Τροφή για σκέψη

Μετά την κατακραυγή βρέθηκε αναδρομική λύση με τους αρχαιοφύλακες…

Υπουργείο: "Ακατανόητη και αδιάλλακτη η στάση των αρχαιοφυλάκων της Αρχαίας Μεσσήνης"

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουνίου 2018, υπάρχει πλέον υπουργική απόφαση που ρυθμίζει το θέμα της υπερωριακής αμοιβής των αρχαιοφυλάκων για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στους αρχαιολογικούς χώρους.

Στην ανακοίνωση τονίζεται: "Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρήκε για πρώτη φορά λύση στο γνωστό και χρονίζον πρόβλημα της υπερωριακής αμοιβής των αρχαιοφυλάκων για τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στους αρχαιολογικούς χώρους, γεγονός που είναι γνωστό στην συνδικαλιστική τους ηγεσία, υπογράφοντας σχετική υπουργική απόφαση, με αναδρομική ισχύ από 1 Ιουνίου 2018, η οποία έχει σταλεί για δημοσίευση.

Ως εκ τούτου, παρά την επίμονη προσπάθειά του, το Υπουργείο θεωρεί ακατανόητη την αδιάλλακτη στάση των αρχαιοφυλάκων της Αρχαίας Μεσσήνης και του συνδικαλιστικού τους οργάνου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της προγραμματισμένης Συμφωνικής Συναυλίας Πνευστών, ελληνοαυστριακής συνεργασίας, στην πλατεία της πόλης της Μεσσήνης αντί στο θέατρο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης όπως είχε προγραμματιστεί για το βράδυ του Σαββάτου 7 Ιουλίου 2018.

Με την ματαίωση της συναυλίας η συνδικαλιστική ηγεσία των αρχαιοφυλάκων δεν θα επιτύγχανε κάτι περισσότερο, αφού το χρόνιο πρόβλημα έχει ήδη λυθεί.

Η ενέργεια αυτή των αρχαιοφυλάκων προκάλεσε το κοινό αίσθημα των πολιτών, ενώ ανάγκασε τον Δήμαρχο της πόλης στη μεταφορά της προγραμματισμένης συναυλίας στην πλατεία της πόλης αντί στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, για να διασφαλίσει την πραγματοποίησή της αλλά και για να διασώσει το κύρος των διοργανωτών απέναντι στους ξένους φιλοξενουμένους".

Αξίζει να αναφερθεί ότι το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό της Καλαμάτας, κάτι που δεν είχε κάνει στο πανομοιότυπο περιστατικό των Ιωαννίνων.

Αρχαιοφύλακες:Λυπούμαστε για τις ακυρώσεις αλλά...δεν δουλεύουμε υπερωριακά

Την απόγοήτευσή τους εκφράζουν για την ακύρωση εκδηλώσεων σ' όλη την Ελλάδα λόγω της απόφασής τους να μην εργάζονται υπερωριακά χωρίς αμοιβή, πλην, όμως, ... δεν κάνουν πίσω οι αρχαιοφύλακες.

Η ανακοίνωση της ΠΕΥΦΑ

«Η ΠΕΥΦΑ εκφράζει την απογοήτευσή της για την ακύρωση εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα. Είχαμε έγκαιρα ενημερώσει με υπομνήματα και δελτία τύπου, ότι οι Αρχαιοφύλακες δεν θα εργάζονται υπερωριακά εκτός ωραρίου χωρίς αμοιβή. Παρ’όλα αυτά, ακόμη το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει επιλυθεί και βέβαια δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι γ’αυτό.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα λυθεί άμεσα το πρόβλημα και είμαστε στην διάθεσή της Ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού με την εμπειρία μας να βοηθήσουμε, όπως κάναμε άλλωστε μέχρι σήμερα, οποτεδήποτε μας ζητήθηκε.

Τονίζουμε ότι μέχρι την έκδοση υπουργικής απόφασης για την αμοιβή εκτός ωραρίου, δεν συμμετέχουμε σε καμία εκδήλωση».

Θυμίζουμε ότι νωρίτερα τον Μάιο οι αρχαιοφύλακες ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν σε «εκδηλώσεις παντός τύπου σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους εκτός ωραρίου λειτουργίας», γεγονός για το οποίο είχαν ενημερώσει έγκαιρα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, όπως σημείωσαν.

Μετά την κατακραυγή βρέθηκε αναδρομική λύση με τους αρχαιοφύλακες…
To Top