ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το εκλογικό σύστημα για τους Δήμους

«Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία στους δήμους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε παραγωγούς στο Καρποφώρι Καρδίτσας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Δυτική Θεσσαλία.

Και συνέχισε αναφερόμενος στα κυβερνητικά σχέδια για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στους δήμους: “Είμαστε απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος να αλλάξει το εκλογικό σύστημα το οποίο υπάρχει σήμερα, που δίνει τη δυνατότητα στο δήμαρχο να έχει μία πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να εκφράσει με αυτόν τον τρόπο τις πολιτικές επιλογές της πλειοψηφίας”.

“ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ’19”

Ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως η ΝΔ αυτόν τον νόμο, εφόσον τελικά ψηφιστεί, θα τον αλλάξει πριν από τις δημοτικές εκλογές του ’19».
«Εδώ θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Επίσης, δεν έχουμε δει ακόμα τελικό νομοσχέδιο, αλλά είμαστε αντίθετοι και στη λογική της κατάργησης των τοπικών Προεδρείων και των Τοπικών Συμβουλίων.

Ο Καλλικράτης ήταν μία τομή σημαντική, με προβλήματα αρκετά, αλλά κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση. Αλλά, το πρόβλημα λύνεται πάντα σε τοπικό επίπεδο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρρήξουμε την επικοινωνία και τη σχέση που έχει το τοπικό Προεδρείο, το Τοπικό Συμβούλιο με τις Τοπικές Κοινότητες, κυρίως με τα χωριά μας τα οποία έχουνε σήμερα σημαντικά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

“ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΠΟΥ ΛΙΜΝΑΖΟΥΝ”

Επεσήμανε και την αναγκαιότητα εκμετάλλευσης πόρων για την αγροτική ανάπτυξη που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα λιμνάζουν. Τόνισε πως τα χρήματα που σήμερα λιμνάζουν είναι κοντά στα 6 δισ. και παρότι τελευταία έχει επιτευχθεί μία μικρή βελτίωση στην απορροφητικότητα, κυρίως αυτή αφορά δράσεις του παρελθόντος και όχι του μέλλοντος. «Δυστυχώς είμαστε ακόμα στην περίοδο των προδημοσιεύσεων.

Δεν έχουμε, όμως, απτά παραδείγματα νέων προγραμμάτων που θα στηρίξουν κυρίως τους νέους ανθρώπους» δήλωσε τονίζοντας ότι το πρόγραμμα των νέων αγροτών καρκινοβατεί ανάμεσα στην ανικανότητα και στη γραφειοκρατία της πολιτικής ηγεσίας και της δημόσιας διοίκησης.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι τα χρήματα αυτά υπάρχουν, όπως είπε, όμως υπάρχουν και μία σειρά από καινοτόμα καινούρια προγράμματα που αφορούν όχι μόνο τις υποδομές, αλλά και ζητήματα όπως της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αγροτών και για τους παλιούς και για τους νέους αγρότες. «Ποτέ δεν είναι αργά να μάθει κανείς κάτι καινούριο.
Μελετώντας το φάκελο που μου ετοίμασαν οι συνεργάτες μου και βλέποντας τα στοιχεία για το επίπεδο κατάρτισης και εκπαίδευσης των αγροτών στην Ελλάδα, δυστυχώς είμαστε πολύ χαμηλά» δήλωσε.

Χαρακτήρισε «σημαντική την πρακτική εμπειρία» τονίζοντας ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει υποκατάστατο». Εγώ δεν είμαι ο ίδιος, προφανώς αγρότης, αλλά φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο για να μάθεις τη δουλειά στο χωράφι. Από την άλλη όμως, υπάρχουν και πολλά πράγματα, τα οποία μπορείς να μάθεις συμπληρωματικά, ειδικά όσον αφορά τις νέες τεχνολογίες και το πώς η καινοτομία μπορεί να βελτιώσει την παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας.

Και εκεί πραγματικά, η εκμετάλλευση και η σωστή αξιοποίηση του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και η γρήγορη απελευθέρωση των πόρων που θα πιάσουν τόπο, είναι για εμάς πρώτη πολιτική προτεραιότητα» είπε. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρξει ένα καινούργιο νομικό πλαίσιο για να δοθούν κίνητρα στις ομάδες παραγωγών».

Όπως είπε, «είναι προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία, ώστε να μπορούμε να δώσουμε στις ομάδες παραγωγών και τα κίνητρα, αλλά και την ευελιξία να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Δεν μου αρέσει όταν μιλάω σε ανθρώπους της γης και του πρωτογενούς τομέα, να χρησιμοποιώ τη λέξη επιχειρηματίας.

