Χορός

Μετράμε αντίστροφα για το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Για δέκα ημέρες, από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου 2017, κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε όλους τους δημότες της πόλης και τους φιλότεχνους επισκέπτες της.
Mια σημαντική διοργάνωση της Τέχνης, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, είναι αφιερωμένο στη Μεγάλη Κυρία του ελληνικού χορού Ζουζού Νικολούδη, μια γυναίκα που στήριξε το θεσμό από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της το φετινό Φεστιβάλ φιλοξενεί οκτώ ξένες και τέσσερις ελληνικές ομάδες σύγχρονου χορού.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι ομάδες και οι χορογράφοι Moving Into Dance Mophatong από τη Νότια Αφρική, με χορογράφο την Τζέσσικα Νιούπεν και οι ομάδες των Χελένα Φρανσίν και Όρι Φλόμιν, από τη Σουηδία, της Ισπανο-Ολλανδής Μαρίνας Μασκαρέλ, του Άντι Μπούτρους, Άραβα του Ισραήλ και του Ιταλού, Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι.

O προϋπολογισμός της φετινής διοργάνωσης κινείται “αυστηρά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι” και δεν ξεπερνά τα 400.000 ευρώ, με το 60% να προέρχεται από τους πόρους του Δήμου Καλαμάτας και το 40% από το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα, η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Κασιούμη είπε πως σε “μια εποχή κατά την οποία το σώμα γίνεται το κατεξοχήν πεδίο διαπραγμάτευσης εννοιών και ταυτοτήτων” το Φεστιβάλ “συμμετέχει στον σύγχρονο προβληματισμό και επιχειρεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου αισθητική απόλαυση, ψυχαγωγία αλλά και γνώση”.

Όσα θα δούμε φέτος

Tο Φεστιβάλ επικεντρώνεται σε δύο βασικά θέματα που αλληλοσυμπληρώνονται και τα οποία αναδεικνύονται σε όλο το πρόγραμμα: στην ανάγκη για αλλαγές και μετατροπές κοινωνικών συνθηκών και νοοτροπιών, άλλοτε μέσω δυναμικών συγκρούσεων και άλλοτε μέσω ειρηνικών αναζητήσεων και στην εμβάθυνση του διαλόγου ανάμεσα στη σύγχρονη χορευτική γραφή και την παράδοση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ομάδες όπως οι Moving Into Dance Mophatong με την παράσταση “Ρωμαίος & Ιουλιέττα / ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΓΙΟΧΑΝΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ”, η ομάδα The Vertigo Dance Company με την παράσταση “Yama”, η χορογράφος Marina Mascarell με την παράσταση “Three Times Rebel”, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού Creo με την παράσταση “απόγειος” και η ομάδα Κινητήρας με την παράσταση “Ανύποπτος Χρόνος” παρουσιάζουν με ενάργεια τους προβληματισμούς τους.

Παράλληλα, ομάδες όπως το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο – Μπαλέτο της Λορραίνης, που παρουσιάζει δημιουργίες χορογράφων που σημάδεψαν τον σύγχρονο χορό, όπως η Τρίσα Μπράουν, ο Μερς Κάννιγχαμ, η Ματίλντ Μοννιέ, το CCN2-Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο της Γκρενόμπλ με τον Ρασίντ Ουραμντάν, η Ομάδα Χορού ΖΗΤΑ με την Ίριδα Καραγιάν και οι χορογράφοι Άντι Μπούτρους, Αντρέα Κοστάντσο Μαρτίνι, Γιάννης Μανταφούνης και Ίφε Μακατάμνυ με το διαδραστικό έργο “One One One” διερευνούν τα όρια του σώματος, της κίνησης, των αισθήσεων.

Το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού επενδύει ιδιαίτερα στο εκπαιδευτικό του πρόγραμμα, επιλέγοντας να οργανώσει τόσο ένα πολυήμερο σεμινάριο, όσο και εργαστήρια ή masterclass μικρότερης έως και μονοήμερης διάρκειας, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε όσους περισσότερους επαγγελματίες ή σπουδαστές του χορού, ακόμα και φιλότεχνους -κατά περίπτωση- να παρακολουθήσουν κάποιο από αυτά.
Πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων

Οι παράλληλες εκδηλώσεις του -κυρίως ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές προβολές πάντα σε σχέση με το χορό και παρουσιάσεις της δουλειάς των σεμιναρίων με ελεύθερη είσοδο για όλους, αλλά και ένα ρεσιτάλ πιάνου- εμπλουτίζουν το καθαρά χορευτικό πρόγραμμα και οδηγούν τα βήματα του κοινού από το Προαύλιο του Μεγάρου Χορού έως και το Αμφιθέατρο του Κάστρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας που βρίσκεται στην Καλαμάτα.
Εκτός από τους προαναφερθέντες χώρους, φέτος, παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στην παραλία και στην κεντρική πλατεία, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και φυσικά στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού, όπως και στο Στούντιό του.

Παράλληλα, το Ζουμπούλειο Μέγαρο -όπου βρίσκονται και τα γραφεία του Διεθνούς Κέντρου Χορού Καλαμάτας και του Φεστιβάλ-, μαζί με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και το Αμφιθέατρο του Κάστρου θα υποδεχτούν μέρος του φετινού εκπαιδευτικού προγράμματος.

Για ακόμη μια χρονιά το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού θα μας αποπλανήσει προτείνοντας ξεχωριστά έργα σύγχρονου χορού που αποκαλύπτουν τη ζωντάνια και την αστείρευτη ενέργεια της διεθνούς και της ελληνικής χορευτικής σκηνής, όπως και τους ποικίλους προβληματισμούς της.

http://www.kalamatadancefestival.gr/index.php/el/

To Top