Επί Σκηνής

“Μαρία Πενταγιώτισσα”: Απόψε η μεγάλη πρεμιέρα του ΣΥΝ ΕΝΑ

Έφτασε η στιγμή που το Θεατρικό Σχήμα ΣΥΝ ΕΝΑ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΥΜΠΟΥΡΟΣ θα παρουσιάσει στο θεατρόφιλο κοινό της πόλης μας, τη δεύτερη χειμερινή παραγωγή του για την περίοδο 2017-2018, με το έργο «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ [Χρύσανθου (Μέντη) Μποσταντζόγλου].

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας από απόψε 13 Ιανουαρίου έως τις 3 Φεβρουαρίου, εκτός Δευτέρας και Τρίτης σε σκηνοθεσία Κώστα Κατσουλάκη.

Πρόκειται για το ανέβασμα ενός από τα πιο σπαρταριστά και αστεία έργα του ελληνικού ρεπερτορίου, γραμμένο στον προσφιλή τού Μποστ 15σύλαβο, βασισμένο σε ένα από τα πολύ γνωστά παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, που στηρίζεται σε πραγματικά περιστατικά.

Η Μαρία η Πενταγιώτισσα, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Μαρία Δασκαλοπούλου, ήταν γνωστή στο χωριό της Πενταγιοί Φωκίδας, για τις ερωτικές της περιπέτειες. Οι εραστές και οι αγαπητικοί της δημιουργούσαν συχνά επεισόδια, ενώ η ίδια θεωρείται μέχρι σήμερα, μια από τις πρώτες φεμινίστριες στην Ελλάδα.
Ο λαός τραγούδησε την ομορφιά της και τα ερωτικά της καμώματα: «Στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά και στο Χρισσό κριάρια και στης Μαρίας την ποδιά σφάζονται παληκάρια. Μαρίτσα Πενταγιώτισσα, μωρή δασκαλοπούλα, εσύ τα ΄καμες ούλα!».
Ο Μποστ, με την ιδιαίτερη προσέγγιση των πραγμάτων και με τον ακόμα πιο ιδιαίτερο τρόπο γραφής, σε κάνει να γελάς προβληματίζοντάς σε, δίνοντάς σου τροφή για σκέψη, χτυπώντας ταυτόχρονα ευαίσθητες χορδές σου, που κάποια συμβατική κωμωδία δεν θα τολμούσε καν. Αυτό που δεξιοτεχνικά και με απίστευτη μαεστρία καταφέρνει, είναι να σε κάνει να γελάς πρώτα και κύρια με τον ίδιο σου τον εαυτό, μέσα από την αιχμηρή σάτιρα καταστάσεων και κατεστημένων της ελληνικής πραγματικότητας.

Οι συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης
Μουσική: Γιούρι Στούπελ
Σκηνικά: Κώστας Δούσης
Κοστούμια: Κώστας Κατσουλάκης, Βούλα Σαρδέλη
Χορογραφίες: Μαρία Μπαλάσκα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαρία Μπαλάσκα, Ελένη Πετρουλέα

Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):
Δημήτρης Καούρης, Νίκος Καπόπουλος, Λευτέρης Καρμοίρης, Σέφη Κούβελα, Πάνος Κουραμπάς, Μαρία Κρόμπα, Νίκος Κυριακουλάκος, Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλου, Χρύσα Νίκου, Ρούλα Μέντη, Μαρία Μπαλάσκα, Έφη Μπετιχαβά, Ελένη Πετρουλέα, Λευτέρης Πουλέτης, Έλενα Σκουλαρίκου, Γωγώ Χρανιώτη, Γιάννης Χρηστέας.

Χτες το βράδυ στο Πνευματικό έγινε η πρόβα τζενεράλε με τον Κώστα Κατσουλάκη και την Μιμίκα Τάσση να βρίσκονται από νωρίς στο θέατρο και να διευθετούν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Να σημειωθεί ότι οι παραστάσεις θα δίνονται καθημερινά εκτός Δευτέρας και Τρίτης στις 9.15 μ.μ., ενώ το Σάββατο και την Κυριακή στις 8 μ.μ.
Στην είσοδο θα υπάρχει εισιτήριο 10€ και μειωμένο 8€ για μαθητές, φοιτητές, ΑΜΕΑ, άνεργους κ.ά.

Τέλος, προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται καθημερινά 6μ.μ. με 9μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ για κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν όλες τις ημέρες 10π.μ. με 2μ.μ. με το 6908 252187.

“Μαρία Πενταγιώτισσα”: Απόψε η μεγάλη πρεμιέρα του ΣΥΝ ΕΝΑ
To Top