ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάκαρης: “Ούτε το δημοτικό πάρκινγκ δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά η δημοτική αρχή Καλαμάτας και το δίνει σε ιδιώτη”

ΠΥΡΑ ΜΑΚΑΡΗ ΚΑΤΑ ΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του πάρκινγκ Νέδοντα και τη λειτουργία του από 1η Φεβρουαρίου από ιδιώτη.

Ο Μανώλης Μάκαρης αφού επισημαίνει το ασύμφορο οικονομικά για τον Δήμο, και τις κατά καιρούς ατυχείς προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής να το λειτουργήσει, υπογραμμίζει ότι καμία θέση στάθμευσης δεν δημιουργήθηκε τα τελευταία 11 χρόνια, και προτείνει διαχείριση από τον Δήμο με τεχνολογικά προηγμένους τρόπους ελέγχου και καταγραφής της στάθμευσης μέσω ειδικών εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα, όπως συμβαίνει σε πολλές πόλεις. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Σε ιδιωτικοποίηση του δημοτικού πάρκινγκ προχωρά η δημοτική αρχή Καλαμάτας μετά από 11 χρόνια διοίκησης του Δήμου και αφού παραδέχτηκε με τον πιο εύγλωττο τρόπο ότι αδυνατεί ως Δήμος να διαχειριστεί το δημοτικό πάρκιγνκ.
Προτιμά να δίνει σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ σε ιδιώτη σε μια πενταετία από το να κάνει τα αυτονόητα δηλαδή την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δημοτικού πάρκινγκ και την καλύτερη διαχείριση των υπόλοιπων θέσεων στάθμευσης. Παράλληλα λίγο πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση ο Δήμος επέβαλε τη στάθμευση αντί αντιτίμου και κατά τις μεσημεριανές ώρες.
Να θυμίσουμε στον καλαματιανό λαό ότι η παράταξη Νίκα είχε κατακεραυνώσει ανάλογη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του δημοτικού πάρκινγκ το 2006 ενώ τότε είχε ξεκαθαρίσει ότι οι χώροι στάθμευσης του Νέδοντα θα παραμείνουν στο Δήμο. Τώρα αφού χρησιμοποίησε διάφορες αποτυχημένες μεθόδους (όλοι θυμούνται τα αυτόματα μηχανήματα που δεν λειτουργούσαν αφού δεν αναγνώριζαν την πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου) καταλήγει στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του.
Το βασικό πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ο τρόπος λειτουργίας του δημοτικού πάρκινγκ αλλά κυρίως η σοβαρή έλλειψη θέσεων στάθμευσης αφού δεν επαρκούν ούτε το δημοτικό πάρκινγκ στο Νέδοντα ούτε και οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης.
Δυστυχώς τα τελευταία έντεκα χρόνια καμία νέα θέση στάθμευσης δεν δημιουργήθηκε στο κέντρο της πόλης ενώ η επέκταση του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης σε πολλές οδικές αρτηρίες είχε κατά κύριο λόγο εισπρακτικό και όχι ανταποδοτικό χαρακτήρα. Παράλληλα δεν έγινε καμία πρόβλεψη για εξασφάλιση ειδικών θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου όπως γίνεται σε ανάλογα συστήματα ελεγχόμενης στάθμευσης σε άλλες πόλεις.
Αυτό που χρειάζεται επίσης είναι η καλύτερη διαχείριση των ήδη υπαρχουσών θέσεων στάθμευσης. Πέρα από την χρήση των καρτών τύπου «ξυστό» ή η πληρωμή των τελών στάθμευσης μπορεί να γίνει με «έξυπνο» τρόπο και με τη χρήση της τεχνολογίας της κινητής τηλεφωνίας (πχ sms ή άλλη εφαρμογή) για όσο διάστημα καταλαμβάνεται η θέση στάθμευσης. Επιπλέον με χρήση κατάλληλων «έξυπνων» συστημάτων, που έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί ήδη, θα μπορούσε να γίνει πιο αποτελεσματική η διαχείριση των θέσεων και εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω ηλεκτρονικής ενημέρωσής τους για τις κενές θέσεις πάρκινγκ κοντά στην περιοχή που βρίσκονται, ώστε να αποφεύγεται ο κυκλοφοριακός φόρτος από οδηγούς που ψάχνουν για θέσεις παρκαρίσματος χωρίς αποτέλεσμα. Μια τέτοια συνδυαστική εφαρμογή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση του δημοτικού πάρκινγκ του Νέδοντα απελευθερώνοντας υπαλληλικό δυναμικό που χρησιμοποιείται για την είσπραξη των τελών στάθμευσης.
Συμπερασματικά η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του δημοτικού πάρκινγκ δεν πρόκειται να βοηθήσει τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης αφού ούτε μία νέα θέση στάθμευσης δεν θα δημιουργηθεί ενώ στερεί βασικά έσοδα του δήμου τα οποία θα είχαν εξασφαλιστεί με μια πιο «έξυπνη» διαχείριση των θέσεων στάθμευσης”.

Μανώλης Μάκαρης
Επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας
Δήμου Καλαμάτας

Διαβάστε και αυτό:

Μάκαρης: “Ούτε το δημοτικό πάρκινγκ δεν μπορεί να διαχειριστεί σωστά η δημοτική αρχή Καλαμάτας και το δίνει σε ιδιώτη”
To Top