ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Λιβανός για αποθέματα σταφίδας: “Είναι θέμα εμπορικό που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου”

Νέο, αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο  για τους ελέγχους  στην αγορά, ιδιαίτερα για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα, εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στον Άρη Πορτοσάλτε, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΗΣ

Σχετικά με την κορινθιακή σταφίδα και την πτώση της τιμής της ο κ. Λιβανός διαχώρισε την εμπορική τιμή από την τιμή στον παραγωγό.  Όπως είπε πρόθεση του ΥΠΑΑΤ είναι να στηρίξει τους παραγωγούς, αλλά τα αποθέματα που έχουν δημιουργηθεί κατά την εμπορία της σταφίδας σε διάφορες Ενώσεις είναι θέμα εμπορικό που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου. Και το ίδιο θα πράξει και για την εφετινή σοδειά, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Θύμισε δε ότι σε αποζημιώσεις παραγωγών έχουν δοθεί λόγω covid-19, γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Με τη διαδικασία των de minimis έχουν δοθεί 141 εκατ και «μέσα στην κόλαση των πυρκαγιών, δημιουργήσαμε το νομικό πλαίσιο και δώσαμε 40% προκαταβολή σε όσους επλήγησαν από τον παγετό. Βρισκόμαστε κοντά στους παραγωγούς. Δεν μπορούμε, εκ της θέσεώς μας, να βρεθούμε κοντά στις εταιρείες, ακόμα κι αν αυτές είναι συνεταιριστικές», κατέληξε.

“Φέρνουμε νέο νόμο για απλοποίηση και αυστηροποίηση των ποινών για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές”

«Θέλουμε να χτυπήσουμε τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, θέλουμε να χτυπήσουμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και τις μη νόμιμες ενέργειες στη μεταποίηση των πρώτων μας υλών. Θέλουμε να προστατεύσουμε τα ΠΟΠ προϊόντα και τους καταναλωτές και μέσω αυτού του πλαισίου να διαμορφώσουμε καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς μας. Αυτό το πετυχαίνουμε.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν μπει πρόστιμα για παραβιάσεις της νομοθεσίας στα ΠΟΠ προϊόντα. Ασκούμε με συγκεκριμένο πλάνο ελέγχους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Θέτουμε, με τις δυνατότητες που μας δίνει το μέχρι σήμερα ρυθμιστικό πλαίσιο,  τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν μπει ποτέ. Υπήρχαν περιπτώσεις νοθείας( προσμίξεις αγελαδινού γάλακτος σε πρόβειο για την παραγωγή φέτας) που έμεναν στους φακέλους και δεν είχε επιβληθεί ποτέ πρόστιμο. Εμείς βάζουμε πρόστιμα. Και επειδή το νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει και πολύ μεγάλα, ηχηρά πρόστιμα, το αλλάζουμε με αποφάσεις υπουργικές και με έναν καινούργιο νόμο που θα φέρουμε μέσα στο φθινόπωρο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε τους παραγωγούς, τους κτηνοτρόφους. Θέλουμε να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία, που είναι και το ισχυρό μας όπλο. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε και το προϊόν και το ΠΟΠ και τη φήμη της χώρας και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Το ίδιο κάναμε και με κοτόπουλα που προωθούντο ως βιολογικά. Τους πιάσαμε και αποσύραμε την πιστοποίηση του βιολογικού προϊόντος. Κινούμαστε σε όλες τις κατευθύνσεις για να διαμορφώσουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Πιάσαμε μια εταιρεία που πουλούσε δήθεν πατάτες Νάξου (που είναι γνωστές για την ποιότητά τους), τις αποσύραμε και επιβάλαμε να αλλάξει η σήμανση.

Δημιουργούμε: Πρώτον,  ένα νέο καθεστώς και νομικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα μπορούμε να αυξήσουμε τα πρόστιμα, να γίνουμε δηλαδή πιο αυστηροί. Δεύτερον, να μπορούμε να δημοσιοποιούμε τα ονόματα των παραβατών ώστε να ξέρει ο καταναλωτής και να προστατεύεται.

