ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρίνα για πολυτελή σκάφη αναψυχής θέλει το Λιμάνι Καλαμάτας ο Νίκας!

KAΛΑΜΑΤΑ ΟΠΩΣ…ΜΟΝΑΚΟ!

ΝΙΚΑΣ: “Το λιμάνι μας μπορεί να φέρει ανάπτυξη μόνο αν λειτουργήσει ως μαρίνα”

Μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2017, σε δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας ανέφερε ότι για το λιμάνι απαιτούνται σοβαρά έργα υποδομής, αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (master plan), τα οποία μόνο με τη διαδικασία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι δυνατόν να εξευρεθούν.

“Το λιμάνι μας μπορεί να φέρει ανάπτυξη μόνο αν λειτουργήσει ως μαρίνα για μεγάλα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ένας προβλήτας για την εξυπηρέτηση των μικρών και μεσαίων φορτηγών πλοίων (40 με 50 έρχονται το χρόνο) είναι αρκετός”,

δηλώνει ο Παναγιώτης Νίκας, παρουσιάζοντας την άποψη της Δημοτικής Αρχής για στοχευμένη και συγκεκριμένη τουριστική αξιοποίηση του Λιμανιού της Καλαμάτας. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή η εξεύρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να αναβαθμιστεί το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας μπορεί να γίνει μόνο με τη σύμπραξη και ιδιωτικών κεφαλαίων και ως εκ τούτου είναι πιο πρόσφορη η λειτουργία του ως Μαρίνα πολυτελών σκαφών(!).
Το παράδειγμα της αξιοποίησης λιμένων και ως μαρίνες megayachts έχουν ακολουθήσει και άλλες χώρες. Ο δήμαρχος Καλαμάτας ίσως έχει στο μυαλό του τη μαρίνα του Μονακό, ή αυτή της Ίμπιζας που το λιμάνι χρησιμοποιείται ως μαρίνα πολυτελών σκαφών αναψυχής. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε εάν αυτή η ιδέα αξιοποίησης του λιμανιού είναι δόκιμη για το λιμάνι της πόλης, συνοδεύεται από αντίστοιχη μελέτη σκοπιμότητας, έκθεση πιθανολούμενων εσόδων για την πόλη ή αν τελικά πρόκειται για ένα “πυροτέχνημα”. Είναι καλό ότι ρίχνονται στο τραπέζι ιδέες αξιοποίησης του Λιμανιού, αλλά θα πρέπει αυτές να είναι ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες, κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης και διαβούλευσης.


Στην Ίμπιζα


Στο Μαυροβούνιο


Στο Σίδνεϋ


Στο Μονακό

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΙΤΣΙΟΡΛΑ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2017, ο Δήμαρχος μαζί με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, Ανδρέα Καραγιάννη και τον Κεντρικό Λιμενάρχη, Αντώνη Δουμάνη επισκέφθηκαν διάφορους χώρους στο λιμάνι Καλαμάτας, για το οποίο ο Στέργιος Πιτσιόρλας εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής.

Δόθηκαν πληροφορίες για την κατάσταση των υποδομών, τη διακίνηση, τη μαρίνα, το master plan, το υδατοδρόμιο κ.λπ.

ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ: “ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ”

Ο κ. Πιτσιόρλας εξέφρασε την άποψη ότι, υπό προϋποθέσεις και με σωστές ενέργειες, το λιμάνι μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και ότι αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την Καλαμάτα και την περιοχή της. Επιπλέον, ζήτησε την άποψη της Δημοτικής Αρχής γι’ αυτό το ζήτημα. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε περίπου 15 ημέρες, στην Αθήνα.

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Παναγιώτης Νίκας μετά και τη δήλωση-βόμβα για μετατροπή του Λιμανιού σε Μαρίνα μεγάλων και πολυτελών ιδιωτικών σκαφών (megayacht)- επανέρχεται στο θέμα του Αεροδρομίου της Καλαμάτας- και μετά τις δηλώσεις Πιτσιόρλα- και επιμένει στην αξιοποίηση με ΣΔΙΤ.

Άμεσα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ΣΔΙΤ για το αεροδρόμιο Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», ώστε αυτό να αποκτήσει τις αναγκαίες, σύγχρονες υποδομές και να λειτουργεί όλο το 24ωρο, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, μετά και την επίσκεψη Πιτσιόρλα στο Αεροδρόμιο.

Ο Παναγιώτης Νίκας εξακολουθεί να υποστηρίζει την ιδέα της αξιοποίησης του αεροδρομίου μέσω ΣΔΙΤ παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας με δηλώσεις του δεν έχει ξεκαθαρίσει τον τρόπο αξιοποίησης του αεροδρομίου, καθώς δήλωσε πως το αεροδρόμιο θα αξιοποιηθεί και θα αναβαθμιστεί, αφού περιλαμβάνεται στα 23 περιφερειακά αεροδρόμια που έχουν υπαχθεί στο Υπερταμείο, και ως εκ τούτου θα αξιοποιηθούν.
Δεν έχει αποσαφηνιστεί από την Κυβέρνηση ο τρόπος που θα επιλεγεί για την αναβάθμιση των υποδομών τους και τον εκσυγχρονισμό τους, το βέβαιο πάντως είναι ότι αυτά θα αναβαθμιστούν.

ΝΙΚΑΣ ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΡΙΟΔΟΥ: ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Επικουρικό ρόλο στο Αεροδρόμιο Καλαμάτας επιφυλάσσει η πρόταση Νίκα για το Αεροδρόμιο της Τριόδου, σύμφωνα με την οποία “πρέπει, επίσης, να εξετασθεί η αξιοποίηση των χωρών του πρώην αεροδρομίου Τριόδου, στην κατεύθυνση υποστήριξης του αερολιμένα Καλαμάτας”.

Μαίρη Περδικέα

Μαρίνα για πολυτελή σκάφη αναψυχής θέλει το Λιμάνι Καλαμάτας ο Νίκας!
To Top