ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέκκας: “Στην Καλαμάτα δεν περιμένουμε καταστροφές από μεγάλο σεισμό-Έχει δομηθεί με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει”

ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΥΑΛΩΤΟ ΣΕ ΑΚΡΑΙΟ ΣΕΙΣΜΟ

“Η Καλαμάτα είναι ένας γεωδυναμικός χώρος αρκετά έντονος”, δήλωσε ο καθηγητής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ο.Α.Σ.Π., Ευθύμιος Λέκκας, από την Καλαμάτα όπου βρίσκεται για τη Διημερίδα «Πολιτική Προστασία – Διαχείριση φυσικών καταστροφών».

«Ο σεισμός της Καλαμάτας: Στρατηγική διαχείριση του σεισμικού κινδύνου στον ελληνικό και διεθνή χώρο» ήταν το θέμα της ομιλίας του στο κατάμεστο αμφιθέατρο “Θόδωρος Αγγελόπουλος” του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας ανέλυσε διεξοδικά το σεισμό της Καλαμάτας το 1986 και τους σχεδιασμούς που για πρώτη φορά έγιναν τότε και οδήγησαν να χτιστεί πάλι η Καλαμάτα από την αρχή με βάση όμως τους κανόνες αντισεισμικής προστασίας που πρέπει να έχει μια σύγχρονη πόλη. Χαρακτήρισε κομβικό γεγονός τον σεισμό της Καλαμάτας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και τον διεθνή χώρο.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, “Ο σεισμός της Καλαμάτας του 1986 έγινε λόγω της σύγκρουσης των μεγάλων τεκτονικών πλακών Ευρώπης και Αφρικής, που γίνεται στα όρια του Ελληνικού Τόξου, το οποίο διέρχεται νοτιοδυτικά της Καλαμάτας. Πρόκειται για μια τεράστια σύγκρουση των μεγάλων τεκτονικών πλακών με κίνηση προς τον Νότο της Ευρωπαϊκής πλάκας και παράλληλη υποβύθιση της Αφρικανικής κάτω από την Ευρωπαϊκή”.

Αναφέρθηκε εκτενώς στα ρήγματα που διέρχονται κάτω από την πόλη της Καλαμάτας αλλά και του ευρύτερου Μεσσηνιακού χώρου.

Επεσήμανε ότι οι σεισμοί είναι φυσικά φαινόμενα και όχι όπως έχει επικρατήσει να θεωρούνται θεομηνία, “δεν είναι η μήνις του Θεού”, δήλωσε ο Ευθύμης Λέκκας “αλλά φυσικά φαινόμενα που διαμόρφωσαν τη ζωή στη γη και ο άνθρωπος με την παρουσία του τα έκανε καταστροφικά”.

“Στην Καλαμάτα δεν περιμένουμε καταστροφές από έναν μεγάλο σεισμό γιατί η πόλη έχει δομηθεί με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει”

Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε “αν έχουμε ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο έναν ακραίο σεισμό, το Ανατολικό Τμήμα της Καλαμάτας θα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο, όμως αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί, αλλά με βάση αυτό να προσαρμόσουμε τα επιχειρησιακά μας σχέδια, και βεβαίως να προσαρμόσουμε και τις κατασκευές”, εξηγώντας με παραδείγματα μικρής εντάσεως σεισμών που έφεραν ολέθρια αποτελέσματα γιατί τα κτήρια δεν ήταν προσαρμοσμένα με βάση την κίνηση που προκαλείται από το ωστικό κύμα του σεισμού.
Εκπαίδευση του πληθυσμού, πολλή καλή εκτίμηση της κατάστασης και άμεση επέμβαση βάσει σχεδίου, είναι από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση ενός σεισμού, τόσο από την πλευρά των πολιτών όσο και από την πλευρά των Αρχών των Φορέων και των συντονιστικών οργάνων, που είναι επιφορτισμένα με την αντιμετώπιση του σεισμού.

ΚΑΙ DRONES ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε και στην πιο σύγχρονη τεχνολογία, τα drones (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) που έχει και το πανεπιστήμιο και η Πυροσβεστική και επιστρατεύονται για την καλύτερη δυνατή εικόνα της κατάστασης, αποτυπώνοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά από έναν σεισμό και άλλες κρίσιμες παραμέτρους.

“ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ”

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης αυτής, καθώς όπως είπε, “πρέπει κάθε χρόνο να γίνονται τέτοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις για πρόληψη, εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών, ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα, αν και όταν προκύψει σεισμικό γεγονός”.

“Είμαστε σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός συμπληρώνοντας πως “δεν χρειάζεται άγχος, ούτε φόβος ούτε να ανησυχεί ο κόσμος”

“ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΙ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ”

Ερωτηθείς από το MessiniaLIVE για τις πρόσφατες κατολισθήσεις στον Ισθμό της Κορίνθου αλλά και στη Μικρή Μαντίνεια, μας δήλωσε ότι πρόκειται για αναμενόμενα φυσικά φαινόμενα. Μάλιστα για τη Μικρή Μαντίνεια δήλωσε ότι η κατολίσθηση που έγινε δεν έχει σχέση με τα αντιδιαβρωτικά έργα που έχουν γίνει πιο κάτω έως το Ακρογιάλι, και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο.

Για τα πλημμυρικά φαινόμενα, επεσήμανε ότι απαιτείται ανάλυση, ψυχραιμία, προγραμματισμός και σχεδιασμός.

“ΣΕΙΣΜΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ”

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού, ο Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε σεισμικό γεγονός, όμως δεν μπορούμε να προβλέψουμε τον χώρο και τον χρόνο. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για μεγάλα γεγονότα γιατί τα μικρά μπορούμε να τα μανατζάρουμε.

Στη εκδήλωση μίλησαν ακόμα:ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο Αντιπύραρχος Αθανάσιος Μπαλάφας από την 1η ΕΜΑΚ,, η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιμόρφωσης του ΟΑΣΠ Ασημίνα Κούρου και, από πλευράς Δήμου Καλαμάτας, ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος παρουσίασε τους χώρους καταφυγής σε περίπτωση σεισμού.

31 ΧΩΡΟΙ ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥ

Δείτε εδώ τα σημεία καταφυγής του πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού. Πρόκειται για 31 σημεία, κυρίως πλατείες, προαύλια σχολείων και πάρκα, αλλά και 11 χώρους ως εν δυνάμει καταυλισμούς.
ΠΙΝΑΚΑΣ_ΜΕ_ΧΩΡΟΥΣ_ΚΑΤΑΦΥΓΗΣ_2017
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΧΑΡΤΗΣ

Σήμερα Τρίτη 13 Μαρτίου, θα διεξαχθούν δύο σεμινάρια: το πρώτο για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αντικείμενο την αντισεισμική προστασία σχολικών μονάδων και το δεύτερο για όλους τους εργαζόμενους στους δημοτικούς και ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, με αντικείμενο την αντισεισμική προστασία Παιδικών Σταθμών.

Τη διημερίδα διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Καλαμάτας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τη συμμετοχή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ)

Επιμέλεια: Μαίρη Περδικέα

To Top