Τροφή για σκέψη

Λαμπρόπουλος: “Ως μη γενόμενη η ασκηθείσα ποινική δίωξη για τον δρόμο Παραδείσια-Τσακώνα”

Την μακρόχρονη πορεία της μήνυσης που είχε καταθέσει στον Άρειο Πάγο ο πρώην υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος περιγράφει ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η μήνυσή του (2011) για την κατολίσθηση του δρόμου στην Τσακώνα(2003) και τις μεγάλες ευθύνες όσων εμπλέκονταν στο να έχει την κατάληξη αυτή ένας νέος αυτοκινητόδρομος, ασκήθηκε ποινική δίωξη 3 χρόνια μετά (2014), για να καταλήξει το (2017) να θεωρηθεί ως μη γενόμενη σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ναυπλίου, εξαιτίας του ότι είχαν ήδη αποβιώσει κατά τον χρόνο άσκησής της οι κατηγορούμενοι.
Οι αργοί ρυθμοί στην απονομή της Δικαιοσύνης ακόμα και σε τόσο σοβαρές υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, όπου διαπιστωμένα υπάρχει ζημιά του Δημοσίου, έχουν δυστυχώς αυτά τα αποτελέσματα.
Ένας δρόμος σύγχρονο γεφύρι τις Άρτας που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1990, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το 2000 και 3 χρόνια μετά κατέρρευσε. Ένας δρόμος που στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο 87 εκατομμύρια ευρώ, και απαιτήθηκαν άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ για την ανακατασκευή του, αφού φτιάχτηκε πάλι από το μηδέν.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο Γιάννης Λαμπρόπουλος:

“Μετά από την με αριθ. πρωτ.: 5938/26-07-2011 αναφορά μου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που αφορούσε την καταστροφή του δρόμου στην Τσακώνα και την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ασκήθηκε την 10-09-2014 Ποινική Δίωξη, από τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τριπόλεως, κατά δυο προσώπων, για απιστία στην Υπηρεσία, άνω των 120.000 ευρώ, με την επιβαρυντική περίπτωση του άρθρου 1 παρ. 1 του Νόμου 1608/1950.

Ειδικότερα, ο πρώτος κατηγορούμενος φέρεται ότι συνέταξε και ο δεύτερος ενέκρινε, τον από 31-03-1994 Συγκριτικό Πίνακα, που αφορούσε εργασίες, που είχαν γίνει από την ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή του έργου Ν.Ε.Ο Τρίπολης-Καλαμάτας, Τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα, από Χ.Θ. 12+400 έως Χ.Θ. 15+700, στον οποίο προσέθεσαν νέες εργασίες, που είχαν γίνει στο Κεφάλαιο Β΄Τεχνικά Έργα, ενώ έπρεπε να καταχωρηθούν στο Κεφάλαιο Α΄ Χωματουργικά Έργα.

Η ενέργειά τους αυτή, είχε ως συνέπεια, η Διευθύνουσα το έργο Δημόσια Υπηρεσία, να στερηθεί την δυνατότητα να διαπραγματευθεί με την ανάδοχο εταιρεία, τις ζητούμενες από αυτήν ειδικές τιμές, και να εκδοθεί μετά από προσφυγή της αναδόχου εταιρείας, απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, η οποία έκανε δεκτή την Προσφυγή, και έτσι να υποστεί ζημία το Ελληνικό Δημόσιο άνω των 120.000 ευρώ.

Το Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου, με το υπ’ αριθ.: 61/2017 Βούλευμά του, αποφάνθηκε ότι η ασκηθείσα Ποινική Δίωξη πρέπει να θεωρηθεί, βάσει των άρθρων 79, 310 και 370 ΚΠΔ, ως μη γενομένη, καθώς κατά τον χρόνο άσκησής της, οι κατηγορούμενοι, όπως προκύπτει βάσει των ληξιαρχικών εγγράφων, είχαν αποβιώσει”.

Λαμπρόπουλος: “Ως μη γενόμενη η ασκηθείσα ποινική δίωξη για τον δρόμο Παραδείσια-Τσακώνα”
To Top