Χορός

Μια πρωτότυπη χορευτική ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΧΟΡΟΥ 8 ΗΜΕΡΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Οι Επαναστατικοί Χοροί της Ισιδώρας Ντάνκαν έργο μιας ζωής γεμάτης νόημα και δημιουργία

Σεμινάριο χορού της Barbara Kane με τη Françoise Rageau και τη Σάντρα Βούλγαρη

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Σεμιναρίου Σύγχρονου Χορού της κ. Barbara Kane και των Françoise Rageau και Σάντρας Βούλγαρη.
Την εξαιρετική πρωτοβουλία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας Κατερίνας Κασιούμη αγκάλιασε η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά και μια ειλικρινής και ουσιαστική συνεργασία άρχισε να στήνεται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2016. Μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανταλλάχθηκαν ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα με τους οργανωτές και δημιουργούς του Σεμινάριου και ένα ταξίδι γνωριμίας ξεκίνησε του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας άρχισε να συστήνει το Μουσείο της πόλης μας στην κ. Barbara Kane που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, στην κ. Françoise Rageau που ζει και εργάζεται στη Γαλλία. Οι ιδέες πολλές, ο διάλογος διαρκής.

“Στις 14 Ιουλίου 2017 με την έναρξη του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας κορίτσια 8, 10 ετών , ταλαντούχες μαθήτριες της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας, ερασιτέχνες και επαγγελματίες χορεύτριες σε μια κοινή ομάδα άρχισαν να ζουν καθημερινά τα πρωινά τους για μια περίπου εβδομάδα εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας και να μυούνται ταυτόχρονα στην πολιτισμική ιστορία της Μεσσηνίας και στους χορούς της Ισιδώρας Ντάνκαν.

Γνώρισαν εκθέματα, πτυχές της Μεσσηνιακής Ιστορίας και Αρχαιολογίας και συγκινήθηκαν βαθιά από μερικά, που θέλησαν να μας τα παρουσιάσουν σήμερα, μέσα από το πάθος τους για την τέχνη του χορού. Και μας παρουσίασαν αναπτύσσοντας χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς, τον χάλκινο ιππόκαμπο από τα Ακοβίτικα, το Ιερό του Παμίσου στον Άγιο Φλώρο, το Νεολιθικό γυναικείο ειδώλιο από τη Μάλθη, το “κεκαμμένον-λυγισμένο ξίφος” από τον θολωτό τάφο στα Νιχώρια, το ψηφιδωτό με τον Διόνυσο από την Αγία Τριάδα Κορώνης, την Στήλη με το μουσικό δίστιχο από την Αρχαία Μεσσήνη -που μας το τραγούδησαν-καθώς έχει μεταγραφεί στο πεντάγραμμο, το Ανάκτορο του Νέστορος με την τοιχογραφία του Λυράρη αλλά και τα γυναικεία μυκηναϊκά ειδώλια που βρέθηκαν σε θολωτούς και θαλαμωτούς τάφους της Μεσσηνίας.
Εμπνεύστηκαν από τα συγκεκριμένα εκθέματα και μας τα παρουσίασαν μέσα από τα μάτια της ψυχής τους.

Ήταν μια μοναδική εμπειρία η σημερινή παρουσίαση. Μια ειλικρινής κατάθεση ψυχής.Μια από τις πιο συγκινητικές και ουσιαστικές συνέργειες που έχω βιώσει ως Αρχαιολόγος!

Από τις 14-21 Ιουλίου 2017 στο πλαίσιο του Σεμιναρίου της κ. Barbara Kane στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας δημιουργήθηκε μια μικρή κοινότητα αποτελούμενη από τις χορεύτριες που συμμετείχαν στο Σεμινάριο και από τους εργαζόμενους του Μουσείου.

Κάθε πρωι για περισσότερο από 2 ώρες δουλεύαμε από κοινού στο Μουσείο-και οι επισκέπτες είχαν την τύχη να το δουν αυτό να συμβαίνει-τα απογεύματα ο χορός και το Σεμινάριο συνεχίζονταν στο Ζουμπούλειο Μέγαρο, στη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας, οι πρόβες συνεχίστηκαν στο Κάστρο της Καλαμάτας, όπου στις 20-Ιουλίου το βράδυ παρουσιάστηκαν οι “Επαναστατικοί Χοροί της Ισιδώρας Ντάνκαν” και στις 21 Ιουλίου το Σεμινάριο ολοκληρώθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας με μια πρωτότυπη “χορευτική” περιήγηση σε 7 σταθμούς της μόνιμης έκθεσης και της περιοδικής “Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας”.

Ζώντας όλο αυτό το χρονικό διάστημα μαζί με τις χορεύτριες, ανταλλάσσοντας ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα, χορεύοντας κάποιες φορές μαζί τους, βλέποντας τον σωματικό κόπο και πόνο τους -καθώς οι μικροτραυματισμοί δεν έλειψαν- βλέποντας και νιώθοντας μαζί τους την αγωνία τους, τη χαρά τους, το άγχος τους για το αποτέλεσμα, το πάθος τους για τον χορό, ένιωσα μέλος αυτής της ομάδας, αυτής της κοινότητας. Η κοινότητα αυτή μας ταξίδεψε εχθές στο Μουσείο μοναδικά.
Ήταν μια υπέροχη εμπειρία”.

Μαίρη Τσουλάκου-Αρχαιολόγος

foto Δημοσθένης Κοσμόπουλος
Σταυρούλα Πουλημενέα

Δημοφιλέστερα

To Top