ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μαύρο χρήμα» και κίνδυνος για την κατανάλωση από την παράνομη διακίνηση ελαιολάδου

Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή δείχνουν τα στοιχεία της AΑΔΕ - ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ STAR ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΥΤΟ

Μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή στο ελαιόλαδο δείχνουν τα στοιχεία της Aνεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τις περιοχές που είναι πλούσιες σε παραγωγή να έχουν τα περισσότερα κρούσματα παράνομης διακίνησης.

Πρόκειται για «μαύρο χρήμα» από τόνους λάδι που δεν έχει δηλωθεί και διακινούνται χωρίς παραστατικά και χωρίς τιμολόγια, όπως δηλώνει ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, στο Star.

Πολλοί παραγωγοί επιλέγουν ιδιωτικά ελαιοτριβεία προκειμένου να μην παίρνουν παραστατικά και τιμολόγια, αντί για τα ελαιοτριβεία των Συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα να χάνονται έσοδα από φόρους για το Δημόσιο.

Η υπερφορολόγηση οδηγεί σε τεχνάσματα

Όπως δηλώνει μάλιστα στον δημοσιογράφο Λάμπρο Δεμερτζή η υπεύθυνη ελαιοτριβείου Ευγενία Καρβέλη, αρκετοί είναι οι παραγωγοί που έρχονται και δηλώνουν ότι δεν θέλουν τιμολόγια, οι οποίοι από την πλευρά τους αποδίδουν την ευθύνη για τη συγκεκριμένη πρακτική στην υψηλή φορολόγησή τους.

Τα κλιμάκια του υπουργείου Γεωργίας και Οικονομικών προχωρούν σε εντατικούς ελέγχους, - όπως σε ελαιοτριβείο κοντά στην Καλαμάτα -και επιβάλλουν πρόστιμα.

Δεν είναι μόνο η φοροδιαφυγή όμως, καθώς το ελαιόλαδο που πέφτει στην αγορά χωρίς έλεγχο μπορεί να είναι και επικίνδυνο για την κατανάλωση.

Όπως δηλώνει στο Star ο Περικλής Κόκκοτας, Διευθυντής Προγραμματισμού, Ελέγχου και Αξιολόγησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «ο καταναλωτής μπορεί να πληρώνει ελαιόλαδο και στην πραγματικότητα να καταναλώνει πυρηνέλαιο».

Φέτος πάντως στην Καλαμάτα η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ολο το ρεπορτάζ εδώ
http://www.star.gr/politiki/oikonomia/396309/mayro-xrhma-kai-kindynos-gia-thn-katanalwsh-apo-thn-paranomh-diakinhsh-elaioladoy

«Μαύρο χρήμα» και κίνδυνος για την κατανάλωση από την παράνομη διακίνηση ελαιολάδου
To Top