ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαντάς: “Άμεση ανάγκη για αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας”-Ερώτηση στη Βουλή

"Καμπανάκι" από Μαντά: «Άμεση προτεραιοποίηση και δρομολόγησής του, με όποιες προσθήκες και βελτιώσεις απαιτούνται»

 Στη Βουλή φέρνει το θέμα ο βουλευτής με ερώτηση προς τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα

Την ανάγκη της εκ νέου ενεργοποίησης του σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας, μέσω της υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Νέδοντα, φέρνει στο προσκήνιο ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαντάς, «επτά χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες του 2016, […] η πόλη της Καλαμάτας παραμένει το ίδιο απροστάτευτη και εκτεθειμένη όπως τότε», παρά τα επιμέρους έργα στα ρέματα ανατολικά της Καλαμάτας και εξαιτίας της μη δρομολόγησης έως σήμερα του μεγάλου έργου αντιπλημμυρικής προστασίας για τον ποταμό Νέδοντα, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, ενώ το έργο ήταν μελετητικά έτοιμο και είχε διασφαλισμένη χρηματοδότηση, «η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, παρά την ανοικτή στήριξή της από τη σημερινή δημοτική αρχή, ενώ αντίστοιχα αρνητική ήταν και η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου»

Αποτέλεσμα είναι σήμερα, στον απόηχο της τεράστιας καταστροφής που συντελείται στη Θεσσαλία εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel και με νωπή ακόμα την οδυνηρή εμπειρία του 2016, η Καλαμάτα να παραμένει ευάλωτη και ανοχύρωτη απέναντι σε αντίστοιχα φαινόμενα, «ενώ η αποφυγή μιας νέας τραγωδίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη μη επανάληψη παρόμοιων ακραίων συνθηκών». Κατά τον κ. Μαντά, η μη υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων του Νέδοντα έως σήμερα οφείλει να προβληματίσει κάθε αρμόδιο και κάθε πολίτη, αφού πρόκειται για «κρίσιμες υποδομές πρόληψης» που θα έπρεπε με κάθε τρόπο να έχουν ήδη δρομολογηθεί ή ακόμα και κατασκευαστεί.

Ο κ. Μαντάς επίσης τονίζει ότι «η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής αποτελεί καθημερινό ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για χιλιάδες πολίτες», χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το έργο «απολύτως αναγκαίο» και «απαραίτητο». Σε αυτό το πλαίσιο ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευθεί στον στόχο «άμεσης προτεραιοποίησης και δρομολόγησής του, με όποιες προσθήκες και βελτιώσεις απαιτούνται», αλλιώς όπως σημειώνει, «κινδυνεύουμε να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις, ενδεχομένως βιώνοντας ένα νέο, τραγικό ή και χειρότερο 2016».

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

Αθήνα, 11/09/2023

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

 

Θέμα: «Αντιπλημμυρική θωράκιση Καλαμάτας»

 

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

 

Έχουν πλέον συμπληρωθεί επτά χρόνια από τον τραγικό απολογισμό της θεομηνίας που έπληξε την πόλη της Καλαμάτας το 2016, αφήνοντας στο πέρασμά της τρεις νεκρούς και μεγάλες υλικές καταστροφές σε περιουσίες, επιχειρήσεις και υποδομές. Τα τραγικά γεγονότα εκείνης της περιόδου άνοιξαν παράλληλα και μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, η οποία αποδείχθηκε απολύτως ευάλωτη και εκτεθειμένη απέναντι στα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Παρά τη δρομολόγηση και υλοποίηση επιμέρους σημαντικών αντιπλημμυρικών έργων σε ρέματα της ανατολικής Καλαμάτας, η μεγάλη ευκαιρία για την οριστική λύση του ζητήματος έχει μέχρι στιγμής χαθεί

 "Αιτία για αυτό αποτελεί η μη δρομολόγηση μέχρι σήμερα του μεγάλου έργου αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης που αφορά στον ποταμό Νέδοντα, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ήταν σε θέση να προστατεύσει συνολικά, ολοκληρωμένα και αποτελεσματικά την πόλη από αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα"

 

Ως γνωστόν παρά τη μελετητική ωρίμανση του έργου και τη διασφαλισμένη χρηματοδότηση, η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, παρά την ανοικτή στήριξή της από τη σημερινή δημοτική αρχή, ενώ αντίστοιχα αρνητική ήταν και η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Αποτέλεσμα αυτών των αρνητικών εξελίξεων είναι ότι σήμερα, επτά χρόνια μετά τις φονικές πλημμύρες του 2016 και στον απόηχο της αδιανόητης καταστροφής που συντελείται στη Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας Daniel, η πόλη της Καλαμάτας παραμένει το ίδιο απροστάτευτη και εκτεθειμένη όπως τότε, ενώ η αποφυγή μιας νέας τραγωδίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη μη επανάληψη παρόμοιων ακραίων συνθηκών.

Στη Μεσσηνία οι μνήμες παραμένουν ακόμα νωπές από τη θεομηνία του 2016, ωστόσο η πολιτεία και οι φορείς έχουν ελάχιστο σχετικό έργο να επιδείξουν μέχρι στιγμής. Η αποτελεσματική οχύρωση και προστασία της περιοχής απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί όμως καθημερινό ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας για χιλιάδες πολίτες.

"Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας είναι ένα έργο απολύτως αναγκαίο και απαραίτητο, όπως απέδειξε η πρόσφατη ιστορία, ενώ η μη υλοποίησή του μέχρι σήμερα θα πρέπει να προβληματίσει έντονα κάθε αιρετό, κάθε αρμόδιο σε θέση ευθύνης αλλά και κάθε σκεπτόμενο πολίτη"

 

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Εύβοια, τη Ρόδο και τον Έβρο, καθώς και οι ασύλληπτες εικόνες από τις φετινές φονικές και καταστροφικές πλημμύρες στον Βόλο, το Πήλιο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τα γύρω χωριά, επιβεβαιώνουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι τα αντιπλημμυρικά έργα του Νέδοντα αποτελούν κρίσιμες υποδομές πρόληψης και πρέπει με κάθε τρόπο γρήγορα να προχωρήσουν. "

Σε αυτό το πλαίσιο, οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν υπηρετώντας έναν σαφή και ξεκάθαρο στόχο: την άμεση προτεραιοποίηση και υλοποίηση του αντιπλημμυρικού αυτού έργου, με όποιες προσθήκες και βελτιώσεις απαιτούνται για την υλοποίησή του"

 Διαφορετικά κινδυνεύουμε να βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις, διαπιστώνοντας ξανά ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με συνθήκες που συστηματικά μας υπερβαίνουν και ενδεχομένως βιώνοντας ένα νέο, τραγικό ή και χειρότερο 2016.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων του Νέδοντα για τη θωράκιση της Καλαμάτας;


  • Σε ποιες ενέργειες προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά την απόρριψη της σχετικής ΜΠΕ από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου;


  • Ποιες άλλες δράσεις προγραμματίζει η κυβέρνηση για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής;

 

Ο ερωτών βουλευτής
Περικλής Π. Μαντάς

Βουλευτής Μεσσηνίας

 

Μαντάς: “Άμεση ανάγκη για αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας”-Ερώτηση στη Βουλή

Δημοφιλέστερα

To Top