Όμως, στην πραγματικότητα οι ομάδες παραγωγών πρέπει να λειτουργήσουν σαν μικρές επιχειρήσεις. Δηλαδή, να ελέγχουν καλά το κόστος τους, να έχουνε μία σοβαρή διαχείριση, η οποία θα δουλεύσει προς όφελος όλων των παραγωγών. Να βλέπουν την τελική κατάληξη του προϊόντος. Να έχουνε εμπειρία στο marketing, στη διάθεση. Να συνεργάζονται όπου αυτό είναι εφικτό με τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της χώρας, ώστε να υπάρχει και η διάσταση της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή. Όλα αυτά οι καλά οργανωμένες ομάδες παραγωγών μπορούν και τα κάνουν».

“Η κυβέρνηση αυτή έχει απαξιωθεί πλήρως στη συνείδηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων”

Στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία στα γραφεία της ΝΟΔΕ, λέγοντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά,
Μια κυβέρνηση η οποία εκλέχθηκε ισχυριζόμενη ότι θα σκίσει τα μνημόνια, τα ψηφίζει τώρα δυο – δυο. Δύο μνημόνια μας έχει φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το δε δεύτερο μνημόνιο το οποίο ψηφίστηκε πριν από ένα μήνα, δεσμεύει τη χώρα σε μια πολιτική λιτότητας τουλάχιστον μέχρι το 2022, και χωρίς να έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε κανένα χειροπιαστό όφελος για το ζήτημα του χρέους, το οποίο ο κ. Τσίπρας είχε αναγάγει σε απόλυτη πολιτική προτεραιότητα.
Το ζητούμενο δεν είναι μόνο να κερδίσουμε τις εκλογές, το ζητούμενο είναι να είμαστε μια καλή κυβέρνηση, αφού κερδίσουμε τις εκλογές.
Έχουμε μία κοινωνία η οποία είναι καχύποπτη, η οποία είναι προβληματισμένη, η οποία δεν ακούει πια τους πολιτικούς, όπως τους άκουγε στο παρελθόν, η οποία φυσάει το γιαούρτι γιατί έχει καεί στο χυλό των ψεμμάτων του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Αυτό ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για εμάς. Ο κόσμος θέλει να ακούσει αλήθειες, και σκληρές αλήθειες, είναι έτοιμος να τις ακούσει, θέλει να ακούσει όμως και σχέδιο και πρόγραμμα για να πάρουμε τη χώρα από εκεί που είναι σήμερα και να την οδηγήσουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Εμείς το έχουμε αυτό το σχέδιο, και λέμε στους Έλληνες πολίτες ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, διαφορετικός από αυτόν τον οποίο ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση. Αλλά αυτό πρέπει να το πούμε, για να μας ακούσουν όλοι οι Έλληνες πολίτες”.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μίλησε για την αναγκαιότητα, οι κομματικές οργανώσεις να είναι ανοιχτές και να δουλεύουν προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας με όλους τους πολίτες, όχι μόνο με τους Νεοδημοκράτες, αλλά και με τους Νεοδημοκράτες που απομακρύνθηκαν, αλλά και να κερδίσουν κόσμο που δεν ψήφισε ποτέ τη ΝΔ, αναγνωρίζοντας ότι είναι η μόνη πολιτική λύση στο αδιέξοδο της χώρας.

“ΔΙΑΡΚΕΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ”

“Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, θα είμαστε σε μια διαρκή εκλογική ετοιμότητα, δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν εκλογές. Δε θα κουραστούμε να λέμε ότι όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα και αυτό γιατί αν είχαν γίνει όταν τις ζητούσαμε θα είχαμε αποφύγει τα χειρότερα, τα οποία δυστυχώς βιώσαμε τους δύο τελευταίους μήνες. Μαζί με το διαρκές αίτημά μας για εκλογές, θα προτάξουμε και το σχέδιό μας για τη χώρα, για τον πρωτογενή τομέα, για τον τουρισμό, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις υπηρεσίες, για την εκπαίδευση, η οποία βάλλεται δυστυχώς βάναυσα σήμερα από έναν υπουργό ο οποίος θέλει να ξαναφέρει πίσω όλες τις ιδεοληψίες μιας εποχής που νομίζαμε ότι την αφήσαμε πια πίσω μας.

“ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ”

“Θα κερδίσουμε τη μάχη των ιδεών, θα κερδίσουμε και τη μάχη των εκλογών”, είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει και πάλι στη Θεσσαλία και στην Καρδίτσα, ως πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ:Larissanet

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το εκλογικό σύστημα για τους Δήμους
To Top