Παράλληλα καθίσταται σαφές ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και αντιλαμβάνονται αυτοί οι λίγοι που χρησιμοποιούσαν αθέμιτες πρακτικές, ότι πρέπει να περιοριστούν».

Σε ό,τι αφορά στις χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ, ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε εμπροσθοβαρή την πολιτική του υπουργείου και σημείωσε ότι για την επόμενη επταετία το ΥΠΑΑΤ έχει στη διάθεσή του 22 δις ευρώ από την ΚΑΠ και από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα διατεθούν στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση προϊόντων πρωτογενούς τομέα και στις υποδομές.

Προωθούμε ένα πρόγραμμα εγγειοβελτιωτικών έργων «μαμούθ»

«Προωθούμε ένα τεράστιο πρόγραμμα υποδομών στα αρδευτικά έργα και σε φράγματα, που ανάλογο έχει να γίνει από τη δεκαετία του ’50 και του ’60. Αγροτική παραγωγή χωρίς νερό δεν γίνεται να υπάρξει. Έχουμε 1 δις νέων έργων και 500 εκατ. έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Άρα μιλάμε για ένα πρόγραμμα εγγειοβελτιωτικών έργων μαμούθ. Πρόσφατα ανακοίνωσα εγγειοβελτιωτικά έργα σε Ξάνθη και Διδυμότειχο. Αρδεύουμε χιλιάδες στρέμματα και δίνουμε ζωή στους αγρότες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.

Ο ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα βγει σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που απλοποιεί τις διαδικασίες για τη νομιμοποίηση στάβλων και σταβλικών εγκαταστάσεων.  Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ για τη μείωση του κόστους παραγωγής, υπενθύμισε την επέκταση της άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από τα 100 KW στα 500 KW για τους παραγωγούς.  «Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο, από τη μια με τους ελέγχους και από την άλλη με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουμε (Σχέδια Βελτίωσης, ενίσχυση Νέων Αγροτών, και γενικά προγράμματα που θα ενισχύσουν την αιγοπροβατοτροφία), ώστε να μπουν νέοι άνθρωποι στην παραγωγή. Άρα να αυξήσουμε την ελληνική παραγωγή και να μειώσουμε τις εισαγωγές».

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά στους πυρόπληκτους της Εύβοιας ο κ. Λιβανός ανέφερε λεπτομερώς τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ για στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων, σε πρώτη φάση, ενώ τόνισε ότι υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα για την κάλυψη των πυροπλήκτων παραγωγών πολυετών καλλιεργειών, και υπάρχει συνεργασία με το ίδρυμα Βασίλης Κωστακόπουλος για τη διαμόρφωση του πλαισίου της επόμενης μέρας.

Όπως ανακοίνωσε τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός κ. Σίμος Κεδίκογλου και ο κ. Σταύρος Μπένος θα βρίσκονται στην Εύβοια προετοιμάζοντας τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. Θύμισε, επίσης, ότι το κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ, υπό τον ΓΓ κ. Κ. Μπαγινέτα,  πριν ακόμα σβήσουν οι φωτιές ήταν στις περιοχές που κάηκαν δίνοντας ζωοτροφές αλλά και πληροφοριακά φυλλάδια για τα μέτρα που είχαν ληφθεί. Είπε ακόμη ότι οι έλεγχοι του ΕΛΓΑ θα διαμορφώσουν το πλαίσιο για τις επόμενες καταβολές αποζημιώσεων, υπενθυμίζοντας πώς ό,τι δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ θα συμπεριληφθεί στο πακέτο της αρωγής. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν εντός του έτους.

«Μέσα από αυτήν την κατηγορία καταλαβαίνουμε ότι και οι μελισσοπαραγωγοί και οι ρητινοπαραγωγοί,  οι κτηνοτρόφοι,  οι κυνηγοί και οι υλοτόμοι με άδεια, είναι αυτοί που φυλάνε το δάσος. Άρα στο νέο σχεδιασμό οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να έχουν πρωτεύοντα ρόλο και να εμπλέκονται στο σχεδιασμό πρόληψης. Πρέπει να τους στηρίξουμε», τόνισε ο κ. Λιβανός.

Λιβανός για αποθέματα σταφίδας: “Είναι θέμα εμπορικό που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου”
To Top