ΚΟΙΝΩΝΙΑ

LIVE από τη Νέα Υόρκη η παρέλαση του απόδημου Ελληνισμού

Στην 5η Λεωφόρο του Μαχάταν η εθνική παρέλασηΚεντρικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελλάδα»

Σήμερα Κυριακή 22 Απριλίου στη 1:45 το μεσημέρι (Ώρα Νέας Υόρκης) 20:45 ώρα Ελλάδας, θα μεταδώσουμε μέσω του τηλεοπτικού σταθμού New Greek TV, την κορυφαία – αντικειμενικά και από κάθε άποψη – εκδήλωση του Απόδημου Ελληνισμού.

Στην παρουσίαση, η Γιάννα Νταρίλη και ο Κωνσταντίνος Αγγελούδης.
Ο Χριστόδουλος Αθανασάτος στο ρεπορτάζ δρόμου. Και χιλιάδες ακόμη ομογενείς οι πραγματικοί πρωταγωνιστές.

Τελετάρχες ο Κυβερνήτης Αντριου Κουόμο, η Εισαγγελέας του Νάσο Μάντλιν Σίγκα και ο επιχειρηματίας από τη Λήμνο, Παντελής Μπούμπουρας – Κεντρικό σύνθημα «η Μακεδονία είναι Ελλάδα»

Ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, η Εισαγγελέας της κομητείας του Νάσο, Μάντλιν Σίγκα και ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος από τη Λήμνο, Παντελής Μπούμπουρας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ουκρανία, θα είναι οι τελετάρχες της παρέλασης για την 197η επέτειο της Ελληνικής Παλιγγενεσίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 22 Απριλίου στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν.

Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας, στη διάρκεια της προτελευταίας πανομογενειακής συγκέντρωσης στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια. Παρόντες ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, πρέσβης Βασίλη Φιλίππου, καθώς και η Πρόξενος της Ελλάδος, Λάνα Ζωχιού.

Στη φετινή παρέλαση θα υπάρξει και τέταρτος τελετάρχης. Πρόκειται για το Δήμαρχο, William Reilich, της πόλης Greece που βρίσκεται στην κομητεία Monroe της Νέας Υόρκης, η οποία θα τιμηθεί από την Ομοσπονδία για τον συμβολισμό της.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πόλη, η οποία ονομαζόταν παλιά Northampton, έλαβε το 1822 την ονομασία Greece ως ένδειξη υποστήριξης στον Αγώνα των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία τους από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Γαλάτουλας, τρεις θέσεις θα παραμείνουν κενές στην εξέδρα των επισήμων, οι δύο για τους δύο Ελληνες στρατιώτες, Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, που παραμένουν κρατούμενοι στην Τουρκία εδώ και ενάμιση μήνα και η τρίτη για το σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, που έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος, στο Αιγαίο…

Κεντρικό σύνθημα της παρέλασης της Νέας Υόρκης, όπως και των υπολοίπων παρελάσεως στις ΗΠΑ, είναι η ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Ήδη αφίχθη την περασμένη Τετάρτη στη Νέα Υόρκη η 30μελής αποστολή της Προεδρικής Φρουράς από την Αθήνα που θα είναι παρούσα.
Η φετινή παρέλαση ωστόσο ίσως δώσει στους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς αλλά και σε όλη την Ομογένεια, τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον μοναδικό εν ζωή Εύζωνα που συμμετείχε στην παρέλαση του 1949. Πρόκειται για τον κ. Λαντζούνη, ηλικίας άνω των 90 ετών, με καταγωγή από την Μυτιλήνη, ο οποίος διαμένει στην Πενσυλβάνια.

Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ομοσπονδία, ως επίτιμοι τελετάρχες θα συμμετέχουν στην παρέλαση η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά και η πρόεδρος του Αθλητικού Σωματείου Γυναικών “Καλλιπάτειρα”, Κατερίνα Παναγοπούλου.

“Ο Ελληνισμός κινδυνεύει σήμερα στο Αιγαίο, στη Θράκη, sτη Μακεδονία, κινδυνεύει στην Κύπρο και εμείς, ο Απόδημος Ελληνισμός, ίσως να είμαστε ο πιο ισχυρός στρατός της Ελλάδος”, τόνισε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και κάλεσε όλους να βάψουν γαλανόλευκη την 5η Λεωφόρο.

“Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας εδώ και να βοηθήσουμε και την πατρίδα μας”, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Νάνσυ Παπαϊωάννου, καλώντας να “δείξουμε ότι υπάρχει μια Ελλάδα ζωντανή και εδώ”.

Στα μηνύματα που θα φέρει το άρμα της ΑΧΕΠΑ και τα οποία θα καλούν τόσο τις ΗΠΑ να σταματήσει την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και την Τουρκία να σταματήσει μια σειρά παραβιάσεων και προκλήσεων, αναφέρθηκε ο κ. Λου Κάτσος, ιδρυτής του Eastern Mediterranean Business and Cultural Alliance.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης ο Αργύρης Αργιτάκος, πρόεδρος του τμήματος 25 “Δελφοί”, ο Στέφανος Αμανατίδης για την εκδήλωση με τα χορευτικά το Σάββατο στο Κρητικό Σπίτι, ο πρώην πρόεδρος Ηλίας Τσεκερίδης, και από τη νεολαία ο Ερμής Παντελάτος, η Μαρία Κύρκου και η Μαργαρίτα Σκουρλή.

Home

To Top