υπουργείου:

To Top